Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аудит.Тема 5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
517.63 Кб
Скачать

5.4. Робочі документи аудитора; класифікація і порядок формування та процедури зберігання

Аудитор повинен документально оформляти відомості, які важливі з погляду формування доказів, підтверджуючих аудиторську думку, а також доказів того, що аудит проводився відповідно до вимог МСА. Аудитор повинен складати робочі документи в достатньо повній і докладній формі, необхідній для забезпечення загального розуміння аудиту.

Під терміном «документація» згідно МСА 230 «Аудиторська документація» розуміються матеріали (робочі документи), що складаються аудиторами і для аудитора або отримувані і такі, що зберігаються аудитором у зв'язку з проведенням аудиту. Робочі документи можуть бути представлені у вигляді даних, зафіксованих на папері, фотоплівці, в електронному вигляді або в іншій формі зберігання інформації.

На замітку

Робочі документи - це записи, у яких аудитор фіксує процедури, тести, отриману інформацію й висновки (висновок), формовані в результаті проведення аудиту й надання супутніх послуг.

У робочі документи вноситься інформація, що, на думку аудитора, є важливою і яка повинна підтвердити висновки й пропозиції в Аудиторському висновку.

Робоча документація може бути оформлена у вигляді стандартних форм і таблиць на папері, або зафіксована на електронних носіях інформації.

Під час планування й проведення аудиту робоча документація допомагає краще здійснювати аудиторську перевірку й контроль над процесом її проведення, у ній реєструються результати аудиторських експертиз, виконаних для підтвердження прийнятих аудитором рішень.

Суть робочих документів, їхній зміст, форма, порядок схоронності викладений у МСА - 230 «Аудиторська документація».

При вивченні цього питання потрібно акцентувати увагу на тім, що обсяг, види, склад і зміст робочих документів визначаються аудитором самостійно в кожному конкретному випадку. Однак, можна сформулювати ряд вимог і рекомендацій щодо повноти (обсягу) інформації в робочих документах аудитора і їхнього оформлення. До таких вимог ставляться:

    • чіткість, зрозумілість, акуратність документів;

    • повнота, детальність інформації;

    • фіксація попередньої й наступної інформації щодо аудиту, що здійснюється;

    • обов'язкова фіксація джерела одержання інформації;

    • обов'язкова адресність інформації, підтвержденість фактами;

    • обов'язкове використання професійної термінології;

    • дотримання вимог щодо відображення обов'язкових реквізитів.

До таких обов'язкових реквізитів робочих документів аудитора можна віднести наступні:

    • назва підприємства клієнта;

    • порядковий номер документа в аудиторському досьє;

    • період аудиту;

    • строк завершення аудиту;

    • назва аудиторської фірми і її реєстраційний номер, прізвище аудитора, що склав документ;

    • посадова особа (менеджер, директор аудиторської фірми), що перевірила документ;

    • назва, мета й дата складання документа, короткий його зміст;

    • посилання на інші документи (при необхідності);

    • підписи аудиторів, які склали документ;

    • інші спеціальні реквізити (на розсуд аудитора).

Таким чином, поступово формується уявлення про призначення робочих документів аудитора (рис. 5.2).

Основним призначенням робочих документів вважають: розробку Меморандуму планування та плану аудиту, підтвердження виконання плану аудиту, систематизацію інформації, що збирається в процесі аудиту; організацію оперативного управління процесом аудиту; створення основи для визначення ефективності виконання роботи кожним аудитором; оцінку адекватності застосовуваних методів аудиту чинному законодавству.

Зміст робочої документації значною мірою є питанням професійного судження аудитора, оскільки немає ні можливості, ні необхідності документувати кожне спостереження або дослідження.

Рис. 5.2 - Призначення робочої документації

Функції робочих документів представлені на рисунку 5.3.

Згідно МСА - 230 аудитор зобов'язаний вести документацію справ, що стосуються прийняття рішень за результатами проведених аудиторських процедур, які пізніше будуть покладені в основу аудиторського висновку. Залежно від обсягу роботи клієнта аудиторові варто зібрати докази, які б підтвердили або спростували запевняння про те, що фінансова звітність об'єктивно, повно й вірогідно відображає фінансовий стан клієнта, а здійснені господарські операції є законними й доцільними.

З метою організації документування процесу аудиту важливе значення має правильна класифікація робочих документів аудитора.