Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 модуль КПУ ІІІ курс.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
311.3 Кб
Скачать
  1. Співвідношення Загальної та Особливої частини кримінального права (вказати чинники, які зумовлюють єдність загальної та особливої частини кримінального права, а які відмінність).

Норми Загальної та Особливої частин кримінального права як певні підсистеми Кримінального Кодексу України перебувають у тісній і нерозривній єдності. Перш за все, норми Особливої частини базуються на нормах Загальної частини. Тому неможливо розкрити дійсний зміст норм Особливої частини, не звертаючись до частини Загальної. Разом з тим, всі інститути Загальної частини в своїй основі узагальнюють ті ознаки, що властиві усім злочинам, передбаченим Особливою частиною. Неможливе також застосування окремих видів покарань за злочини, передбачені Особливою частиною, без урахування положень, закріплених у Загальній частині, щодо мети, видів, меж і порядку призначення всіх покарань. Сама ж система покарань, що визначена в Загальній частині, знаходить своє виявлення і практичне застосування тільки через призначення конкретних покарань за окремі злочини, передбачені Особливою частиною КК. Нерозривний зв'язок норм Загальної та Особливої частин КК полягає ще й у тому, що при кваліфікації діянь, вирішенні питань, пов'язаних зі звільненням від кримінальної відповідальності та покарання, застосовуються водночас норми обох частин. Так, при кваліфікації замаху на злочин застосуванню підлягають як норма Загальної частини, так і норма Особливої частини, у яких передбачено злочин, на який вчинювався замах. Наприклад, замах на умисне вбивство кваліфікується за ч. 1 ст. 15 та ч. 1 ст. 115 КК. Єдність Загальної та Особливої частин КК забезпечує внутрішню узгодженість інститутів та норм Кодексу і, в кінцевому результаті, ефективність їх застосування.

Спільні ознаки ЗЧ і ОЧ КПУ:

  1. Містяться в КК України

  2. Відображають політику держави

  3. Спільні принципи

  4. Однакові завдання

Відмінності між ЗЧ і ОЧ КПУ:

  1. У змісті норм

  2. В структурі норм

  1. Дайте визначення терміну "криміналізація".

Криміналізація – це встановлення кримінальної відповідальності за діяння, які раніше не були кримінально караними шляхом доповнення КК України новими статтями або внесеннями змін до КК України.

  1. Дайте визначення терміну "декриміналізація".

Декриміналізація – це усунення кримінальної відповідальності шляхом скасування кримінально-правової норми або внесення до неї змін.

  1. Диференціація кримінальної відповідальності. Приклади диференціації кримінальної відповідальності.

Це стан, коли в ККУ відповідальність за однорідні посягання встановлена кількома статтями, які передбачають менше чи більше покарання.

Приклади: ч.1 і п.13 ч.2 ст.115 – умисне вбивство і умисне вбивство вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство.

ч.4 і ч.5 ст.185 – крадіжка у великих розмірах і особливо великих розмірах(критерій – за розміром шкоди).

  1. Назвіть критерії, на основі яких повинна будуватися Особлива частина кримінального закону, вкажіть які з них враховані у побудові Особливої частини КК України.