Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Основні відомості про БД.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

Процедури

До процедур відносяться інструкції і правила, що повинні враховуватися при проектуванні і використанні бази даних. Користувачам і обслуговуючому персоналу бази даних необхідно надати документацію, що містить докладний опис процедур використання і супроводи даної системи, включаючи інструкції про правила виконання приведених нижче дій.

  • Реєстрація в СКБД.

  • Використання окремого інструмента СКБД чи програми.

  • Запуск та зупинка СКБД.

  • Створення резервних копій СКБД.

  • Обробка збоїв апаратного і програмного забезпечення, включаючи процедури ідентифікації компонента, що вийшов з ладу, виправлення компонента, що відмовив, (наприклад, за допомогою виклику фахівця з ремонту апаратного забезпечення), а також відновлення бази даних після усунення несправності.

  • Зміна структури таблиці, реорганізація бази даних, розміщеної на декількох дисках, способи поліпшення продуктивності і методи архівування даних на вторинних пристроях збереження.

Користувачі

Останнім, ще не розглянутим нами компонентом середовища СКБД, є користувачі системи. Цей компонент докладно обговорюється в розділі 1.4.

1.3.4. Розробка бази даних

Дотепер за замовчуванням передбачалося, що дані в базі мають деяку структуру. Наприклад, на мал. 1.5 показані чотири таблиці: Property_for_Rent, Owner, Renter і Lease. Але як була отримана така структура? Відповідь на це питання досить проста: структура бази даних визначається під час її проектування. Однак сам процес проектування бази даних може виявитися надзвичайно складним. Для створення системи, що задовольняла б інформаційним потребам деякої організації, необхідно використовувати підхід, що зовсім відрізняється від методів розробки звичайних файлових систем, у яких уся робота полягає в розробці програм, що задовольняють потребам окремих підрозділів. Для успішної реалізації системи на основі бази даних необхідно подумати, насамперед про дані і лише потім про програми. Така зміна підходу цілком може розцінюватися як зміна парадигми.

Щоб система цілком задовольняла запитам користувачів, необхідно дуже уважно поставитися до процесу проектування бази даних. Погано спроектована база даних буде породжувати помилки, здатні привести до прийняття неправильних рішень, що спричинять за собою самі серйозні наслідки для даної організації.

З іншого боку, добре спроектована база даних дозволить створити систему, що поставляє коректну інформацію, що може успішно використовуватися для прийняття правильних і ефективних рішень.

На жаль, існуючи методології проектування баз даних поки не знайшли широкого поширення. Більшість організацій чи окремих розроблювачів при проектуванні баз даних у дуже незначній ступені покладається на які-небудь методології. Саме ця обставина часта вважається основною причиною невдач при розробці інформаційних систем. Через відсутність структурованих підходів до проектування баз даних необхідні для проведення розробки час і ресурси звичайно недооцінюються, а створені бази даних часто неефективні чи не відповідають вимогам прикладних програм. Надана документація часто буває недостатня, що надзвичайно ускладнює супровід створеної бази даних.