Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки для вмнонання лабораторних р...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Послідовність визначення аналітичним способом

І Визначити прямокутні координати Х таУ кінцевих точок заданої лінії.

2 Обчислити прирости (різницю) координат заданих точок за формулами : де Х1, У1, Х2, У2 - прямокутні координати точок 1 та 2.

Рисунок 2.5 - Залежність між румбами та дирекційними кутами

3. Обчислити румб за формулою , звідси . Румб та четверть визначається за знаками приростів координат (рис. 2.5).

4. За знаками приростів координат і використовуючи залежність між румбами та дирекційними кутами обчислити дирекційний кут заданої лінії.

Задача 2.6 Визначення істинного та магнітного азимутів

Короткі пояснення

Істинний (АІ) та магнітний (АМ) азимути вимірювати на карті незручно, тому їх обчислюють за визначеним дирекційним кутом враховуючи зближення меридіанів  і схилення магнітної стрілки . Зв’язок між дирекційними кутами, істинними та магнітними азимутами наведений на рис.2.6. На цьому рисунку: NO – північний напрямок осьового меридіана (на топографічній карті північний напрямок вертикальної лінії координатної сітки);

NІ – північний напрямок географічного (істинного) меридіана (на топографічній карті північний напрямок західної або східної сторони внутрішньої рамки карти);

NМ – північний напрямок магнітного меридіана.

Зближення меридіанів  - це кут між північними напрямками істинного (географічного) і осьового меридіанів. Схилення магнітної стрілки  – це кут між північними напрямками істинного і магнітного меридіанів.

Істинним або географічним азимутом і будь-якої лінії називається кут, вимірюваний від північного напрямку істинного меридіана за ходом годинникової стрілки (від 0° до 360°) до задано­ї лінії. Магнітним азимутом АМ називається кут між північним напрямком магнітного меридіана та напрямком даної лінії. Він відраховуєть­ся за ходом годинникової стрілки і змінюється від 0° до 360°.

Послідовність визначення істинного азимуту

1 Виміряти або обчислити дирекційний кут  заданої лінії.

2 Обчислити істинний азимут АІ за формулою: АІ =   ,

де  - зближення меридіанів, яке беруть з топографічної карти (текстова частина і схема наведені ліворуч від масштабу карти). Зближення може бути східним (додатним), тоді воно додається до дирекційного кута, або західним (від’ємним), тоді воно віднімається від дирекційного кута (рис.2.6).

Приклад.   7500,  = - 2 24 (західне), тоді АІ = 75002 24 = 7236

Рисунок 2.6 - Зв’язок між дирекційними кутами істинними та магнітними азимутами

Послідовність визначення магнітного азимуту

1 Обчислити істинний азимут АІ, як наведено вище.

2 Обчислити магнітний азимут АМ за формулою: АМ = АІ – (), де  - схилення магнітної стрілки, яке беруть з топографічної карти (текстова частина і схема наведені ліворуч від масштабу карти). Схилення може бути східним (додатним) або західним (від’ємним ) (рис.2.6).

Приклад. АІ = 7236,  = + 612(східне), тоді АМ = 7236 ( + 612) = 6624.

Задача 2.7 Побудова профілю за заданим на карті або плані напрямком

Короткі пояснення

Профіль - креслення, яке відображає розріз місцевості верти­кальною площиною вдовж вибраного напрямку. Побудову профілю ви­конують на міліметровому папері. При цьому горизонтальний масштаб профілю приймають рівним масштабу карти або плану, а вертикальний, як правило в 10 разів крупнішим.

Послідовність побудови профілю

І Провести на карті лінію, яка з’єднує точки А і В (рис.2.7), та визначити вдовж неї позначки характерних точок рельєфу (А, 1, 2, 3, ...В). Такими можуть бути точки перетину цією лінією горизонталей, а також точки, в яких змінюється величина, або напрямок схилу. Ця лінія називається профільною.

2 Прикласти до профільної лінії міліметровий папір та перенес­ти на її край точки перетину цією лінією характерних точок та підписати їх позначки.

Рисунок 2.7 - Побудова поздовжнього профілю

3 Паралельно профільній лінії через інтервали, які дорівню­ють висоті перерізу рельєфу, в прийнятому вертикальному масштабі провести горизонтальні лі­нії та підписати їх позначки відповідно до позначок горизонталей.

4 З точок А,І,2,...,В провести перпендикуляри до перетину їх з відповідними за позначками горизонтальними лініями. Міс­ця їх перетину позначити крапками.

5 3’єднати крапки плавною кривою лінією, яка і відобра­зить профіль місцевості за заданим напрямком.

П р и м і т к а. Позначки точок, які містяться між горизон­талями (точка В), знаходять під час рішення задачі 2.3.

Задача 2.8 Визначення за картою уклону (крутизни) схилів