Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
raschetka_po_nalogam (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
50.27 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківська національна академія міського господарства

Кафедра Обліку та аудиту

Розрахункове завдання

з дисципліни "Оподаткування підприємств"

на тему:

Визначення сум платежів за використання природних ресурсів”

Варіант №5

Виконала :

студентка 4 курсу Ф-ту Е і П

Групи О і А – 2

Юдіна М. В.

Перевірила :

Кравцова С.В.

Харків – 2011/2012 навчальний рік

Зміст

Вступ

  1. Розрахунок екологічного податку.

  2. Розрахунок плати за землю.

  3. Додатки

Список використаної літератури.

Вступ

Взаємодія суспільства та природи – об’єктивно існуюче явище. Природа як сукупність органічних і неорганічних утворювань виникла раніше, ніж суспільство, яке є продовженням природи. Природа розвивається за об’єктивними законами, тоді як суспільство функціонує на основі законів соціального розвитку.

Процес взаємодії суспільства й природи здійснюється на основі деяких закономірностей. Перш за все,суспільство не може існувати бкз природи, оскільки природні блага забезпечують життєдіяльність людини. У свою чергу й природа потребує діяльності суспільства, зокрема, використані суспільством ресурси (води, ліси тощо) повинні відтворюватись і відновлюватись.

Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки розроблено відповідно до статті 16 Конституції України, якою визначено, що забезпечення екологічної безпеки і підтримання екологічної рівноваги на території України. Державна політика у сфері екології, як і будь якій іншій сфері повинна базуватися на стабільній системі законодавства, актів, нормативів , але ця система, особливо у перехідний період повинна бути еластичною, тобто вміти швидко реагувати на зміни навколишніх компонентів , вміти пристосовуватися до змін занадто складного середовища. І це є дуже ефективним засобом подолання екологічної кризи та забезпечення природоохоронної функції держави. Основні напрями втілюватимуться за допомогою системи екологічного права.

Правовий механізм має надати основним напрямам чіткої цілеспрямованості, формальної визначеності, загальнообов'язковості, сприяти врегулюванню відносин у галузі екології, застосуванню превентивних, оперативних, стимулюючих і примусових заходів до юридичних та фізичних осіб щодо використання природних ресурсів та їх відходів і юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства.

Наростаючі темпи використання природних ресурсів зумовлюють проблему раціонального використання, розширеного відтворення та охорони природних ресурсів. Негативні екологічні наслідки безгосподарського використання ресурсного потенціалу природи стають все більш відчутними. Основними показниками економічної ефективності використання, відтворення та охорони природно-ресурсного потенціалу регіону є їх частка у земельній території держави, обсязі валової і товарної продукції, вартості людського потенціалу, прибутку.

Досягнення науково-технічного прогресу відкривають нові можливості залучення у виробництво нових видів та більш повного використання залучених у процес суспільного виробництва природних ресурсів. Особливе місце належить земельним ресурсам, родючість яких можна відновити шляхом значних капіталовкладень на одиницю продуктивних угідь, проте цей процес є надто повільним. Розробка і впровадження комплексних державних програм перетворення навколишнього природного середовища дозволить поліпшити властивості ресурсів природного середовища та їх продуктивний потенціал.

Основними законодавчими нормативно – правовими актами, що регулюють питання використання і відтворення природних ресурсів в Україні є:

  • Закон України "Про охорону навколишнього природного середовища" від 25 червня 1991 року №1264-12 із змінами і доповненнями, де визначено, що ресурсні платежі є цільовими й повинні повертатись на відновлення цих же ресурсів;

  • Постанова Верховної Ради України від 5 ьерезня 1998 рю « Основні напрями державної політики України у галузі охорони довкілля, використання природних ресурсів та забезпечення екологічної безпеки»;

  • Земельний кодекс України;

  • Закон України «Про природно-заповідний фонд України» від 16 червня 1992 року №2456-XII ;

  • Закон України «Про охорону атмосферного повітря» від21 червня 2001 року №2556-II;

  • Закон України «Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки» від 21.09.2000року.

  • Закон України «Про тваринний світ» від 3 березня 1993 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]