Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 модуль КПУ ІІІ курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
311.3 Кб
Скачать
  1. Назвати ознаки державної таємниці як предмета окремих злочинів проти основ національної безпеки.

Державна таємниця є предметом шпигунства.

Державна таємниця - вид таємної інформації, що охоплює відомості у сфері оборони, економіки, науки і техніки, зовнішніх відносин, державної безпеки та охорони правопорядку, розголошення яких може завдати шкоди національній безпеці України та які визнані у порядку, встановленому цим Законом, державною таємницею і підлягають охороні державою.

Існує Звід відомостей, що становлять державну таємницю(наказ СБУ). Віднесення певного носія інформації до такої категорії залежить від наявності на ньому «грифу секретності». Вноситься на 5, 10, 30 років.

Види інформації, що належать до сфери державної таємниці:

  • у сфері оборони(стратегічні плани, питання озброєння, військове управління)

  • у сфері економіки, науки і техніки(транспорт, державні замовлення, виробництво, наукові дослідження).

  • у сфері зовнішніх відносин(співробітництво з іноземними державами, делегації, експорт та імпорт озброєння)

  • у сфері державної безпеки та охорони правопорядку(органи, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, захист секретної інформації).

  1. Назвати розмежувальну ознаку державної зради у формі шпигунства та шпигунства, передбаченого ст. 114 КК України.

Однією з форм державної зради є шпигунство.

Розмежувальною ознакою є громадянство. Тільки іноземець або особа без громадянства можуть бути суб’єктом злочину шпигунства. Якщо шпигунство вчинюється громадянином України, то його слід кваліфікувати як державну зраду.

  1. Назвати види тілесних ушкоджень, за заподіяння яких не настає кримінальна відповідальність.

  • Необережні легкі тілесні ушкодження

  • Тілесні ушкодження заподіянні в межах необхідної оборони

  • Тілесні ушкодження заподіянні в межах заходів необхідних для затримання злочинця

  • ?????інші обставини, що виключають злочинність діяння (ст. 37, 39, 40-43 КК України)???

  1. Як відмежовується умисне вбивство двох і більше осіб (п. 1 ч.2 ст. 115 КК України) від умисного вбивства, вчиненого особою, яка раніше вчинила умисне вбивство (п. 13 ч.2 ст. 115 КК України)?

Умисне позбавлення життя двох або більше осіб кваліфікується за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК за умови, що їх убивство охоплювалось єдиним умислом винного. Для такої кваліфікації не має значення, яким мотивом керувався винний і чи був він однаковим при позбавленні життя кожного з потерпілих. Якщо ці мотиви передбачені як кваліфікуючі ознаки, дії винного додатково кваліфікуються і за відповідними пунктами ч. 2 ст. 115 КК. Наприклад, коли маємо умисне вбивство двох або більше осіб (обов’язково об’єднаних єдиним умислом) з корисливих мотивів, то кваліфікуватиметься за сукупністю – за п.1 та за п.6 ч.2 ст.115 ККУ. Наявність розриву в часі при реалізації єдиного умислу на вбивство двох або більше осіб значення для кваліфікації злочину за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК не має.

А п.13 ч.2 ст.115 ККУ застосовуємо тоді, коли попередній злочин/-ни (всі умисні вбивства: ст.ст.115, 112, 348, 379, 400, 443; ч.4 ст.404 + аналогічні статті КК 1960 року) зберігає/ють своє кримінально-правове значення. При цьому це НЕ можуть бути привілейовані склади (ст.ст.116-118 ККУ), або вбивства вчинені через необережність. Також немає значення стадія і вид співучасті у раніше вчиненому вбивстві.