Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Тема 6 стратегічний аналіз життєвого циклу бізнесу. Загальна характеристика моделі аdl/lс

Модель АDL/LС була розроблена відомою консалтинговою фірмою Arthur D. Little (абревіатура ADL/LC являє собою скорочення від Arthur D. Little та Life-Сусlе – життєвий цикл).

Її початкове призначення полягало у тому, щоб забезпечити менеджерів оригінальною методикою стратегічного аналізу і планування, надати їм потужний інструмент аналізу портфельних стратегій для визначення оптимальної диверсифікації діяльності багатогалузевої компанії, який можна було б використовувати як на корпоративному рівні, так і на рівні окремих господарських підрозділів.

Відповідно до концепції життєвого циклу галузі, якої дотримуються спеціалісти АDL, вона у своєму розвитку, як правило, послідовно проходить чотири стадії: зародження, зростання (або розвиток), зрілість, старіння (занепад). Головне теоретичне положення моделі АDL/LС полягає у тому, що і окремий вид бізнесу будь-якої компанії може знаходитися на одній з указаних стадій життєвого циклу, і, відповідно, його потрібно аналізувати саме у зв'язку з цією стадією.

Крім послідовних змін стадій життєвого циклу галузі, може змінюватися і конкурентне становище одних видів бізнесу відносно інших. Будь-який сектор бізнесу може посідати одну з 5-ти конкурентних позицій: домінуючу, сильну, сприятливу, міцну або слабку, хоча іноді називається ще одна позиція (шоста) - нежиттєздатна, яка, щоправда, найчастіше не розглядається. Кожний сектор бізнесу аналізується окремо для того, щоб визначити стадію розвитку відповідної галузі і його конкурентне становище всередині неї.

Сукупність двох параметрів - 4 стадій життєвого циклу і 5 конкурентних позицій - становлять так звану матрицю АDL, в якій, відповідно, є 20 клітинок.

Позиція конкретного виду бізнесу вказується на матриці поряд з іншими видами бізнесу компанії. Залежно від становища певного бізнесу на матриці пропонується ретельно продуманий набір стратегічних рішень.

Процес стратегічного аналізу і планування виконується в три етапи. На першому етапі, який називається «простий (звичайний) вибір», стратегія для певного бізнесу визначається тільки відповідно до його позиції на матриці ADL. Область «звичайного вибору» охоплює декілька клітинок.

На другому етапі, в межах кожного «звичайного вибору», точкова позиція кожного з видів бізнесу підказує зміст «специфічного вибору». Однак, «специфічний вибір» також є лише загальним стратегічним керівництвом, наприклад, «вибірково інвестуйте у зростання бізнесу».

На третьому етапі здійснюється вибір уточненої стратегії. Вибір такої стратегії - це, фактично, крок від стратегічного до оперативного планування. ADL пропонує набір так званих уточнених стратегій, що відповідають кожному «специфічному вибору». Уточнені стратегії сформульовані в термінах господарських операцій, наприклад: «розвивайте бізнес за кордоном». ADL пропонує 24 такі стратегії.

Базова концепція моделі ADL полягає у тому, що господарський портфель підприємства, що визначається стадією життєвого циклу і конкурентною позицією, повинен бути збалансованим. Збалансований портфель, згідно з концепцією моделі ADL, має такі особливості:

1. Окремі види бізнесу перебувають на різних стадіях свого життєвого циклу.

2. Потік грошових коштів є позитивним або, принаймні, таким, що забезпечує рівність суми коштів, які генерують зрілі або занепадаючи види бізнесу, і суми, які витрачаються на розвиток видів бізнесу, що зароджуються і зростають.

3. Середньозважена норма прибутку на чисті активи за усіма видами бізнесу задовольняє цілі підприємства.

4. Чим більше видів бізнесу, що посідають домінуюче, сильне або сприятливе становище, тим краще виглядає господарський портфель підприємства.

Англійською мовою цей показник називається RONA (the averadge weighted return of net assets).

Портфель, що складається тільки із зрілих і занепадаючих видів бізнесу з життєздатними конкурентними позиціями, імовірно буде на певному етапі давати позитивний потік готівки і високу рентабельність, але стратегічної цінності у перспективі він не має. Портфель, що об'єднує лише ті види бізнесу, що зароджуються і зростають, має непогані перспективи, але може мати від'ємний грошовий потік в поточний момент.

