Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CРС з МВіАЛ.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.17 Mб
Скачать

Багатошпиндельних автоматів паралельної дії.

Рис. 5.2. Схема роботи багатошпиндельного автомата послідовної дії. 

При обробці заготовок на багатошпиндельних автоматі всі операції технологічного процесу розподіляють рівномірно по позиціях. Заготовки, встановлені в кожному шпинделі, обробляються при їх послідовному проходженні через всі позиції автомата різними групами ріжучих інструментів. На останній позиції відрізається готова деталь і подається пруток для виготовлення наступної деталі. Подача заготовок з однієї позиції на іншу проводиться при періодичному повороті шпиндельного блоку на одну позицію. Під час обробки шпиндельні блок стоїть на місці зафіксованим.

У деяких автоматів можуть бути передбачені два завантажувальні позиції. У цьому випадку заготівля проходить лише половину наявних позицій і за цей час повністю обробляється. Значить, за один оборот шпиндельного блоку одночасно завершується опрацювання двох заготовок. Такий принцип обробки називають паралельно-послідовним. 

Горизонтальні багатошпиндельні напівавтомати призначені для виготовлення деталей з штучних заготовок (поковок, штамповок, відливок і заготовок із відрізків прокату) в умовах масового і крупносерійного виробництва. Горизонтальні багатошпиндельні напівавтомати виготовляють зазвичай на базі багатошпиндельних пруткових автоматів. Основною відмінністю напівавтоматів є те, що встановлення нової заготовки і зняття готової деталі виробляють вручну. У завантажувальної позиції при знятті деталі й установці заготовки шпиндель не обертається. Всі інші шпинделі в цей час обертаються. Коли заготівля закріплена, обертання отримує шпиндель і в завантаженої позиції. У завантажувальної позиції є пристрої для включення і виключення обертання шпинделя і затиску заготовки в патроні. У багатошпиндельних напівавтоматів відсутні механізми подачі та затиску прутка.

Вертикальні багатошпиндельні напівавтомати призначені для обробки в патроні деталей порівняно великих розмірів в умовах масового виробництва. Ці верстати високопродуктивні, займають мало місця, зручні для компонування потокових технологічних ліній. Їх підрозділяють на напівавтомати послідовної та паралельної дії. Принципова схема напівавтомата послідовної дії показана на рис. 5.3 , а. На основі 1 встановлена нерухома шестигранна колона 2, навколо якої періодично повертається стіл 3 з шістьма шпинделями 4. П'ять супортів 6 обслуговують одночасно п'ять шпинделів. Заготовку встановлюють у завантажувальну позицію, і після повороту столу на 1 / 6 обороту шпиндель одержує обертання . Починається обробка в позиції I , а продовжується в позиціях / / - V. У кожній позиції виконується одна або декілька переходів. Привод верстата складається з електродвигуна 7, 8 редуктора і механізму подач 5.

Принципова схема напівавтомата паралельної дії наведена на рис. 5.3, б. На основі 1 встановлена нерухома вертикальна колона 2, навколо якої безперервно обертаються стіл, який несе шпинделі 5, і шестигранну гільзу  3 з шістьма супортами 4, що представляють собою єдине ціле (карусель). При повороті гільзи 3 супорти переміщуються по її вертикальним напрямних від непорушного барабана 6, з яким вони пов'язані тягами 7. У напівавтомата кожен шпиндель має свій супорт, з якого обробляється деталь під час обертання каруселі. За один повний оборот каруселі на кожному шпинделі, 

Рис. 5.3. Принципові схеми напівавтоматів послідовної (а) і паралельної (б) дії.

що проходить завантажувальну зону, закінчується обробка деталі. У цій зоні спочатку, автоматично вимикається обертання шпинделя і звільняється деталь, відповідний супорт швидко відходить у верхнє положення, знімається готова деталь і встановлюється нова заготовка. Потім відбувається автоматичний затиск заготовки, повідомляється обертання шпинделя, а супорт швидко підводиться до заготовки.

Розглянуто схеми напівавтоматів на шість шпинделів. Сучасні напівавтомати цього типу мають 4-16 і більше робочих шпинделів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]