Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11_314_869_12_907 OKL.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
645.63 Кб
Скачать

Та характерні особливості

Методологія це…

  • вчення про принципи побудови, форми і способи науково-пізнавальної діяльності;

  • світогляд ученого (в широкому філософському розумінні);

  • сукупність методів і засобів дослідження, що застосовуються в даній галузі знань (у вузькому розумінні).

Рівень методології

Сутність

Філософська методологія

Вив­чає загальні принципи пізнання і категоріальний устрій науки загалом. Цей рівень є змістовною під­валиною кожного конкрет­ного методологічного знання, оскільки на цьому рівні форму­ються пізна­вальні завдання дослідника

Загально-наукові принципи і форми дослідження

Системний підхід, структурний аналіз і синтез, кібернетична методологія тощо. Системний підхід не може бути віднесений до вищого методологічного рівня пізнання, оскільки він не пов’язаний безпо­середньо ні з розробкою світоглядної про­блематики, ні з виконанням функції критики форм і принципів наукового пізнання

Конкретно наукова методологія

Су­купність принципів, методів, прийомів та процедур досліджен­ня, що застосовуються в певній спеціальній галузі знань, зокре­ма в менеджменті ЗЕД

Методика

Сукупність методів і методичних прийомів, які скла­дають основу проведення наукового дослі­дження, мають певну логічну послідовність, обґрун­тованість, спряженість та спрямовані на досягнення конкретної наукової мети.

Основні принципи економічних наук:

  • системності (цілісності);

  • комплексності і пропорційності процесів суспільного відтворення;

  • регіоналізму;

  • антропоцентризму;

  • історизму;

  • перспективності;

  • керованості економічними об’єктами;

  • екологізації економічного знання.

2. Поняття теорії, її місце в наукових дослідженнях

  1. Має загальний характер, оскільки містить відомості про внутрішні зв’язки явищ, які досліджуються (структуру об’єкта вивчення).

  2. Є достовірним, тобто істинність його логічно доведена і перевірена суспільною практикою.

  3. Є системним, тобто цілісним, логічно зумовленим.

  4. Отримується переважно за допомогою наукових методів дослідження.

  5. Повинно мати практичне значення.

        1. Вагоме соціальне замовлення на використання результатів наукових досліджень.

        2. Внутрішня логіка розвитку науки, її теоретичний розвиток і взаємо­зв’язок із суміжними науками, що зумовлює постановку і розв’язання низки теоретико-методологічних питань, що часто значно випереджує їх практичну реалізацію.

        3. Розроблення системи методів наукових досліджень, насампе­ред загаль­нонаукових і спеціальних, як інструменту для отриман­ня нового теоретичного знання.

        4. Наявність великого обсягу багатопланової емпіричної інфор­мації, яка є експериментальним матеріалом для розробки до­сконалих теоретичних концепцій, залежностей чи емпіричних законів.

        5. Поява здібних (талановитих) і працездатних фахівців, що розуміють важливість теоретико-методологічних проблем і вмі­ють їх опрацювати.

        6. Належна поінформованість про стан розробки теоретико-мето­доло­гічних питань у світі (особливо важливим є своєчас­ний переклад з іноземних мов наукових матеріалів).

  • загальних законів і сфери їх застосування, де вона пояснює явища, що відбуваються;

  • сфери передбачення невідомих явищ;

  • логіко-математичного апарату виведення наслідку із законів;

  • визначення концептуальної схеми, без якої неможливе пізнання об’єктів цієї теорії.

3. Понятійно-термінологічний апарат науки

4. Класифікація методів наукових досліджень

Аналіз

Метод дослідження, який включає …

Синтез

Метод вивчення об’єкта в його цілісності, єдиному і взаємному зв’язку його складових. У процесі наукових досліджень синтез пов’язаний з аналізом, оскільки дає змогу поєднати частини предмета, розчлено­ваного у процесі аналізу, встановити їх зв’язок і пізнати предмет як єдине ціле (продуктивність праці по вироб­ничому об’єднанню у цілому).

Індукція

Метод дослідження, при …

Так вивчають фактори, які негативно впливають на про­дуктивність праці по кожному окремому підприємству, а потім узагальнюють у цілому по об’єднанню, до складу якого входять ці підприємства як виробничі одиниці.

Дедукція

Метод ло­гічного висновку від …

Щодо попереднього прикладу, то спочатку аналізують продуктивність праці в цілому по об’єднанню, а потім – по його виробничих одиницях.

Аналогія

Метод наукового дослідження …

При цьому отримані результати поширюються на всі аналогічні підприємства.

Абстра­гування

Ме­тод …

Він застосовується в економічних дослідженнях для перспек­тивного планування, коли на основі вивчення роботи підприємств за минулий період прогнозується розвиток галузі або регіону на майбутній період.

Формалізація

Метод дослідження об’єктів, подання їх елементів у вигляді спеціальної символіки, наприклад, собівартості продукції – формулою, де за допомогою символів пока­зано статті витрат.

Аксіоматичний метод

Передбачає використання аксіом, що є доведеними науковими знаннями, які застосову­ються у наукових дослідженнях у вигляді відправних по­чаткових положень для обґрунтування нової теорії.

Спостереження

Експеримент

Провадиться в умовах, які дають можливість спостерігати за ходом явища і відтворювати його у заданих умовах, на­приклад, проведення експе­рименту в окремій галузі на­родного господарства щодо застосування ноу-хау.