Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Загальні питання проектування і впровадження...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

2.2 Принципи побудови кіс

Концепція побудови КІС в економіці передбачає наявність типових компонентів :

  1. Ядро системи, що забезпечує комплексну автоматизацію сукупності бізнес-додатків, містить повний набір функціональних модулів для автоматизації завдань управління;

  2. Система автоматизації документообігу у рамках корпорації;

  3. Допоміжні інструментальні системи обробки інформації (експертні системи, системи підготовки і ухвалення рішень та ін.) на базі сховищ даних КІС;

  4. Програмно-технічні засоби системи безпеки КІС;

  5. Сервісні комунікаційні застосування (електронна пошта, програмне забезпечення видаленого доступу);

  6. Компоненти інтернет/інтранет для доступу до різнорідних баз даних і інформаційних ресурсів, сервісних послуг;

  7. Офісні програми - текстовий редактор, електронні таблиці, СУБД настільного класу та ін.

  8. Системи спеціального призначення - системи автоматизованого проектування (САПР), автоматизовані системи управління технологічними процесами (АСУТП), банківські системи та ін.

Ядром кожної виробничої системи є втілені в ній рекомендації по управлінню виробництвом. На даний момент існує декілька зведень таких рекомендацій. Вони є описом загальних правил, по яких повинні робитися планування і контроль різних стадій діяльності корпорації. Далі розглянуті деякі з існуючих технологій управління.

До основних принципів побудови КІС відносяться:

  1. Принцип інтеграції, що полягає в тому, що оброблювані дані вводяться в систему тільки один раз і потім багаторазово використовуються для вирішення можливо більшого числа завдань; принцип одноразового зберігання інформації;

  2. Принцип системності, що полягає в обробці даних в раз особистих розрізах, щоб отримати інформацію, необхідну для ухвалення рішень на усіх рівнях і в усіх функціональних під системах і підрозділах корпорації; увага не лише до під системам, але і до зв'язків між ними; еволюційний аспект - усі стадії еволюції продукту, у фундаменті КІС повинна лежати здатність до розвитку;

  3. Принцип комплексності, що має на увазі автоматизацію процедур перетворення даних на всіх стадіях просування продуктів корпорації.

2.3 Етапи проектування кіс:

  1. Аналіз

Обстеження і створення моделей діяльності організації, аналіз (моделей) існуючих КІС, аналіз моделей і формування вимог до КІС, розробка плану створення КІС.

  1. Проектування

Концептуальне проектування, розробка архітектури КІС, проектування загальної моделі даних, формування вимог до додатків.

  1. Розробка

Розробка, прототипирование і тестування додатків, розробка інтеграційних тестів, розробка призначеної для користувача документації.

  1. Інтеграція і тестування

Інтеграція і тестування додатків у складі системи, оптимізація додатків і баз даних, підготовка експлуатаційної документації, тестування системи.

  1. Впровадження

Навчання користувачів, розгортання системи на місці експлуатації, інсталяція баз даних, експлуатація.

  1. Супровід

Реєстрація, діагностика і локалізація помилок, внесення змін і тестування, управління режимами роботи ІС.