Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия Модуль 1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
859.65 Кб
Скачать

Навчальний елемент № 1 “Сутність та розвиток міжнародного бізнесу”

Навчальні цілі елемента

  • Сформувати уявлення про категорії “міжнародний бізнес” та “міжнародний менеджмент”.

  • Познайомити з особливостями міжнародного бізнесу та міжнародного менеджменту.

  • Зясувати мотиви, цілі здійснення та види міжнародного бізнесу.

  • Показати звязок категорій міжнародний менеджмент та міжнародний бізнес.

Зміст

1. Особливості розвитку міжнародного бізнесу

  1. Сутність, цілі та мотиви здійснення міжнародного бізнесу

  2. Види міжнародного бізнесу

4. Характерні та родові риси сучасного бізнесу

5. Сутність, задачі та особливості міжнародного менеджменту

1. 1. Особливості розвитку міжнародного бізнесу

Перш ніж перейти до розгляду поняття “міжнародний бізнес” і „міжнародний менеджмент” спробуємо зясувати корні виникнення даних категорій. Звернемося до історії їх розвитку та формування.

Міжнародний бізнес починається там, де закінчуються межі власної країни. Великі географічні відкриття створили необмежені можливості для формування саме міжнародного бізнесу. Нові дешеві товари, унікальні ресурси, можливість отримати величезні прибутки стимулювало підприємців та створювало передумови для подальшого розвитку міжнародного бізнесу.

Американський дослідник Р. Робінсон, який ретельно вивчав історичний розвиток міжнародного бізнесу, виділив чотири ери, кожна з яких характеризується певними політичними, економічними та соціальними подіями. На сучасному етапі міжнародний бізнес розвивається в період глобалізації, що свідчить про формування п´ятої ери.

Коротка характеристика періодів історичного розвитку міжнародного бізнесу:

1. Комерційна ера (1500-1850 рр.)

Характеризується здійсненням торгівлі колоніальними товарами в Європі. Оскільки подорожі до колоніальних країн досить дорогі й ризиковані, то паралельно з торгівельним бізнесом розвивається і бізнес-послуг, до яких належить фінансування та страхування експедицій, що вирушають до країн “нового світу”. Необхідність збереження та транспортування заморських товарів, дає поштовх створенню інфраструктур. Швидкому розвитку промисловості та зміцненню економічних позицій європейських держав сприяє і державна політика. Саме підтримка власних підприємців урядом країни та розуміння важливості питання взаємовідносин між країнами, дало можливість перейти від здійснення звичайних торговельних операцій до ведення бізнесу за кордоном.

2. Ера експансії (1850-1914 рр.)

Характерною ознакою ери є завершення оформлення та структуризації колоніальних імперій. Відбувається перехід від вивозу готових товарів з колоній до видобутку сировини й організації плантаційного господарства. Перенесення виробництва за межі власної країни, у колонії, було вигідно як з точки зору унікальності та вартості сировини, так і дешевої робочої сили. Однак такі зміни призначення колоній, потребували і зміни ставлення до них.

Необхідно було вирішити проблеми по інвестуванню індустрії, узгодженню дій між місцевою владою та національним бізнесом, забезпечення захисту колоній від зовнішніх зазіхань. Оскільки виробництво передбачає наявність не тільки виконавців, а і структури управління, то постало питання про її формування. Звичайно у розвинених країнах були кваліфіковані кадри, але їх вивіз у колонії з економічної точки зору невигідний. Це змушувало колоніальну владу і бізнесменів метрополій, думати про вирішення проблем освіти та соціального стану населення, з урахуванням місцевих культурних особливостей. Можна сказати, що поштовх до зародження міжнародний менеджмент отримав саме в цей час.

За словами професора Пивоварова, в еру експансії закладаються основи міжнародного розподілу праці, який визначається різними темпами розвитку європейських держав, різним рівнем забезпеченості країн природними ресурсами, різним рівнем освіти населення та іншими факторами.

Отже, даний період насичений багатьма подіями і відкриває шлях до нової ери в міжнародному бізнесі.