Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4. Методичка РЭ.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
376.83 Кб
Скачать

Контрольні запитання

1. Визначте доцільність застосування кейсів для розвитку продуктивних сил.

2. Визначте основні стратегії розвитку економіки відповідно до наявного потенціалу.

3. Проаналізуйте основні етапи формування стратегій.

4. Охарактеризуйте основні напрями бізнес-концепцій.

Практична робота № 2

Алгоритм вибору оптимального місця розташування та доцільної потужності підприємств

Мета роботи: придбання студентами практичних навичок щодо визначення оптимального місця розташування підприємства з урахуванням територіальних особливостей.

Хід виконання роботи

1. Відповідно до вихідних даних визначити оптимальне місце розташування підприємства, яке відповідає критеріям ефективності.

Теоретичні відомості

Територіальні відмінності умов виробництва зумовлюють відмінності у витратах на випуск продукції. Ефективність розташування виробництва залежить від використання сприятливих умов території, яка обирається як місце його організації. Це підтверджується реальними фактами та результатами багатьох наукових досліджень, які мають у своєї основі такі твердження:

1. Територіальна диференціація суспільних витрат на виробництво промислової продукції – об’єктивна основа економічної ефективності його розташування.

2. Ефективність розташування промислового виробництва є результатом територіальної диференціації суспільних витрат на виробництво продукції.

Привабливими для розміщення виробництв є території де прибуток від функціонування відповідних підприємств буде вищим порівняно з іншими територіями. Орієнтація підприємств на відповідну територію залежить від відповідності певних параметрів території параметрам як самої продукції, так і технології її виготовлення. Тобто, знаючи параметри продукції та параметри технології її виробництва, можна обґрунтовано групувати підприємства за фактором їх орієнтації при виборі місця розташування (рис. 2.1).

Аналіз параметрів технології виробництва продукції

Аналіз параметрів самої продукції

Віднесення виробництва до специфічної групи з погляду доцільності орієнтації при розміщенні на певні території

Рис. 2.1 Схема віднесення виробництва до специфічної групи з погляду доцільності орієнтації на певні території при розміщенні підприємств.

Типовим є процес де місцерозположення виробничих об’єктів визначається шляхом формування рішень за наступними етапами:

- власник підприємства визначає місце знаходження шляхом проведених досліджень, та порівняння витрат і доходів щодо будівництва нового об’єкту, або змінювання вже існуючого у логічній системі підприємств;

- створення інформаційних баз про основні види діяльності (продукції, що буде вироблятися на підприємстві, дані про робочу силу, потреби у транспорті, комунальних послугах, економічних умовах);

- проведення досліджень відносно технічних аспектів вибору місця розположення (топографія, геологія території);

- розробка переліку основних критеріїв, які не можуть відповідати специфічним потребам підприємств та містить дані про ринки, логістику, сировину, екологічні вимоги, конкуренцію;

- розгляд конкретних або декількох адміністративних одиниць;

- вивчення варіантів місцерозположення умов життя, культури, відношення населення до бізнесу;

- вибір конкретного варіанту місцерозположення підприємств з рекомендованого списку пропозицій.

Таким чином, в умовах сучасного економічного розвитку найбільш ефективним вважається варіант вибору, що забезпечує отримання позитивного результату шляхом залучення споживачів та зниження витрат на виробництво і транспортування готової продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]