Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. Маклаков Загальна психологія.doc
Скачиваний:
192
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
7.18 Mб
Скачать

566 • Частина IV. Психічні властивості особи

3. Гиппенрейтер Ю. Б. Введение в загальну психологію: Курс лекцій: Учбове підсоби» для вузів. — М.: Чсро, 1997.

4. Грановськая Р. М. Элементы практичній психології. — Спб.: Світло, 1997.

5. Мерлін В. С. Очерки інтегрального дослідження індивідуальності. — М.: Просве щенис,1989.

6. Мерлін В. С. Очерк теорії темпераменту. — М.: Освіта, 1964.

7. Небиліцин В. Д. Основные властивості нервової системи людини // Вибрані пси хологические праці / Під ред. Би. Ф. Ломова. — М.: Педагогіка, 1990.

8. Рубінштейн С. Л. Основы загальній психології. — Спб.: Пітер, 1999.

9. Русалов В. М. Биологические основи індивідуально-психологічних відмінностей. -М.: Павука, 1979.

10. Стреляу Я. Роль темпераменту в психологічному розвитку / Пер. з підлога. під общ ред. І. У. Равіч-щербо. — М.: Прогрес, 1982.

11. Тепле Б. М. Избранные праці: У 2-х т. Т. 1. — М.: Педагогіка, 1985.

Розділ 25. Характер

Короткий зміст

Поняття про характер. Визначення характеру. Особливості характеру як психічного феномена. Характер як прижиттєва освіта. Закономірності формування характеру. Поняття про риси вдачі. Класифікація рис вдачі. Прояв характеру через діяльність, відношення до інших людей, інтереси, емоційність і волю. Мотнвационниє і інструментальні риси особи.

Теоретичні і експериментальні підходи до дослідження характеру. Типологія характеру як центральна проблема експериментальних дослідженні і теоретичних пошуків. Різні напрями «характерологии». Концепції К. Леонгарда і А. Е. Лічко. Класифікація типів характеру по Э. Фромму. Типологія характеру по До. Юнгу. Взаємозв'язок характеру і темпераменту.

Формування характеру. Особливості формування характеру в дитячому віці. Сен-зітівний період для формування характеру. Роль взаємодії дитини і дорослого у формуванні характеру. Особливості формування характеру в дошкільному і шкільному віці. Трансформація характеру протягом життя. Самовиховання. Роль праці у формуванні характеру.

25.1. Поняття про характер

Зазвичай, коли намагаються оцінити або охарактеризувати конкретну людину, говорять про його характер (від греч. сНага^ег — друк, чеканка). У психології поняття «характер» означає сукупність індивідуальних психічних властивостей, що складаються в діяльності і виявляються в типових для даної людини способах діяльності і формах поведінки.

Головна особливість характеру як психічного феномена полягає в тому, що характер завжди виявляється в діяльності, відносно людини до дійсності, що оточує його, і людей. Наприклад, основні риси вдачі можуть виявлятися в особливостях діяльності, якою людина вважає за краще займатися. Одні люди віддають перевагу найбільш складним і важким видам діяльності, для них приносить задоволення шукати і долати препятствия; інші вибирають простіші заняття. Для одних істотно те, з якими результатами вони виконали ту або іншу роботу, чи вдалося їм при цьому перевершити інших, а для інших це може бути байдужим, і вони задовольняються тим, що справилися з роботою не гірше за інших, добившись посередньої якості. Тому коли визначають характер людини, то говорять не про те, що така-то людина проявила сміливість, правдивість, відвертість, а що ця людина смілива, правдива, відверта, тобто названі характеристики вчинків людини приписуються самій людині. Проте характерними можна рахувати не всі особливості людини, а тільки істотні і стійкі. Наприклад, навіть дуже веселі люди можуть переживати почуття сумуй, але від цього вони не стануть скигліями і песимістами.