Модель АDL передбачає використання спеціального RONA-графа для оптимізації господарського портфеля. Цей граф спирається на два параметри -показник RONA, виражений у процентах, і рівень реінвестицій.

По осі Y в моделі АDL відкладаються стадії зрілості галузі бізнесу, а по осі X - конкурентне становище бізнесу.

Зрілість галузі визначається як результат впливу певних зовнішніх факторів на бізнес і кваліфікується чотирма стадіями життєвого циклу бізнесу. Зовнішні сили у загальному випадку не контролюються бізнесом, хоча припускається, що іноді можливо впливати на них за деяких умов, наприклад, в разі впровадження нового продукту, створеного з допомогою нових технологій.

Різні стадії життєвого циклу галузі характеризуються часовими змінами в обсягах продажу, грошових потоках і прибутковості виробництва в цілому.

Чотири стадії розвитку галузі можна охарактеризувати таким чином.

Зародження.

Галузь, що перебуває на цій стадії, як правило, виникла недавно, як усвідом­лення існування деякої незадоволеної потреби групи споживачів або шляхом розвитку ринку товарів, що базуються на нових технологіях, для задоволення визначених потреб споживача. Основними характеристиками такої галузі є зміни в технології, енергійний пошук нових споживачів і фрагментарність пропозицій на ринку, що швидко змінюється. Обсяг продажу швидко зростає, а прибутку, як правило, немає - навпаки, постійно потрібні інвестиції. Тому потоки грошових коштів поки що мають від'ємне значення: йде поглинання коштів для потреб розвитку.

Розвиток.

На цій стадії продукція галузі починає користуватися попитом у все більшої кількості покупців, а конкуренти починають боротися за отримання все більших часток ринку. На стадії зростання покупці, частки фірм і технології відомі набагато краще, і входження у галузь нових «гравців» виявляється набагато складнішою справою. Обсяг продажу швидко збільшується, з'являється прибуток, який також швидко зростає, хоча потоки грошових коштів все ще можуть бути від'ємними.

Зрілість.

На цій стадії відбувається повне насичення ринку. Всі або більшість потенційних покупців купляють продукцію досить регулярно. Зрілість характеризується стабільністю відомих покупців, технологій, розподілу частої на ринку, хоча конкуренція за перерозподіл ринку все ще продовжується. Обсяг продажу досягає граничне високого рівня, після чого починається сповільнення зростання повна зупинка. Рівень прибутковості досягає найвищого рівня і залишається на цьому рівні або починає поступово знижуватися, у той час як грошові потоки залишаються або набувають позитивне значення.

Занепад.

На цій стадії покупці поступово втрачають інтерес до продукції. Причинами цього є або те, що нові, якісніші, її замінники починають витісняти стару продукцію, або те, що змінюються переваги та смаки покупців. Головними характеристиками цієї стадії є падіння попиту, зменшення кількості конкурентів, а у багатьох галузях і звуження асортименту товарів. Обсяг продажу різко зменшується, прибутки знижуються, потоки грошових коштів також скорочуються, але повільно; зрештою, всі параметри прямують до нуля.

Конкурентні позиції виду бізнесу (вісь X) можна охарактеризувати таким чином:

Домінуюча позиція (лідер).

Цю позицію у галузі повинен посідати лише один представник даного бізнесу. Домінуюча позиція часто є результатом квазімонополії або сильно захищеного технологічного лідерства. Лідер визначає стандарт для галузі і контролює поведінку інших конкурентів. Домінуючий бізнес має широкий вибір стратегічних варіантів, якими він може скористатися у разі потреби.

Сильна позиція.

Сильний вид бізнесу звичайно сам вибирає свої стратегії незалежно від поведінки конкурентів і має певні переваги перед ними. Відносна частка на ринку в 1,5 рази більша, ніж у найбільшого наступного конкурента, але абсолютної переваги у такого бізнесу немає.

Сприятлива позиція.

Цей вид бізнесу має певні особливості і переваги. Це, як правило, один з лідерів у слабко концентрованих галузях, де всі конкуренти перебувають приблизно на одному рівні і жоден з них не домінує. Якщо у представника галузі зі сприятливою позицією є власна ринкова ніша, цей вид бізнесу є у відносній безпеці від конкурентів, і зазвичай йому незабаром вдається значно поліпшити своє конкурентне становище.

