Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод ИГ и ГМ (2).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
2.77 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізька державна інженерна академія

Руденко А.А.

Щербина Л.В.

Болюк С.В.

геологія з основами геоморфології

Методичні вказівки

до практичних занять

для студентів спеціальності

6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища

та збалансоване природокористування”

Запоріжжя

2012

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізька державна інженерна академія

геологія з основами геоморфології

Методичні вказівки

до практичних занять

для студентів спеціальності

6.040106 “Екологія, охорона навколишнього середовища

та збалансоване природокористування”

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри ПЦБ

протокол № 6 від19 грудня

Геологія з основами геоморфології Методичні вказівки до виконання практичних занять студентів спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування»/ Укладачі А.А.Руденко, Л.В. Щербина, С.В.Болюк – Запоріжжя: Видавництво ЗДІА, 2012 рік. – 65 с.

Методичні вказівки призначені для самостійного складання інженерно-геологічного розрізу, карти гідроізогіпс, повздовжнього профілю лінійної споруди та плану майданчика у горизонталях, і містять рекомендації з виконання робіт, основні вимоги та довідкові матеріали. Методичні вказівки дають змогу навчити студентів виконувати вказані побудування, закріпити знання, одержані на лекціях та під час самостійного опрацювання курсу.

Укладачі – А.А. Руденко, доцент

Л.В. Щербина, доцент

С.В. Болюк, асистент

Відповідальній за випуск: зав. каф. ПЦБ

д.т.н., проф|. І.Д. Павлов

Передмова

Методичні вказівки укладені відповідно до робочої програми з курсу «Геологія з основами геоморфології», призначені для самостійного виконання інженерно-геологічного розрізу, карти гідроізогіпс, повздовжнього профілю лінійної споруди та плану майданчика у горизонталях, і містять рекомендації з виконання робіт, основні вимоги та довідкові матеріали. Методичні вказівки мають мету навчити студентів виконувати вказані побудування, закріпити знання, одержані на лекціях та під час самостійного опрацювання курсу.

Методичні вказівки передбачають виконання кожним студентом індивідуального завдання з включенням елементів науково-дослідної роботи студентів (НДРС), оскільки у ряді випадків при проектуванні виникає необхідність ухвалювати обґрунтовані самостійні рішення, складені з урахуванням вимог робочої навчальної програми, діючих інструкцій і норм.

Методичні вказівки призначені допомогти студентам у самостійному вивченні курсу “Геологія з основами геоморфології”, а також у виконанні практичних завдань за кредитно-модульною системою організації навчання. У кінці кожного з цих завдань наведені запитання для самоконтролю.

Метою самостійного виконання студентами передбачених практичних завдань є придбання навичок об'єктивної оцінки геологічної, гідрогеологічної та геоморфологічної обстановки і можливих шляхів її поліпшення для наступного їхнього використання у виробничій практиці.

Практичне заняття №1

ПОбудова профілю земної поверхні за заданим напрямом

Мета роботи - за даними виконаних польових вимірювань і вирахуваними відмітками пікетних і проміжних точок навчитися будувати профіль земної поверхні за заданим напрямом.

1.1 Вихідні дані та поняття

Вихідними даними для виконання завдання є:

- пікетажна книжка, в якій зазначені напрямок профілю місцевості, пікетні та проміжні точки;

- варіанти відміток пікетних і проміжних точок по трасі.

Профілем називають вертикальний розріз поверхні землі в заданому напрямку.

Відмітками називають числове значення висоти точок над рівневою поверхнею.

За загальноприйняту рівневу поверхню в Україні прийнято поверхню води в Балтійському морі. Її відмітка становить 0,0м.

Пікети нумеруються арабськими цифрами і позначаються так ПК0 (початок траси), ПК1, ПК2, ПК3 і т. д., що відповідають кількості сотень метрів від початку траси.

Проміжні чи плюсові точки це такі точки, що розташовані між пікетами. Позначаються вони, наприклад, +40, що означає відстань в 40м від молодшого пікета.