Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 1 Основні відомості про БД.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
742.91 Кб
Скачать

1.6. Переваги і недоліки скбд

СКБД володіють як багатообіцяючими потенційними перевагами, так і недоліками, які ми коротко розглянемо в цьому розділі.

Переваги:

  • Контроль за надмірністю даних.

  • Несуперечність даних.

  • Більше корисної інформації при тім же обсязі збережених даних.

  • Спільне використання даних.

  • Підтримка цілісності даних.

  • Підвищена безпека.

  • Застосування стандартів.

  • Підвищення ефективності з ростом масштабів системи.

  • Можливість перебування компромісу при суперечливих вимогах.

  • Підвищення приступності даних і їхньої готовності до роботи.

  • Поліпшення показників продуктивності.

  • Спрощення супроводу системи за рахунок незалежності від даних.

  • Поліпшене керування паралельністю.

  • Розвиті служби резервного копіювання і відновлення.

Контроль за надмірністю даних

Як уже говорилося в розділі 1.2, традиційні файлові системи неощадливо витрачають зовнішню пам'ять, зберігаючи ті самі дані в декількох файлах. Наприклад, на мал. 1.3 однакові зведення про орендовану нерухомість і орендарів зберігаються у файлах відділу реалізації і файлах відділу контрактів. При використанні бази даних, навпаки, починається спроба виключити надмірність даних за рахунок інтеграції файлів, щоб уникнути збереження декількох копій того самого елемента інформації. Однак цілком надмірність інформації в базах даних не виключається, а лише контролюється її ступінь. В одних випадках ключові елементи даних необхідно дублювати для моделювання зв'язків, а в інших випадках деякі дані буде потрібно дублювати з розумінь підвищення продуктивності системи. Мотиви введення в базу контрольованої надмірності даних стануть зрозумілі при читанні наступних глав.

Несуперечність даних

Усунення надмірності даних чи контроль над ними дозволяє скоротити ризик виникнення суперечливих станів. Якщо елемент даних зберігається в базі тільки в одному екземплярі, то для зміни його значення буде потрібно виконати тільки одну операцію відновлення, причому нове значення стане доступним відразу всім користувачам бази даних. А якщо цей елемент даних з відома системи зберігається в базі даних у декількох екземплярах, те така система зможе стежити за тим, щоб копії не суперечили один одному. На жаль, у багатьох сучасних СКБД такий тип несуперечності даних автоматично не підтримується.

Більше корисної інформації при одному обсязі збережених даних

Завдяки інтеграції робітників даної організації на основі тих же даних можна одержувати додаткову інформацію. Наприклад, у показаній на мал. 1.3 файловій системі співробітникам відділу контрактів невідомі власники зданих в оренду об'єктів. Аналогічно, співробітники відділу реалізації не мають повних зведень про договори про оренду. При інтеграції цих файлів у загальній базі співробітники відділу контрактів одержують доступ до зведень про власників, а співробітники відділу реалізації - до зведень про договори оренди. Тепер на основі тих же даних користувачі зможуть одержувати більше інформації.

Спільне використання даних

Файли звичайно належать окремим особам чи цілим відділам, що використовують їх у своїй роботі. У той же час, база даних належить всієї організації в цілому і може спільно використовуватися всіма зареєстрованими користувачами. При такій організації роботи більша кількість користувачів може працювати з великим обсягом даних. Більш того, при цьому можна створювати нові програми на основі вже існуючої в базі даних інформації і додавати в неї тільки ті дані, що у даний момент ще не зберігаються в ній, а не визначати заново вимоги до всіх даних, необхідним новій програмі. Нові програми можуть також використовувати такі надані типовими СКБД функціональні можливості, як визначення структур даних і керування доступом до даного, організація рівнобіжної обробки і забезпечення засобів копіювання/відновлення, виключивши необхідність реалізації цих функцій з свого боку.