Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Наукові дослідження 2010.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
386.56 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

З АПОРІЗЬКА ДЕРЖАВНА ІНЖЕНЕРНА АКАДЕМІЯ

А.М. Ткаченко

Р.В. Севастьянов

О.В. Іващенко

НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

для студентів ЗДІА

спеціальності 8.050107 – «Економіка підприємства»

денної та заочної форм навчання

Запоріжжя

2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКА ДЕРЖАВНА ІНЖЕНЕРНА АКАДЕМІЯ

НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ

Методичні вказівки

до виконання курсової роботи

для студентів ЗДІА

спеціальності 8.050107 – «Економіка підприємства»

денної та заочної форм навчання

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри ЕП,

протокол № 6 від 25.10.2010 р.

Наукові дослідження. Методичні вказівки до виконання курсової роботи для студентів ЗДІА спеціальності 7(8).050107 «Економіка підприємства» / Укл.: А.М. Ткаченко, Р.В. Севастьянов, О.В. Іващенко. – Запоріжжя, 2010. – 41 с.

Методичні вказівки призначені для виконання курсової роботи з дисципліни «Наукові дослідження» студентами спеціальності 8.050107 «Економіка підприємства». Вказівки містять зміст і вимоги до написання курсової роботи, порядок оформлення та захисту курсової роботи, тематику курсової роботи, список рекомендованої літератури.

Укладачі: д.е.н., проф. А.М. Ткаченко

к.е.н., доц. Р.В. Севастьянов

к.т.н., доц. О.В. Іващенко

Відповідальний за випуск: зав. кафедрою ЕП

д.е.н., проф. А.М. Ткаченко

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ПРО НАУКОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ 6

2. ЗМІСТ, ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ ТА ВИМОГИ

ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ 10

3. ПОРЯДОК ОФОРМЛЕННЯ ТА ЗАХИСТУ

КУРСОВОЇ РОБОТИ 16

4. ПОРЯДОК ОЦІНЮВАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ 19

5. ТЕМАТИКА КУРСОВОЇ РОБОТИ 22

6. СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ТА РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ 24

ДОДАТОК А 38

ДОДАТОК Б 39

ДОДАТОК В 40

ВСТУП

Наука є складовою частиною духовної культури людства, тому майже кожна людина повинна уявляти собі, що таке наука та наукові дослідження, тім більше якщо мова ведеться про студентів вищих навчальних закладів. Досягнення науки та техніки впливають на економічний стан будь-якої держави, в свою чергу економіка впливає на якість та інтенсивність наукових досліджень. В Україні наукова діяльність регламентується Законом України «Про наукову та науково-технічну діяльність». У свою чергу в Законі України «Про вищу освіту» передбачено, що наукова і науково-технічна діяльність у вищих навчальних закладах є невід’ємною складовою освітньої діяльності та здійснюється з метою інтеграції наукової, навчальної і виробничої діяльності в системі вищої освіти. Вона передбачає: - розвиток різних форм наукової співпраці (в тому числі міжнародної), розв’язання складних наукових проблем, упровадження результатів наукових досліджень і розробок; - безпосередню участь студентів в науково-дослідних роботах, що проводяться у вищому навчальному закладі; - організацію наукових, науково-практичних, науково-методичних семінарів, конференцій, олімпіад, конкурсів; написання науково-дослідних, курсових, дипломних та інших робіт студентами.

Студенти при написанні даної курсової роботи використовують елементи наукових досліджень у формі наукового пошуку, готують огляд літератури та розробляють пропозиції, що містять елементи новизни з обраної теми роботи; узагальнюють передовий практичний досвід, застосовують економіко-математичні методи, комп’ютерну та організаційну техніку, інформаційні технології. Проблеми наукового пошуку, відображені в курсовій роботі, мають знайти своє продовження в магістерській роботі.

Придбані студентами знання та навички при проведені наукових досліджень дозволять їм використати результати в професійній діяльності, тобто використовувати отримані теоретичні знання на практиці. Отриманий досвід при проведенні наукових досліджень сприяє розвитку творчого мислення, оскільки наукова діяльність є інтелектуальною творчою працею, спрямованою на здобуття і використання нових знань.

Метою вивчення дисципліни «Наукові дослідження» є оволодіння студентами необхідними знаннями у галузі наукових досліджень, підготовка їх до самостійного виконання наукової роботи.

Зміст дисципліни «Наукові дослідження» базується на знаннях, отриманих студентами з курсів: «Основи економічної теорії», «Філософія», «Вища математика», «Статистика», «Економіка підприємства», «Економічний аналіз», «Інвестування», «Організація виробництва», «Управління потенціалом підприємства», «Внутрішній економічний механізм підприємства», «Планування діяльності підприємства» та інших.

Завданням курсової роботи є формування теоретичного та практичного досвіду для самостійного ефективного та кваліфікованого проведення наукових досліджень студентами як у процесі навчання у ВУЗі, так і в подальшій практичній діяльності, а також сприяння розвитку творчого мислення, ініціативи та індивідуальних здібностей студентів при вирішенні практичних завдань.

1. Загальні відомості про наукові дослідження

Важливим завданням наукової діяльності є формування системи знань, які сприяють раціональній організації виробничих відносин та використанню виробничих сил в інтересах усіх членів суспільства. Вона включає в себе виконання трьох соціальних функцій:

  • пізнавальну - задоволення потреб людини у пізнанні законів природи і суспільства. З моменту свого виникнення наука веде боротьбу в галузях світогляду з теологією. Головними проблемами є: будова та виникнення Всесвіту, виникнення життя та розуму. Зі світоглядної точки зору наука як сума знань дає наукову картину світу, як цілісну систему уявлень про світ, його властивості та закономірності розвитку.

  • культурно-виховну - розвиток культури, гуманізація виховання та формування нової людини;

  • практично-діючу - удосконалення виробництва та системи суспільних відносин, тобто безпосередньої виробничої сили матеріального виробництва.

Отже, можна сказати, що поняття науки треба розглядати з трьох основних позицій. По-перше, з теоретичної, як систему знань, як форму суспільної свідомості; по-друге, як певний вид суспільного розподілу праці, як наукову діяльність, пов'язану з цілою системою відносин між ученими і науковими установами; по-третє, з позицій практичного застосування висновків науки, тобто її суспільної ролі.

Процес наукового дослідження включає наступні етапи:

1 етап - вибір теми, обґрунтування її актуальності та виявлення рівня її розвинутості; визначення об’єкта, предмета, мети та завдань дослідження.

Критеріями вибору теми дослідження є: актуальність, новизна, перспективність, відповідність профілю навчання студентів. Назва теми формулюється коротко та ємно, точно відповідаючи змісту проблеми. Остаточно назва теми формулюється після ознайомлення з літературними, статистичними та іншими джерелами по темі.

Об’єктом дослідження є те, на що спрямована пізнавальна діяльність дослідника, тобто сукупність відношень різних аспектів теорії і практики науки, яка слугує джерелом необхідної для дослідника інформації.

Предмет дослідження – це тільки ті суттєві зв’язки та відношення, які підлягають безпосередньому вивченню в даному конкретному дослідженні.

Мета дослідження – формулює те, що необхідно досягти в кінцевому результаті дослідження. Мета формулюється, починаючи зі слів: «розробити модель (методику, основи, критерії тощо)», «обґрунтувати...», «виявити...», «розкрити особливості... » тощо.

2 етап - накопичення наукової інформації: бібліографічний пошук наукової інформації, вивчення документів, основних джерел теми, складання огляду літератури. Необхідно проаналізувати літературні джерела (книги, журнали, наукові збірники), публікації (монографії, дисертації, тематичні збірники наукових праць), нормативні документи (постанови, накази, інструкції), матеріали статистичної та фінансової звітності.

До основних джерел науково-технічної інформації відносять:

  1. Монографії - це наукова праця одного або декількох авторів, яка містить повне та глибоке дослідження якоїсь конкретної проблеми чи теми.

  2. Збірники наукових праць - це видання, яке містить окремі роботи різних авторів, присвячених одному напряму.

  3. Періодичні видання - це журнали, бюлетені та інші видання з різних галузей науки та техніки.

  4. Спеціальні випуски технічних видань - це документи інформаційного, рекламного плану, аналітичні, статистичні дані з проблеми.

  5. Патентно-ліцензійні видання (патентні бюлетені).

  6. Стандарти - це нормативно-технічні документи щодо єдиних вимог до продукції, її розробки, виробництву та застосуванню.

  7. Навчальна література - це підручники, навчальні посібники, навчально-методична література.

  8. Енциклопедії та інша довідкова література.

  9. Виробничі доповіді, звіти, інструкції тощо.

  10. Електронні інформаційні ресурси.

У результаті формується картотека літературних джерел з теми дослідження, яка дає змогу сформувати бібліографічний перелік опрацьованих літературних джерел, нотатки використаних матеріалів, скласти конспект чи реферат.

3 етап – узгодження з керівником змісту науково-дослідної роботи. При цьому необхідно обґрунтувати тему, визначити її актуальність, новизну, сформулювати мету та завдання.

При визначенні об’єкта, предмета та мети дослідження необхідно врахувати системні логічні зв’язки між ними. Мета дослідження пов’язана з об`єктом і предметом дослідження, а також із загальним результатом. В результаті дослідження студенту необхідно вирішити теоретичні та/або практичні аспекти проблемної ситуації в контексті встановленої мети. Для цього необхідно виділити актуальні питання за темою дослідження, розглянути їх на рівні фахових періодичних видань ВАК України у галузі економіки; обґрунтувати, перевірити та розробити методичні рекомендації і пропозиції щодо ефективного впровадження результатів курсової роботи. У формулюванні завдання необхідно використовувати терміни «вивчити», «розробити» та ін. Завдання повинні бути розкриті через структуру роботи, тобто її зміст.

4 етап - відпрацювання гіпотези та теоретичних передумов дослідження, вибір методів дослідження.

У науковому дослідженні необхідно використовувати гіпотезу у якості інструменту щодо визначеності результатів дослідження.

Найбільш розповсюдженими методами дослідження є аналіз, синтез, індукція, дедукція, ретроспекція, методи математичного моделювання та інші. Окрім основних методів можна застосовувати окремі спеціальні методи досліджень.

5 етап - обробка зібраної інформації згідно зі встановленим планом роботи з метою узагальнення результатів аналізу фахової літератури та певних практичних аспектів дослідження.

У разі отримання недостатньо достовірних результатів, необхідно здійснити додатковий збір матеріалів. Отримані результати дослідження знову підлягають вивченню та аналізу. Головне завдання аналізу отриманих даних полягає в їх порівнянні зі сформульованою гіпотезою та уточненням її. Результатом роботи є розробка власної теоретичної позиції, включаючи нові теоретичні положення та рекомендації для практики.

6 етап - підготовка електронного та віддрукованого матеріалу роботи, в тому числі вступу, висновків по розділам, загальних висновків, літературних джерел та додатків.

7 етап - заключна стадія роботи - захист наукової роботи.