Міцна позиція.

У цій позиції вид бізнесу досягає високої прибутковості, спеціалізуючись у вузькій і відносно захищеній ніші, тобто спеціалізуючись на невеликій частині значного ринку або на певному виді чи моделі продукції. Міцний бізнес може довго зберігати своє становище, але практично не має шансів поліпшити його.

Слабка позиція.

Ця позиція може означати, що вид бізнесу має низку слабких місць, що заважають йому стати «генератором» прибутку. Слабкість може пояснюватися як специфікою бізнесу (він може бути занадто дрібним або може відчуватися брак необхідних ресурсів), так і помилками, допущеними у минулому на стадії його розвитку. У будь-якому випадку такий бізнес не може самостійно вижити в умовах галузевої конкуренції.

Можна назвати ще одну позицію, становище якої не відображено у моделі:

Нежиттєздатна позиція.

Такий вид бізнесу не буде мати сильних сторін не тільки у теперішньому часі, але і в майбутньому. Єдиний можливий вихід для нежиттєздатного бізнесу, окрім дезінвестицій, - намагатися на деякий час продовжити його існування, хоча це скоріше тактичний, а не стратегічний крок. Іноді деякий час утримують «на плаву» нежиттєздатний бізнес для того, щоб підібрати вигідніший варіант його продажу.

За своєю структурою модель ADL - це матриця розмірністю 5 х 4, де всі види бізнесу компанії розташовані відповідно до стадій життєвого циклу галузі та їхніх конкурентних позицій.

Матриця виконує декілька функцій. Крім відображення становища всіх видів бізнесу компанії, кожна клітинка матриці має відповідне аналітичне навантаження:

1. Кожна клітинка асоціюється з певний рівнем прибутковості і величиною потоку грошових коштів.

2. Кожна клітинка визначає певне стратегічне рішення щодо отримання частки на ринку, стратегічного становища та необхідних інвестицій.

3. Кожна клітинка належить до певної сфери «природного вибору», яка, у свою чергу, вказує на можливості «специфічного вибору», а також на низку «уточнених стратегій», які можуть бути застосовані у конкретному випадку для того чи іншого виду бізнесу (табл. 6.1.).

Всі клітинки матриці, через які по діагоналі проходить межа, будуть мати 2 (або більше) «природних вибори». Таким чином, «Сильна / Занепадаюча» позиція, наприклад, буде поділена між звичайним розвитком і вибірковим. Менеджер або аналітик після детального аналізу може вибрати той варіант, який найбільше підходить для конкретного виду бізнесу.

Таблиця 6.1. Уточнені стратегії, що пропонуються фірмою Артур Д. Літтл

Позначення

Стратегія

А

Зворотна інтеграція

В

Розвиток бізнесу за кордоном

С

Розвиток виробничих потужностей за кордоном

D

Раціоналізація системи збуту

Е

Нарощування виробничих потужностей

F

Експорт тієї ж продукції

G

Пряма інтеграція

Н

Невпевненість

І

Початкова стадія розвитку ринку

J

Ліцензування за кордоном

К

Повна раціоналізація

L

Проникнення на ринок

M

Раціоналізація ринку

N

Методи і функції ефективності

O

Нові продукти / нові ринки

Р

Нові продукти / ті ж самі ринки

Q

Раціоналізація продукції

R

Раціоналізація асортименту продукції

S

«Чисте» виживання

Т

Ті ж самі продукти / нові ринки

U

Ті ж самі продукти / ті ж самі ринки

V

Ефективна технологія

W

Традиційна ефективність і зниження собівартості

X

Відмова від виробництва

Зародження

Домінуюче

Сильне

Сприятливе

Міцне

Слабке

Загальна ха-

Це, імовірно

Позиція, що

Найімовір-

Неприбутко-

Неприбутко-

рактеристика

(але не обо-

може бути

ніше, непри-

ва позиція.

ва позиція.

в'язково),

неприбутко-

буткова по-

Необхідні

Необхідні

прибуткова

вою. Кошти

зиція. Необ-

кошти залу-

кошти залу-

позиція. Не-

позичаються.

хідні кошти

чаються ззо-

чаються із

обхідні для

Інвестувати

залучаються

вні. Інвесту-

зовнішніх

розвитку фі-

потрібно так

із зовнішніх

вати потріб-

джерел.

