Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки для вмнонання лабораторних р...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Послідовність встановлення теодоліта в робоче положення

1 Становим гвинтом закріпити теодоліт на штативі і установити над точкою. Відцентрувати його, тобто сумістити вістря виска, підвішеного на гачок станового гвинта, з точкою. Для цього необхідно ослабити становий гвинт і перемістити теодоліт на голівці штатива до суміщення вістря виска з точкою, а потім становий гвинт закріпити.

2 Здійснити горизонтування горизонтального круга. Для цього рівень горизонтального круга встановити за напрямком двох підіймальних гвинтів і, обертаючи їх в протилежні сторони, установити пузирчик рівня в нуль – пункт. Потім повернути рівень на 90 і, діючи третім підіймальним гвинтом, також поставити пузирчик рівня в нуль – пункт.

Ці дії здійснюють, поки при обертанні теодоліта навколо осі ZZ пузирчик не буде відхилятися від нуль – пункту не більше ніж на одну поділку.

3 Фокусувати зорову трубу: - фокусуючим кільцем окуляра домогтися чіткого зображення сітки ниток в полі зору труби, для цього навести зорову трубу на світлий фон і обертаючи фокусуюче кільце окуляра отримати її чітке зображення.

- обертанням кремальєрного гвинта домогтися чіткого зображення предмета в полі зору труби.

Лабораторна робота 6 Польові перевірки теодоліта

Мета: навчитися виконувати перевірки теодоліта, тобто визначити придатність теодоліта до роботи.

Матеріальне забезпечення: теодоліти, штативи, ниткові виски, крейда або олівці.

Короткі пояснення

Теодоліт має наступні осі: ZZ - вертикальна вісь обертання теодоліта; HH - горизонтальна вісь (вісь зорової труби); UU - вісь циліндричного рівня;VV - візирна вісь зорової труби. Взаємне розташування осей теодоліта має відповідати таким геометричним умовам: UU  ZZ, VV  HH, HH  ZZ.

Виявлення невідповідності цих умов та їх виправлення і складають суть перевірки та юстирування (виправлення) теодоліта. Візирна вісь труби VV – це умовна пряма, що проходить через центр сітки ниток та оптичний центр об’єктива. Зорова труба, обертаючись навколо осі HH описує вертикальну площину, яку називають колімаційною. Обертання труби навколо осі HH на 180 називають переведенням її через зеніт. Під час вимірювання вертикальний круг може розміщуватись праворуч або ліворуч від труби, якщо дивитися з боку окуляра: перше положення називається “круг право” (КП), друге – “круг ліво” (КЛ).

Перевірку виконують після установлення теодоліта в робоче положення. Виконати наступні перевірки: рівня при алідаді горизонтального круга, правильності установки сітки ниток, положення візирної осі зорової труби (перевірка колімаційної помилки), нахилу осі обертання зорової труби, місця нуля вертикального круга.

1 Перевірка циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга

Геометрична умова - вісь циліндричного рівня при алідаді горизонтального круга має бути перпендикулярною до вертикальної осі обертання (UU  ZZ).

Послідовність виконання перевірки

1 Установити рівень за напрямком двох підіймальних гвинтів і обертаючи їх у різні сторони, вивести пузирчик рівня в нуль-пункт.

2 Повернути алідаду на 180:

- пузирчик рівня знаходиться в нуль-пункті або змістився не більше ніж на одну поділку - умова виконується.

-пузирчик рівня зійде з нуль-пункта більше ніж на одну поділку - умова не виконується і рівень необхідно виправляти. Для цього виправними гвинтами рівня перемістити пузирчик на половину відхилення до середини ампули, а потім підіймальними гвинтами поставити його в нуль-пункт. Перевірку повторити.