Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг 1-10.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
38.7 Кб
Скачать

10. Тактика маркетингу, основні види тактичних прийомів.

Тактика маркетинга - формирование и решение задач предприятия на каждом рынке и по каждому товару в конкретный период времени (краткосрочный) на основе стратегии маркетинга и оценки текущей рыночной ситуации при постоянной корректировке задач по мере изменения конъюнктурных и других факторов: например, изменение индекса цен, обострение конкурентной борьбы, сезонное падение спроса, уменьшение интересов покупателей к товару и другое

Основні прийоми:

 У разі необхідності оперативного реагування на зни­ження проектованого обсягу продажу підприємства застосовують такі тактичні маркетингові прийоми:

-термінове скорочення виробництва;

-форсування рекламної діяльності;

-стимулювання збуту за допомогою зниження цін;

-матеріальне заохочення персоналу, зайнятого збутом;

-прискорена перевірка якості або деяких споживчих властивостей товарів із наступними рекомендаціями виробництву;

-перевірка ефективності всіх елементів механізму збуту і каналів реалізації.

У випадку, якщо обсяг виробництва не встигає за зростанням попиту, можливими є наступні варіанти тактичних маркетингових заходів:

-збільшення масштабів виробництва;

-скорочення витрат на рекламу і стимулювання збуту;

-підняття цін;

-часткове згортання механізму збуту, наприклад, шляхом скорочення числа працівників збуту.

9. Зміст та особливості стратегічного планування

Стратегічне планування - одна з основних функцій стратегічного управління підприємством. Воно представляє собою процес прийняття управлінських рішень відносно стратегічного передбачення (формування стратегій), розподілу ресурсів, адаптації компанії до зовнішнього середовища, внутрішньої організації.

Особливістю стратегічного планування є припущення, що майбутнє обов'язково повинно бути кращим за минуле. Стратегічне планування не можна ототожнювати із стратегічним менеджментом, тому що воно є його складовою частиною і охоплює розгалужену систему планів (довгострокових, середньострокових, річних, оперативних, функціональних).

Сратегічне планування розраховане на 5; 10 і більше років, а конкретний його строк залежить від життєвого циклу товару і попиту на продукцію, яка виробляється підприємством. При стратегічному плануванні використовують різні підходи: задовольняючий оптимізаційний, адапційний. Самим поширеним є задовольняючий підхід, який ґрунтується на досягненні певного задовольняючого рівня. Оптимізаційний підхід використовується якщо є можливість надати кількісний показник поставленій цілі, що підвищує обґрунтованість планів. Адаптаційний підхід полягає в обов'язковому реагуванні на можливі зміни умов, що протидіятимуть реалізації планів.

У розробці стратегії планування умовно виділяють такі етапи: - стратегічний аналіз і прогностичне забезпечення; - визначення мети і завдань підприємства; - варіантна розробка стратегії (власне стратегічне планування); - реалізація; - контроль за виконанням; - Оцінювання і коригування стратегічного плану.

Стратегічне планування має на меті довгострокове забезпечення результативності підприємства.