Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CРС з МВіАЛ.docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
4.17 Mб
Скачать

9.Координатно–розточувальні верстати.

Координатно – розточувальні верстати з електронною вимірювальною системою призначені для обробки отворів з точним розташуванням осей у прямокутній системі координат і чистового фрезерування уздовж осей координат. На верстаті може виконуватися розмітка і контроль лінійних розмірів. Верстат призначений для обробки отворів у кондукторах, пристосуваннях і деталях з точним розташуванням осей у прямокутній системі координат. Можливе свердлення отворів діаметром до 30 мм. Легке фрезерування, обробка похилих і взаємно перпендикулярних отворів, торцеву проточку площин.

На них також можна центрувати, свердлити, розвертувати і кінцево розточувати отвори, обробляти фасонні контури і т. д. Верстати цього типу використовують для обробки отворів у тих випадках, коли відстань між їх осями або відстань їх осей до базових поверхонь деталі повинні бути виконані з високою точністю.

Точні відстані між осями оброблених отворів і прийнятими базовими поверхнями отримують на цих верстатах без використання пристосувань для направлення інструменту. Для точного відліку переміщень рухомих вузлів верстата координатно – розточні верстати мають спеціальні вузли:точні ходові гвинти с лімбами и ноніусами, жорсткі і регульовані кінцеві міри разом з індикаторними пристроями, точні лінійки з оптичними приладами і індуктивні прохідні гвинтові датчики. При цьому використовують механічні, оптико – механічні, оптичні, оптико – електричні, електричні системи.

Координатно – розточувальні верстати бувають одно – і двох стійкові. Одностійкові зазвичай оснащенні хрестовим столом. Шпиндель має обертальний рух и рух подачі в осьовому напрямку. У двох стійкових стіл може переміщуватись тільки в повздовжньому напрямку, а поперечне переміщення по траверсі отримує головка зі шпинделем.

Координатно – розточні верстати можна використовувати як вимірювальні машини для перевірки розмірів деталей і особливо точних розміточних робіт. Для запобігання температурних впливів навколишнього середовища на точність роботи ці станки необхідно встановлювати в ізольованому приміщенні, де підтримується температура 20 градусів.

Представниками цієї групи верстатів є такі моделі: 2А450, 2Д450, 2Е450АФ1, 2554Ф2. Наприклад точність розмірів на верстаті моделі 2А450 досягає 0,001 мм відбувається це за рахунок оптичного пристрою яким оснащений даний верстат, даний пристрій дозволяє відраховувати цілу і дробову частину розміру.

Координати відраховують за допомогою точних масштабних дзеркальних валиків і оптичних приладів. Дзеркальні валики мають таку будову: стержні із корозійностійкої сталі, на яких нанесені тонкі гвинтові риски з точним кроком. Поверхня валиків доведена до дзеркального блиску. Координати встановлюють по точним шкалам при стеженні через спеціальні мікроскопи. Дзеркальний валик розміщують на столі верстату і переміщують разом з ним.

Переміщення виміряють з допомогою шкал дзеркальних валиків. Переміщення, які дорівнюють цілим міліметрам, відраховують по масштабним лінійкам з міліметровими поділками. Переміщен­ня, які складають частини міліметрів, відраховують по лімбам, закріпленим на валиках з шкалами. Точність підрахунків залежить від точності кроку рисок масштабного валика.

Ось опис деяких верстатів цієї групи:

Вертикально – розточувальний верстат моделі–2Д450

Координатно – розточувальний верстат з електронною вимірювальною системою призначений для обробки отворів з точним розташуванням осей у прямокутній системі координат і чистового фрезерування уздовж осей координат. На верстаті може виконується розмітка і контроль лінійних розмірів. Верстат призначений для обробки отворів у кондукторах, пристосуваннях і деталях з точним розташуванням осей у прямокутній системі координат. Можливе свердлення отворів діаметром до ЗО мм. Легке фрезерування, обробка похилих і взаємно перпендикулярних отворів, торцеву проточку площин.

Рис. 9.1. Вертикально – розточувальний верстат моделі 2Д450.

Технічна характеристика:

Діаметр свердління – 30 мм

Діаметр розточування–250мм

Конус шпинделя-45

Робоча поверхня стола – 1120x630мм

Переміщення стола, мм

поперечне – 630

поздовжнє – 1000

Хід гільзи – 260мм

Відстань від торця шпинделя до поверхні стола – 200–770мм

Діаметр гільзи – 140мм

Відстань від осі шпинделя до стійки – 710мм

Число ступенів частоти обертання шпинделя – 24

Частота обертання шпинделя – 10–2О00об/хв.

Число робочих подач шпинделя – 30

Робоча подача шпинделя – 1,2–1000мм/хв.

Швидкість переміщення стола – 1,6–7000мм/хв.

Потужність – 7,2кВт

Маса – 7900кг

Габарити – 3028х2765x3000мм

Координатно – розточувальний верстат 2Е450АФ1.

2Е450 – верстат з оптичною системою відліку координат по осях X та У. Координатно – розточувальні верстати з електронною відрахувально –вимірювальною системою призначені для обробки отворів з точним розташуванням осей у прямокутній системі координат і чистового фрезерування уздовж осей координат. На верстаті може виконуватися розмітка і контроль лінійних розмірів.

Основні технічні дані координатно – розточувального верстату:

Клас точності -А

Розміри робочої поверхні стола – 630х1100

Найбільше переміщення стола, мм

поздовжнє – 1000

поперечне – 630

Відстань від торця шпинделя до поверхні стола, мм

найбільше – 750

найменше – 250

Найбільший хід гільзи шпинделя – 250 мм

Виліт шпинделя – 710мм

Межі частоти обертання шпинделя – 10–2000 об/хв.

Межі робочих подач шпинделя – 1,2–400мм/хв.

Швидкість робочого переміщення стола – 400 м/хв.

Максимальна маса оброблюваного виробу – 600 кг

Найбільший діаметр розточування – 250 мм

Найбільший діаметр свердління в сталі – 30 мм

Габаритні розміри верстата, мм

довжина – 3350

ширина – 2500

висота – 3000

Маса верстата (без електрошафи ) – 7500 кг

Рис.9.2 Координатно – розточувальний верстат 2Е450АФ1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]