Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ - Орг. контролю суб. госп.-прав.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
404.48 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання контрольної роботи «організація контролю суб’єктів господарювання»

Проф. Ткаченко А.М.

Доц. Лівошко Т.В.

2012

ЗМІСТ

Вступ. 4

1. Загальні вимоги. 7

2. Рубрикація роботи, нумерація сторінок. 9

3. Ілюстрації. 10

4. Таблиці 11

5. Формули та рівняння. 11

6. Список використаних джерел. 12

7. Посилання. 13

8. Додатки 14

9. Вибір індивідуального модульного завдання 14

10. Вивчення і конспектування літературних джерел 15

11. Розробка плану. 16

12 Вимоги до викладення практичного матеріалу 17

13. Захист. 17

Додаток А 19

Додаток Б. 20

Додаток В 21

Додаток Д 22

Додаток Е 51

ВСТУП

Розвиток продуктивних сил і виробничих відносин у різних соціально-економічних формаціях обумовлює потребу в удосконалюванні функцій управління процесом виробництва. При цьому однією з найважливіших функцій управління є чітко організована система контролю, бо призначення контролю відповідає цілям управління. Необхідністьтрансформування системи контролю в Україні зумовлено значними змінами економічних законів. Люди і суспільство, в цілому, беруть участь у процесі виробництва, вони повинні таким чином, вивчати ці процеси і впливати на них шляхом покращення якості роботи, підвищення продуктивності праці, регулювання процесу формування прибутку та його розподілу і цим самим підвищувати якісну сторону дії економічних законів. Доказом цього є як збільшення кількості підприємств різних форм власності, так і підвищення складності умов їх виробничо-господарської діяльності, що загалом значно перевищує можливості відповідних контролюючих органів та потребує вдосконалення їх роботи.

Важливість порушення будь-яких питань стосовно контролю і ревізії обумовлено необхідністю розробки стратегії розвитку загальної системи контролю, який у ринкових умовах є важливою складовою управління. Підвищення дієвості та ефективності контролю, посилення його профілактичної спрямованості та підготовки кадрів постають ключовим питанням такої стратегії.

В управлінні підприємствами важлива роль належить контролю. Контроль – це необхідна функція як управління, так і виробництва. Перехід підприємств до ринкових відносин, підвищення їх самостійності і відповідальності за прийняті рішення вимагають розробки нових підходів до організації господарського контролю в нашій країні, який здійснюється різними органами управління. Державний контроль в Україні стає одним з найважливіших елементів ринкової економіки.

З’явилися і діють нові державні і недержавні органи, які дозволяють забезпечити необхідною інформацією всі системи і рівні управління.

Докорінні зміни, які відбуваються в економіці України за останнє десятиріччя, призвели до виникнення нових сфер діяльності, серед яких важливе місце належить державному і незалежному контролю.

Становлення і розвиток внутрішнього і зовнішнього контролю в нашій країні необхідні і дуже актуальні. Трансформаційні процеси у системі обліку та розкриття інформації згідно міжнародних стандартів фінансової звітності мають свій вплив на розвиток господарського контролю, якому зокрема, належить важлива роль в економічному механізмі підприємств, він є елементом, що забезпечує безперервне функціонування цього механізму. Розвиток контролю зумовлений життєвою, економічною необхідністю об'єктивної діяльності підприємств.

Практика контролю за останні роки значно збагатилась. Сукупність взаємопов’язаних об’єктів контролю, від стану і функцій яких залежить виконання певної групи норм, правил, планових завдань, утворює напрямок контролю. Розробка програм, в яких повинні бути вказані проміжні й остаточні терміни контролю за ходом робіт із зазначенням конкретних контролюючих осіб або підрозділів. Чітке виконання плану контрольних заходів та результатів контролю вплине на якість контрольних функцій суб’єкта рішення. Підприємницька діяльність суб`єкта господарювання передбачає дві мети: отримання максимального прибутку і створення атмосфери довіри до імені фірми. Обидві мети взаємно доповнюють одна одну, хоча на перший погляд носять різний характер: перша - суто комерційний, друга - морально-етичний. В основі цих цілей лежить одна обов'язкова умова - існування жорсткої системи контролю на самому підприємстві.

Економіка України в період трансформації не може бути гармонізована. Передбачається ще більша робота в цьому напрямку, тому дуже важливе вивчення різноманітних елементів передових технологій західної ринкової економіки, невід'ємним елементом якої є контроль і, зокрема, ревізія, перед якою поставлені актуальні завдання з метою забезпечення раціонального і економного використання ресурсів у посиленні боротьби з безгосподарністю і марнотратством. Від якості роботи контролерів залежить повнота, достовірність і своєчасність отримання економічної інформації. Раціональне господарювання неможливе без застосування системи заходів для перевірки виконання управлінських рішень, тобто без систематичного і дієвого контролю. Специфіка діяльності промислових підприємств висуває особливі вимоги до організації контролю за правильністю оприбуткування і списання сировини, матеріалів, дотриманням норм витрат сировини на виробництво, реалізацією, розрахунками з бюджетом тощо. Чітка організація контролю на всіх рівнях управління сприяє підвищенню ефективності виробництва і фінансово-господарській діяльності підприємства. За допомогою контролю не тільки виявляються негативні явища в діяльності підприємства, відхилення від нормативних законоположень, але й виявляються причини цих відхилень, визначаються шляхи усунення недоліків для покращення господарської діяльності підприємств. Поряд з цим контроль забезпечує зворотній зв'язок між суб'єктом управління і об'єктом.

У ринковій економіці значно зростають вимоги до контролю, який сприяє ліквідації і запобіганню можливих втрат та виникнення загрози банкрутства. Заглиблення інтеграції науково-виробничої управлінської діяльності зумовило суттєву потребу вдосконалення організації як внутрішнього так і зовнішнього контролю. Проведення реформ в управлінні економікою та перехід на міжнародні стандарти фінансової звітності для акціонерних товариств, фінансових установ та інших суб`єктів ринку свідчить про помітні зміни у системі державного регулювання бухгалтерського обліку та контролю. А для цього необхідно введення постійного моніторингу вимог законодавства, організації контролю за процесом оцінки реальної вартості активів, зобов’язань, капіталу та фінансових результатів вітчизняних підприємств. Економічна наука виявилася недостатньо підготовленою до таких різких змін умов функціонування підприємств, внаслідок чого останні створюють значний дефіцит наукових розробок і практичних рекомендацій в галузі контролю. Поза сумнівом, завдяки зусиллям багатьох вчених-економістів України, країн СНД і далекого зарубіжжя, значна кількість теоретичних і практичних проблем в галузі контролю на сьогодні вже розв'язана.

Призначення контрольної роботи полягає в тому, щоб студент міг закріпити теоретичні знання з визначеної теми, критично осмислити практику контролю на конкретному підприємстві і розробити на цій основі пропозиції щодо її вдосконалення.

Метою контрольної роботи є систематизація, закріплення і поглиблення науково-теоретичних і практичних знань, розвиток навиків самостійної роботи і виконання економічних розрахунків. При написанні контрольної роботи студент повинен дотримуватися ряду основних вимог, які є обов'язковими.