Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Основні відомості про БД.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

1.3.3. Компоненти середовища скбд

Як показано на мал. 1.6, у середовищі СКБД можна виділити наступних п'ять основних компонентів:

апаратне забезпечення;

програмне забезпечення;

дані;

процедури;

користувачі.

Апаратне забезпечення

Для роботи СКБД і програм необхідно деяке апаратне забезпечення. Воно може варіювати в дуже широких межах - від єдиного персонального комп'ютера чи одного мейнфрейма до мережі з багатьох комп'ютерів. Використовуване апаратне забезпечення залежить від вимог даної організації і використовуваної СКБД. Одні СКБД призначені для роботи тільки з конкретними типами операційних систем чи устаткування, інші можуть працювати із широким колом апаратного забезпечення і різних операційних систем. Для роботи СКБД звичайно потрібно деякий мінімум оперативної і дискової пам'яті, але такої мінімальної конфігурації може виявитися зовсім недостатньо для досягнення прийнятної продуктивності системи. На мал. 1.7 показана спрощена схема конфігурації апаратного забезпечення для навчального проекту DreamHome. Вона складається з мережі міні-комп'ютерів з центральним комп'ютером у Лондоні. На центральному комп'ютері працює серверна частина СКБД (backend), що o6cлуговує і контролює доступ до бази даних. На схемі також показані кілька комп'ютерів, розташованих в інших регіонах. На них працюють клієнтські частини СКБД (frontend), що здійснюють взаємодію з користувачами. Подібна архітектура зветься клієнт/сервер (client-server), де сервером є комп'ютер із серверною частиною СКБД, а клієнтами — комп'ютери з клієнтськими частинами СКБД. Більш докладно ця архітектура розглядається далі.

Клієнти

Рис. 1.7. Конфігурація апаратного забезпечення для навчального проекту DreamHome

Програмне забезпечення

Цей компонент охоплює програмне забезпечення самої СКБД і прикладних програм, разом з операційною системою, включаючи і мережне програмне забезпечення, якщо СКБД використовується в мережі. Звичайно програми створюються мовах третього покоління, таких як С, COBOL, Fortran, Ada чи Pascal, чи на мовах четвертого покоління, таких як SQL, оператори яких впроваджують у програми на мовах третього покоління. Утім, СКБД може мати з власні інструменти четвертого покоління, призначені для швидкої розробки програм з використанням убудованих непроцедурних мов запитів, генераторів звітів, форм, графічних зображень і навіть повномасштабних програм. Використання інструментів четвертого покоління може істотно підвищити продуктивність системи і сприяти створенню більш зручних для обслуговування програм.

Дані

Імовірно, найважливішим компонентом середовища СКБД (з погляду кінцевих користувачів) є дані. На мал. 1.6 показано, що дані відіграють роль моста між комп'ютером і людиною. База даних містить як робочі дані, так і мета-дані, тобто "дані про дані". Структура бази Даних називається схемою (schema). Показана на мал. 1.5 схема бази даних складається з чотирьох файлів, чи таблиць (table):

Property_for_Rent ( Власність в Оренду);

Owner (Власник);

Renter (Орендар);

Lease (Договір про оренду).

Таблиця Property_for_Rent має дев'ять полів, або атрибутів: Property Number (Номер об'єкта), Street (Вулиця), Area (Район), City (Місто), Post_Code (Поштовий індекс), Property_Type (Тип об'єкта), Number_of_Rooms (Кількість кімнат), Monthly_Rent (Щомісячна орендна плата) і Owner_Number (Номер власника).

Атрибут Owner_Number моделює зв'язок між таблицею Property_for_Rent і таблицею Owner, тобто деякий власник володіє (Owns) деякої нерухомістю, що здається в оренду - як показано на діаграмі "сутність-зв'язок", представленої на мал. 1.4.- Зокрема, з табл. 1.1 і 1.2 випливає, що власник під номером З046, Joe Keogh, володіє нерухомістю під номером PAI4.

У системному каталозі містяться наступні зведення:

  • імена, типи і розміри елементів даних;

  • імена зв'язків;

  • обмеження цілісності даних;

  • імена зареєстрованих користувачів, яким надані деякі права доступу до даних;

  • використовувані індекси і структури збереження - наприклад, інвертовані файли чи дерева В+.