Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичні вказівки для вмнонання лабораторних р...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
691.2 Кб
Скачать

Установлення нівеліра в робоче положення

1 Установити нівелір на штатив і закріпити його становим гвинтом.

2 Горизонтувати нівелір – підіймальними гвинтами привести пузирчик круглого рівня в центр кружка ампули рівня.

3 Досягнути чіткого зображення сітки ниток обертанням окуляра, а чіткого зображен5вня рейки, або іншого предмета – обертанням кремальєрного гвинта.

Типи нівелірних рейок

Рейки служать для відрахування перевищення між точками горизонтальною віссю візирування зорової труби нівеліра. В залежності від точності нівелювання існують наступні рейки :

- РН – 05 – рейка нівелірна для високоточного нівелювання;

- РН – 3 – рейка нівелірна для точного нівелювання;

- РН – 10 – рейка нівелірна для технічного нівелювання.

Рейка являє собою дерев’яний брусок (товщиною 2–3 см) двотаврового перетину шириною до 10 см. Вони бувають довжиною 3 або 4 м. Нижній кінець рейки (“п’ятка”) і верхній оббиті залізними пластинами. Рейки РН –3 і РН – 10 мають ділення в вигляді сантиметрових шашок з двох сторін (на одній чорні від 0 (нуль співпадає з “п’яткою”) до 30 або до 40 дм , а на другій червоні від довільного відліку, наприклад 4685, 4700 та ін. Цей відлік являється постійною величиною “п’ятки”. Кожний дециметр рейки складається з двох частин по 50 мм, один з яких на зразок літери Е (рис.11.2). Початок дециметра співпадає з початком цієї літери. Найменша поділка дорівнює 10мм.

Під час визначення перевищення рейку встановлюють в прямовисне положення “п’яткою” на точку (рис.11.2). Оптична система нівеліра дозволяє бачити пряме зображення рейки.

а) загальний вид б) зображення в полі зору труби

Рисунок 11.2 - Шашкова шкала рейок

Послідовність виконання відліків

1 Установити нівелір у робоче положення .

2 Рейку установити на точку і чорною стороною повернути її на нівелір.

3 Відкріпити закріпний гвинт зорової труби і “ грубо” навести її на рейку за допомогою мушки. Закріпити закріпний гвинт і обертанням кремальєрного гвинта добитись чіткого зображення рейки.

4 Навідним гвинтом точно навести сітку ниток зорової труби на рейку.

5 Дивлячись в окуляр та обертаючи елеваційний гвинт, добитися суміщення зображення кінців циліндричного рівня (рис.11.2,б) і по середній нитці взяти відлік а1 з точністю до 1 мм, наприклад а1=1845 (на рейці спочатку визначають дециметри і сантиметри, а після цього на око – кількість міліметрів).

6 Повернути рейку червоною стороною і виконати дії п.5 та взяти відлік а2, наприклад а2 = 6530.

7 Знайти постійне значення п’ятки рейки (П = а2  а1). Наприклад: П = 6530 –1845 = 4685. Різниця між обчисленим значенням і фактичним (підписаним на рейці) не повинна перевищувати 5 мм.

Лабораторна робота 12 Польові перевірки нівелірів

Мета: навчити виконувати польові перевірки нівелірів. Удосконалювати роботу з нівеліром та закріплення знань за його будовою.

Матеріальне забезпечення: нівеліри, рейки нівелірні.