Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 10.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

Лекція 10

Тема лекції: Художнє конструювання та проектування

Мета лекції:

1 Вивчити поняття контрасту, нюансу, тотожності.

2 Вивчити поняття та особливості сприйняття масштабності, ритму, модуля та симетрії.

3 Ознайомитися з трьома основними видами композиції та особливостями їх побудови.

Література:

  1. О.И. Лесная Декоративно-художественное освещение архитектурной среды. Учебное пособие. – Харьков: ХНАГХ, 2007 – 283 с.

  2. В.Б Уистин Учебник дизайна. Композиция, методика, практика. – М.: АСТ: Астрель, 2009. – 254 с.

Міжпредметний зв’язок: Основи світлотехніки, освітлювальні установки, світлові прилади та технологія їх виготовлення, джерела світла.

План лекції:

  1. Контраст, нюанс, тотожність.

  2. Масштабність.

  3. Ритм.

  4. Модуль.

  5. Симетрія.

  6. Види композиції.

1 Контраст, нюанс, тотожність

Контраст і нюанс – одні з найтонших проявів художнього вираження в мистецтві. Вони знаходяться в схожості або різниці матеріально-просторових характеристик різних частин виробу або споруди. Вони представляють собою градації відносин однорідних якостей предмета: розмірів, пропорцій, кольору, фактур та ін.

Контраст – різко виражена різниця характеристик елементів форми одного від іншого в тім чи іншім співвідношенні. За допомогою контрастних співставлень можна підкреслити, підсилити зовнішні та навіть конструктивні особливості елементів та сприяти гостроті сприйняття цілого. Прикладами контрасту є співставлення тіла та простору, великого та малого, прозорого та непрозорого. Крім того, розрізняють також контраст мас, розмірів, напрямів розвитку форми, кольору, освітленості та ін.

Стриманий контраст проявляється при різкій різниці другорядних елементів. Загострений контраст має місце при різкій різниці головного елемента від другорядних елементів. Він може бути виражений в розмірах, розміщенні, кольорі, пластиці форми. При ньому композиція набуває динамізму та найбільшу активність при впливі на спостерігача. Часто суб’єктивне уявлення про контраст буває обманливе. Наприклад, багатьом здається, що самий різкий контраст існує між білим та чорним кольором. Це не так. Існує ряд кольорів, що мають контрастне відношення, і пара білий-чорний займають не перше місце: 1 – жовтий і чорний, 2 – зелений і білий, 3 – червоний і білий, 4 – синій та білий, 5 – білий і чорний, 6 – червоний і жовтий і т.д. закінчує ряд відношення кольорів червоного та зеленого.

Нюанс – відношення форм, що мало розрізняються порівняльними властивостями, оскільки їх схожість виражена сильніше, ніж різниця. Нюанс форм та розмірів використовується в боротьбі з монотонністю. Нюанс кольору застосовується як засіб виділення різних робочих зон, візуального розділення великих площин, усунення колірної монотонності ті ін. З метою створення цілісної зовнішньої форми, адекватної змісту часто необхідно або підсилити, або навпаки вирівняти невиправну різницю елементів форми. Саме тут і використовується контрастне або нюанс не співвідношення. В цілому нюанс сприяє усуненню зорової рівноваги між частинами композиції, досягненню її цілісності.

Тотожність – не просто схожість, а аналогія елементів. Вона може бути повною (абсолютною) та частковою.

Повна схожість виражається в однаковості елементів за всіма їх композиційними властивостями. При абсолютній тотожності елементів композиція може бути монотонною, для запобігання цього треба досягати їх часткової схожості.

Часткова схожість – відношення в цілому однакових елементів, що мають, однак, невелику різницю по якійсь одній ознаці. Виражається вона, наприклад, в композиційному зв’язку аналогічних за розміром, розміщенню, конфігурації, фактурі та дещо різних за кольором елементів.