Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Загальні питання проектування і впровадження...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Компонентно-орієнтована модель

Компонентно-орієнтована модель є розвитком спіральної моделі і грунтується на еволюційній стратегії розробки ПЗ. У цій моделі конкретизується зміст конструювання - воно відображає той факт, що в сучасних умовах нова розробка повинна грунтуватися на повторному використанні існуючих програмних компонентів.

До достоїнств компонентно-орієнтованої моделі відноситься:

  1. зменшення часу розробки ПЗ;

  2. зниження вартості програмної розробки;

  3. підвищення продуктивності розробки.

Вагові і полегшені процеси

Традиційно для впорядкування і прискорення програмних розробок використовувалися строго упорядковуючі так звані ваговиті процеси. У цих процесах прогнозується увесь об'єм майбутніх робіт, тому вони називаються процесами, що прогнозуються. Порядок, який повинен виконувати при цьому людина-розробник, надзвичайно строгий.

Останніми роками з'явилася група нових полегшених процесів розробки ПЗ. Їх також називають рухливими процесами. Ці процеси привабливі відсутністю бюрократизму, характерного для ваговитих (що прогнозують) процесів.

Полегшені процеси розробки ПЗ утілюють розумний компроміс між строгою дисципліною і відсутністю її.

Рухливі процеси вимагають меншого об'єму документації і орієнтовані на людину. Рухливі процеси враховують особливості сучасного замовника, а саме, часті зміни його вимог до ПЗ. Рухливі процеси адаптують зміни вимог (адаптивна природа).

9