Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 Загальні питання проектування і впровадження...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
110.59 Кб
Скачать

2.1 Що дає впровадження кіс?

Переваги впровадження корпоративних інформаційних систем :

  1. отримання достовірної і оперативної інформації про діяльність усіх підрозділів компанії;

  2. підвищення ефективності управління компанією;

  3. скорочення витрат робочого часу на виконання робочих операцій;

  4. підвищення загальної результативності роботи за рахунок раціональнішої її організації.

Найважливіше питання. Давайте на секунду запитаємо себе: що дає людині нервова система? Звичайно ж, здатність управляти собою, чинити опір несприятливим зовнішнім чинникам і гнучко реагувати на зміни довкілля. Якщо представити компанію в якості живого організму, то КІС краще всього підходить на роль його нервової системи, що пронизує усі органи, усі частинки корпоративного організму.

Підвищення внутрішньої керованості, гнучкості і стійкості до зовнішніх дій збільшує ефективність компанії, її конкурентоспроможність, а, кінець кінцем - прибутковість. Внаслідок впровадження КІС збільшуються об'єми продажів, знижується собівартість, зменшуються складські запаси, скорочуються терміни виконання замовлень, покращується взаємодія з постачальниками. Але, незважаючи на привабливість приведених тверджень, питання про окупність інвестицій в КІС не втрачає свою актуальність. Співвідношення вигоди від використання системи і її вартості є одним з найбільш важливих чинників, що впливають на рішення "купувати або не купувати". Будь-який інвестиційний проект, а впровадження КІС, поза сумнівом, треба розглядати як інвестиційний проект, є свого роду "купівлею" і, відповідно, вимагає оцінки його вартості і очікуваної вигоди.

Пряму окупність КІС порахувати непросто, оскільки в результаті впровадження оптимізується внутрішня структура компанії, знижуються трудновимірювані транзакційні витрати. Складно визначити, наприклад, в якій мірі збільшення прибутків компанії стало наслідком роботи КІС (читай - програмної системи), а в якій - результатом налаштування бізнес-процесів, тобто плодом управлінських технологій. Проте в деяких аспектах діяльності компанії оцінка цілком реальна. В першу чергу це стосується логістики, де впровадження КІС призводить до оптимізації матеріальних потоків і до зниження потреби в оборотних коштах. Постановка на базі КІС системи фінансового контролінга призводить до зниження накладних витрат компанії, ліквідації збиткових підрозділів і виключення з асортименту нерентабельних продуктів.

Зовсім важко оцінити ефект від ліквідації хаосу. Для того, щоб це зробити, треба чітко представляти масштаби хаосу, що через саму природу безладу неможливе. Дійсно, чи можете Ви сказати, скільки грошей Ваша компанія не заробляє (читай - втрачає) із-за перекосів в асортименті, або, скажімо, із-за зриву термінів виконання замовлень? Які ресурси компанії виявляються виведеними з обороту внаслідок "посмертного" обліку і нестикування даних у бухгалтерії, на складі і в цехах? А як оцінити об'єм крадійства і розбазарювання ресурсів?

Нині для оцінки ефективності IT - проектів застосовується метод інвестиційного аналізу Cost Benefit Analysis (CBA). Метод названий так, оскільки в основі лежить оцінка і порівняння вигод від здійснення проекту, з витратами на його реалізацію.

Глобальна мета впровадження КІС - підвищення ефективності компанії. Кожна компанія визначає ключові сфери, що впливають на її ефективність, так звані "критичні чинники успіху" (Critical Success Factor -- CSF). Підвищення ефективності відбувається за рахунок реалізації завдань в кожній з ключових областей. Тому в основі СВА лежать саме бізнес-целі компанії, визначені на етапі стратегічного планування.

Але досягти мети можна декількома шляхами, тому другий шлях СВА - порівняння альтернативних варіантів. При цьому одним з можливих є варіант "без КІС", тобто розглядається розвиток в часі поточної ситуації без внесення в неї яких-небудь змін. Порівняння альтернативних варіантів робиться на підставі виміру принесених ними вигод і потрібних для цього витрат. Враховуються як кількісні, так і якісні показники. Аналізу якісних показників останнім часом приділяється особлива увага. Окрім співвідношення вигод і витрат, альтернативні варіанти також відрізняються мірою ризику і чинниками, які ці риски визначають. