Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
705.02 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ

Методичні вказівки до кредитно-модульного

оцінювання знань (тестування)

для студентів економічних спеціальностей

денної і заочної форми навчання

Рекомендовано до видання

на засіданні кафедри О і А,

протокол №_ від _._.2008 р.

Стратегічний аналіз. Методичні вказівки до кредитно-модульного оцінювання знань (тестування) для студентів економічних спеціальностей денної і заочної форми навчання / Укл.:

Відповідальний за випуск: зав. кафедрою О і А

ВСТУП

Стратегічний аналіз посідає важливе місце в процесі підготовки і прийняття управлінських рішень, є невід'ємною частиною планування господарської діяльності підприємств усіх форм власності та господарювання.

Економічна стратегія – це сукупність управлінських дій, спрямованих на підвищення ефективності операційної, інвестиційної, фінансової та інших видів діяльності підприємства.

В міру розвитку економіки керівники підприємств, головні бухгалтери та менеджери різних рівнів мають дедалі більше уваги приділяти розв'язанню стратегічних проблем, які зумовлюються перспективами розвитку підприємства. У цьому відношенні стратегічний аналіз тісно пов'язаний з плануванням, але де в чому відрізняється від нього. Планування – це програма практичних дій, тоді як аналіз економічної стратегії підприємства має дослідницький характер. Управлін­ські рішення, що приймаються керівництвом, можуть бути спрямовані не лише на реальні об'єкти господарської діяльності, а й на вдосконалення інформаційних моделей, які передбачають ефективну стратегію про­грамних завдань. При підготовці управлінських рішень треба брати до уваги різні аспекти діяльності підприємства: економічний, соціальний, організаційний, політичний, правовий та інші. Економічний аспект управління відіграє найважливішу роль і його необхідно передбачати на всіх рівнях управління виробництвом.

Мета курсу „Стратегічний аналіз” – засвоєння знань з методики і техніки аналітичних досліджень для виявлення резервів підвищення ефективності виробництва і обґрунтування стратегічних управлінських рішень.

Завдання курсу „Стратегічний аналіз” :

  • вивчення сутності, напрямів і ролі стратегічного аналізу на підприємстві, методів аналізу виробничої програми, структури капіталу, фінансової програми та інвестицій;

  • набуття вмінь аналізу та оцінювання потенціалу підприємства як чинника стратегії розвитку.

Предмет курсу „Стратегічний аналіз” – виробнича і фінансово-господарська діяльність підприємства.

Програма курсу призначена для студентів магістерської підготовки, які навчаються за економічними спеціальностями усіх форм навчання.

Програма курсу орієнтована на ринкові умови господарювання і використання міжнародного досвіду.

СТУДЕНТ ПОВИНЕН ЗНАТИ:

  • концептуальні засади стратегічного аналізу;

  • нормативи для стратегічного аналізу;

  • методику проведення аналітичних досліджень для обґрунтування управлінських рішень;

  • методи проведення стратегічного аналізу;

  • зміни традиційних підходів і методик з урахуванням сучасних ринкових умов.

СТУДЕНТ ПОВИНЕН ВМІТИ:

  • правильно і творчо застосовувати теоретичні знання для проведення стратегічного аналізу;

  • вміло використовувати між предметні зв’язки при вирішенні конкретних завдань;

  • робити правильні розрахунки, складати правильні таблиці при проведенні стратегічного аналізу;

  • формулювати самостійні висновки по результатам проведеного стратегічного аналізу;

  • виявляти резерви підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності підприємства.

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ЗА МОДУЛЯМИ

Модулі

Тема

І. Завдання, організація та види стратегічного аналізу

  1. Зміст, призначення і різновиди стратегій у конкурентному середовищі.

  2. Завдання і організація стратегічного аналізу.

  3. Класифікація видів маркетингових стратегій.

ІІ. Методи та методики використання стратегічного аналізу в умовах діяльності підприємства

  1. Стратегічний аналіз конкурентних позицій підприємства.

  2. Бенчмаркінг (порівняльний конкурентний аналіз).

  3. Стратегічний аналіз життєвого циклу бізнесу. Загальна характеристика моделі ADL/LC.

  4. Особливості стратегічної діагностики та оцінки підприємств середнього і малого бізнесу.

  5. Стратегія прийняття інвестиційних рішень та прогноз грошових потоків і фінансових результатів підприємства.

ІІІ.

Контрольні роботи.

МОДУЛЬ І

ЗАВДАННЯ, ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ВИДИ СТРАТЕГІЧНОГО АНАЛІЗУ

ТЕМА 1

ЗМІСТ, ПРИЗНАЧЕННЯ І РІЗНОВИДИ СТРАТЕГІЙ

У КОНКУРЕНТНОМУ СЕРЕДОВИЩІ

1.1. Зміст і призначення стратегії підприємства у конкурентному середовищі.

1.2. Різновиди стратегій та їх характеристика.

1.3. Стратегічний план діяльності підприємства.

1.1. Зміст і призначення стратегії підприємства у конкурентному середовищі

В перекладі з грецької стратегія (strategos) буквально означає «мистецтво генерала». У стародавній Греції стратегія передбачала планування зовнішньої політики держави утворення військово-політичних союзів, розрахунок балансу сил.

З часом термін «стратегія» почали застосовувати не тільки військові, але й політики та економісти.

Починаючи з 1926 р., у галузі економіки під стратегією почали розуміти управління ресурсами. Особлива увага до цієї проблеми була викликана тим, що спеціаліст Бостонської консалтингової групи (ВСG) визначили: зростання обсягу виробництва веде до відчутного зниження рівня витрат на одиницю продукції. В середньому подвоєння виробництва дозволяло скорочувати питомі витрати на 20%. Отже, завоювання більшої частки ринку було надзвичайно вигідним виробнику, який отримував значну перевагу перед конкурентами - нижчий рівень витрат і вищий рівень рентабельності.

Наприкінці 60-х - у середині 70-х років ситуація дещо змінилася. Високий рівень конкуренції, який невпинно зростав, змусив економістів переглянути традиційні підходи до розуміння стратегії. Стратегією почали вважали не тільки правильне управління ресурсами, але й правильне визначення напрямів діяльності на ринку. Стратегія все частіше трактувалася як план досягнення перемоги над конкурентами з допомогою комплексу різноманітних дій.

У 80-х - початку 90-х років стратегія стала невід'ємною частиною управління бізнесом практично у всіх країнах з ринковою економікою. Глобалізація економічних процесів, зростання конкуренції між виробниками, збільшення впливу високотехнологічних компаній обумовили широке визнання стратегічного мислення як єдиного правильного підходу до управління підприємством в умовах ринку.

Сучасне визначення стратегії важко сформулювати одним реченням. Багато авторитетних вчених пропонували власне бачення змісту стратегії, але їхні визначення мають різний зміст.

Так, відомий спеціаліст у галузі стратегічного управління І. Ансофф стверджує, що стратегія являє собою перелік правил для прийняття рішень, якими організація керується у своїй діяльності. На думку американських вчених А.А. Томпсона і А.Дж. Стрікленда, стратегія - це план управління фірмою, спрямований на зміцнення її позицій, задоволення споживачів і досягнення поставлених цілей. Існують також інші визначення, аналізуючи які, потрібно звернути увагу на декілька важливих моментів.

По-перше, більшість авторів визначає стратегію як план управління фірмою в цілому.

По-друге, призначення цього плану - це досягнення довгострокових цілей фірми. Отже, стратегія розробляється і реалізується для всього підприємства як єдиної господарської одиниці на тривалий період і стосується лише концептуальних, життєво важливих для підприємства напрямів діяльності.

Ще однією важливою характеристикою стратегії є визначення її як "мистецтва управління" (Є.І. Велесько, О.О. Биков, З. Дражек). Саме цим словосполученням підкреслюється винятково творчий, неформалізований характер стратегії. Розробити типову стратегію неможливо, кожна стратегія є унікальною.

Таким чином, стратегія - це комплексний план діяльності підприємства, який розробляється на основі творчого науково обґрунтованого підходу і призначається для досягнення довгострокових глобальних цілей підприємства.

Реальна стратегія підприємства, як правило, складається з двох частин:

1) продуманих цілеспрямованих дій;

2) реакції на непередбачений розвиток подій і на конкуренцію що посилюється.