нансові ре-

швидко, як

джерел. Мо-

но дуже ви-

сурси пози-

того вимагає

жна інвесту-

бірково.

чаються,

ринок

вати, але ви-

звичайний

бірково.

розвиток.

Необхідно

інвестувати

дещо швид-

ше, ніж цьо-

го вимагає

розширення

ринку

Найменуван-

«повне зосе-

- «спроба по-

«цілеспрямо-

«вибірковий

«наздогнати -

ня основної

редження на

ліпшити ста-

ване нама-

пошук своєї

наздогнати»

стратегії при

збільшенні

новище -

гання отри-

позиції —

«поетапний

звичайному

частки ринку

старт»

мати частку

зосереджен-

вихід - ви-

розвитку

- швидке зро-

- «цілеспря-

ринку - шви-

ня, диферен-

хід»

стання»

моване нама-

дке зростан-

ціація»

«вихід - від-

«утримання

гання отри-

ня»

мова від ін-

позиції - по-

мати частку

вестування»

чаток нового

ринку - шви-

бізнесу»

дке зростан-

ня» . .

Уточнені

В, С, Е, G, L,

Е, I,L

В, С, Е, G, L,

G,L,T

D, E, L, М, Р,

стратегії, за-

N, О, Р, Т, V

В, С, Е, G, L,

N, O, Р, Т, V

Q,R

пропоновані

E,I,L

N,O,P,T,V

D, M, Q, R.,

фірмою Ар-

W

тур Д. Літтл

D,K,Q,R,S

для більш

ефективного

функціону-

вання під-

приємства

Розвиток

Домінуюче

Сильне

Сприятливе

Міцне

Слабке

Загальна ха-

Прибутко-

Позиція, яка

Мінімаль-

Неприбутко-

Неприбутко-

рактеристика

ва позиція,

з великою

но прибутко-

ва позиція.

ва позиція.

яка імовірно,

імовірністю є

ва позиція.

Необхідні

Необхідні

але не обо-

прибутковою

Кошти для

кошти залу-

кошти залу-

в'язково по-

і фінансуєть-

розвитку за-

чаються із

чаються із

роджує чис-

ся за рахунок

лучаються із

зовнішніх

зовнішніх

тий пози-

зовнішніх

зовнішніх

джерел або

джерел або

тивний потік

позик. Інвес-

джерел. До-

грошові по-

грошові по-

грошових

тування має

цільно вибір-

токи збалан-

токи збалан-

коштів.

здійснювати-

ково інвесту-

совані. Реко-

совані. Мо-

Доцільно

ся лише з ме-

вати для по-

мендується

жна вибірко-

продовжува-

тою збіль-

ліпшення

вибіркове

во інвестува-

ти інвесту-

шення темпів

становища.

інвестування.

ти, особливо

вання, щоб

зростання.

для оновлен-

підтримати

ня, або від-

темпи зрос-

мовитися від

тання, що

інвестицій.

склалися, і

випередити

вплив нових

■ ■ - .

■■ ■ .г' -

або можли-

вих конкуре-

нтів.

Найменуван-

«утримання

«спроба по-

«спроба по-

«вибірковий

«зсув»

ня основної

позиції - до-

ліпшити ста-

ліпшити ста-

пошук своєї

«оновлення»

стратегії при

сягнення лі-

новище - до-

новище - лі-

позиції -

«відмова від

звичайному

дерства у

сягнення лі-

дерство у ці-

зосереджен-

бізнесу»

розвитку

ціноутворен-

дерства у ці-

ноутворенні

ня, диферен-

ні»

ноутворенні»

на найважли-

ціація»

«утримання

«цілеспрямо-

вішому рин-

«швидкий

частки ринку

ване нама-

ку»

пошук своєї

- захист ста-

гання отри-

частки всти-

новища»

мати частку

гнути»

ринку - шви-

дке зростан-

ня»

Уточнені

А, С, N, U, V,

А, С, N, U, V,

А, С, N, U, V,

G,L, T

D, L, M, N,

стратегії, за-

W

W

W

Q, R, V, W

пропоновані

D, E, L, М,

фірмою Ар-

А, С, N, U, V,

В, С, Е, G, L,

P.Q.R

D, М, O, Р, Q,

тур Д. Літтл

W

N, О, Р, Т, V

R,U

для більш

ефективного

.' . .. ч

X

функціону-

вання під-

'■■ - " =

приємства

Зрілість

Домінуюче

Сильне

Сприятливе

Міцне

Слабке

Загальна ха-

Прибуткова

Прибуткова

Помірковано

Мінімально

Неприбутко-

рактеристика

позиція, яка

позиція -

прибуткова

прибуткова

ва позиція.

