Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Загальні питання проектування і впровадження...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

Лекція 2 Загальні питання проектування і впровадження кіс.

Успішне керівництво бізнесом неможливе сьогодні без постійної, об'єктивної і усебічної інформації. Для підвищення ефективності і мінімізації витрат управління (тимчасових, ресурсних і фінансових), розробляються і застосовуються корпоративні інформаційні системи, що допомагають здійснювати контроль бюджетних процесів, робочого часу співробітників, виконаних ними робіт, ходу реалізації проектів, документообігу, і інших управлінських функцій. Доступ до подібного роду даним може бути здійснений як в локальній мережі, так і через інтернет. За допомогою ефективної корпоративної інформаційної системи можна значно спростити процеси контролю і управління на підприємстві будь-якого рівня. Розробка і реалізація інформаційних систем - одно з основних напрямів діяльності вашої спеціальності. Цей процес починається з аналізу діяльності підприємства і закінчується впровадженням розробленої системи.

Усі етапи цього процесу :

  1. Проведення передпроектного обстеження

  2. Формулювання цілей і обмежень проекту, розробка стратегії реалізації проекту

  3. Інжиніринг і реінжиніринг бізнес-процесів Замовника, консалтинг в різних областях

  4. Вибір платформи, розробка системи, інтеграція з використовуваним програмним забезпеченням

  5. Постачання устаткування і програмного забезпечення

  6. Пуско-налагоджувальні роботи по введенню системи в експлуатацію

  7. Супровід створеної системи в процесі експлуатації, роботи по її подальшому розвитку

Так само корпоративні інформаційні системи сьогодні є найважливішим інструментом впровадження нових методів управління і реструктуризації підприємства.

Останнім часом інтерес до корпоративних інформаційних систем (КІС) постійно росте. Якщо учора КІС привертали увагу досить вузького кола керівників, то зараз проблеми автоматизації діяльності компаній стали актуальними практично для усіх. Обумовлено це не лише позитивною динамікою розвитку економіки, але і тим, що сьогодні підприємства вже мають значний досвід використання програмних продуктів різного класу.

Основне завдання проектування і впровадження корпоративних інформаційних систем, як результату системної інтеграції, - комплексна діяльність за рішенням бізнес-завдань засобами сучасних інформаційних технологій. Розробка проекту інформаційної системи ведеться спільно з клієнтом, що дозволяє створити успішно працюючу і задовольняючу усі потреби замовника корпоративну інформаційну систему.

Спектр бізнес-процесів, реалізованих в різних КІС, може бути досить широкий. Серед іншого це і управління продажами в різних формах, наприклад, продаж в кредит або продаж з оплатою зустрічним зобов'язанням, різноманітні бізнес-процеси, пов'язані з плануванням, закупівлями, виробництвом, зберіганням, персоналом, і багато що інше.

Інформаційна система може будуватися із застосуванням пошарового принципу. Так, в окремі шари можна виділити спеціалізоване програмне забезпечення (офісне, прикладне), безпосередньо workflow, систему управління документами, програми потокового введення документів, а також допоміжне програмне забезпечення для зв'язку із зовнішнім світом і забезпечення доступу до функціонала системи через комунікаційні засоби (e - mail, Internet/intranet). Серед переваг такого підходу слід зазначити можливість внесення змін до окремих програмних компонент, розташованих в одному шарі, без необхідності корінних переробок на інших шарах, забезпечити формальну специфікацію інтерфейсів між шарами, що підтримують незалежний розвиток інформаційних технологій і програмних засобів, що реалізовують їх. Причому застосування відкритих стандартів дозволить безболісно здійснювати перехід з програмних модулів одного виробника на програми іншого (наприклад, заміна поштового сервера або СУД). Крім того, пошаровий підхід дозволить підвищити надійність і стійкість до збоїв системи в цілому.