Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки для вмнонання лабораторних р...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Послідовність обчислення журналу

1 Обчислити кути нахилу на кожний пікет за формулою  = КЛ- МО ( кол. 5).

2 Якщо   2,0, то переписати виміряні відстані із колонки 2 в колонку 6, а якщо  2,0, то обчислити їх горизонтальне положення (проекцію нахиленої лінії на горизонтальну площину) за формулою d0 = D  cos2 .

3 Обчислити перевищення пікетів над станціями за формулою h=d0tg і занести до колонки 7. Знак перевищення визначається знаком кута нахилу.

4 Обчислити позначки пікетів за формулою Н = Нст + h , де Нст - позначка станції, h – перевищення обчислені в колонці 7.

Лабораторна робота 10 Винесення на місцевість проектного кута

Мета: навчитися переносити на місцевість проектний кут та вдосконалювати навички роботи з теодолітом.

Матеріальне забезпечення: теодоліти, штативи, шпильки або дерев’яні кілочки, молоток.

Вихідні дані: заданий проектний кут пр і вихідний напрямок АВ (точки А і В закріплені на місцевості). Проектний кут винести точним способом.

Послідовність винесення

1 Установити теодоліт в точку А (рис.10.1) привести його в робоче положення. Навести при КЛ зорову трубу на точку В і взяти відлік на горизонтальному крузі “ а1 “.

Рисунок 10.1 - Винесення проектного кута на місцевість

2 Обчислити проектний відлік за формулою b1 = a1 + пр, якщо проектний кут розташований праворуч від лінії АВ, або b1 = a1  пр , при лівому розташуванні проектного кута від лінії АВ. Обертом алідади встановити його на горизонтальному крузі. Закріпити алідаду.

3 Спостерігаючи у зорову трубу, зафіксувати на місцевості точку С сталевою шпилькою таким чином, щоб вона проектувалась на центр сітки ниток.

4 Навести зорову трубу на точку В при КП, взяти відлік на горизонтальному крузі “а2“, обчислити проектний відлік b2 за формулами наведеними в п.2 і обертом алідади встановити його на горизонтальному крузі. Закріпити алідаду.

5 Спостерігаючи у зорову трубу , зафіксувати на місцевості точку С2 , як наведено в п.3.

6 При не збіганні точок С1 і С2 (не більше, ніж на 2- 3 см на 100м) за кінцевий проектний напрямок прийняти точку С, що знаходиться посередині між точками С1 і С2.

Вертикальні вимірювання (нівелювання)

Лабораторна робота 11 - Будова нівелірів

Мета: вивчити будову нівелірів, нівелірних рейок та навчитися установлювати нівелір в робоче положення і брати відліки на рейках.

Матеріальне забезпечення: нівеліри, штативи, нівелірні рейки.

Короткі пояснення

Нівелір – це геодезичний прилад для визначення перевищень між точками місцевості за допомогою горизонтального променя візування. За способом установки візирної осі в горизонтальне положення і за точністю визначення перевищень виділяють нівеліри з циліндричним рівнем та оптичним компенсатором (табл. 11.1).

Таблиця 11.1 - Основні типи нівелірів

Марка

нівеліра

(шифр)

Класифікація

Помилка

на1 км

подвійного ходу, мм

Клас

нівелювання

За точністю

За способом установ-

ки візирної осі в гори-

зонтальне положення

Н - 05

високоточні

з циліндричним рівнем

0,5

 

Н-3, Н-3Л

Н-3К,

Н-3КЛ

точні

з циліндричним рівнем

з компенсатором

з компенсатором

3,0

- V

Примітка. Літера “Л” у шифрі означає, що нівелір має лімб для вимірювання горизонтальних кутів; цифра “2” означає номер моделі (модифікація).

До комплекту нівеліра входять дві нівелірні рейки, а до високоточних нівелірів входять також два металеві башмаки, на які установлюються нівелірні рейки при прокладанні нівелірного ходу.

Основними деталями нівелірів з циліндричним рівнем при трубі є зорова труба для візирування в горизонтальній площині, циліндричний рівень для приведення візирної осі в горизонтальне положення і підставка з підіймальними гвинтами для установки нівеліра та його горизонтування.

Основними деталями нівелірів з компенсаторами крім зорової труби і підставки є компенсатор – пристрій, який автоматично утримує лінію візирування в горизонтальному положенні.

а) Н-3 б) Н-3К.

Рисунок 11.1 - Загальний вигляд нівелірів

На рис.11.1 прийняті такі позначення: 1- підіймальний гвинт; 2- елевацій- ний гвинт; 3 – окуляр з фокусуючим кільцем; 4 – коробка з циліндричним рівнем; 5  корпус зорової труби; 6 – мушка; 7 – кремальєрний гвинт; 8 – закріпний гвинт; 9 – навідний гвинт; 10 – круглий рівень; 11 – виправні гвинти круглого рівня.

Під час визначення будови нівеліра встановити його на штатив і провести зовнішній огляд, щоб впевнитись у відсутності механічних пошкоджень.