відіграє роль

«генератор»

позиція -

позиція.

Необхідні

«генератора»

коштів. Ре-

«генератор»

Грошові по-

кошти залу-

коштів, або

комендується

коштів. Ре-

токи збалан-

чаються ззо-

Доцільно ре-

реінвесту-

комендується

совані. Вибі-

вні або отри-

інвестувати

вання в міру

мінімальне

рковий роз-

муються від

кошти в міру

необхідності.

та вибіркове

виток. Доці-

власної дія-

необхідності.

реінвесту-

льні мініма-

льності. Ін-

вання.

льні реінвес-

вестувати

тиції або від-

потрібно ви-

мова від

бірково або

інвестування

взагалі від-

мовитися від

інвестицій.

Найменуван-

«утримання

«утримання

«належна

«знайти нішу

«зсув»

ня основної

частки ринку

частки ринку

експлуатація

і утримувати

«оновлення»

стратегії при

- зростання

- захист ста-

- зростання

її - утримува-

"поетапний

звичайному

разом з ви-

новища»

разом з ви-

ти нішу»

вихід - ви-

розвитку

робництвом»

«утримання

робництвом»

«поетапний

хід»

«утримання

частки ринку

«знайти свою

вихід - ви-

частки ринку

- зростання

нішу і захи-

хід»

--

- захист ста-

разом з ви-

щати її»

новища»

робництвом»

■•

Уточнені

А, В, С, F, G,

А, С, N, U, V,

А, В, С, F, G,

С, D, N, Q, U

D, L, M, N,

стратегії, за-

J, N, Р, Т, U

W

J, N. Р, Т, U

Q,R,V,W

пропоновані

D, M, Q, R,

фірмою Ар-

A,C,N,U,

А, В, С, F, G,

A,G,I,M,R,

W

D,M,O,P,Q,

тур Д. Літтл

V, W

J, N. Р, Т, U

Т

R,U

для більш

ефективного

D,M,Q,R,

функціону-

W

вання під-

приємства

Занепад

Домінуюче

Сильне

Сприятливе

Міцне

Слабке

Загальна ха-

Прибуткова

Прибуткова

Помірковано

Мінімально

Неприбут-

рактеристика

позиція, яка

позиція, що

прибуткова

прибуткова

кова пози-

відіграє роль

використову-

позиція.

позиція.

ція. Інвес-

«генератора»

ється як «ге-

Грошові по-

Грошові по-

тиції не

коштів. Ко-

нератор»

токи збалан-

токи збалан-

здійснюють-

шти реінвес-

коштів. До-

совані. Вибі-

совані. Доці-

ся, можливі

туються в

цільно здійс-

рковий роз-

льними є дез-

лише дезін-

міру необ-

нювати міні-

виток. Доці-

інвестиції

вестиції.

хідності.

мальні реін-

льно мініма-

або відмова

вестиції для

льно інвесту-

від подаль-

підтримання

вати в екс-

шого інвес-

становища.

плуатацію

тування.

або відмови-

тися від інве-

стування.

Найменуван-

«утримання

«утримання

«збирання

«поетапний

«відмова від

ня основної

частки ринку

частки ринку

(«жнива») -

вихід - ви-

бізнесу»

стратегії при

- захист ста-

-захист ста-

експлуатація

хід»

звичайному

новища»

новища»

ринкової ні-

«відмова -

розвитку

«збирання

ші»

відмова»

(«жнива»)»

«утримувати

«утримання -

-утримувати

!:■..■ •■■

збереження

нішу»

ніші»

«поетапний

вихід - ви-

хід»

Уточнені

А, С, N, U, V,

А, С, N, U, V,

В, С, Т, L, N,

D, M, Q, R,

X

стратегії, за-

W

W

P,U,V

W

пропоновані

фірмою Ар-

D,H,K,M,

C,D,N,Q,U

X

тур Д. Літтл

Q,R,V,W

для більш

D, M, Q, R,

ефективного

C,D,N,Q,U

W

функціону-

вання під-

приємства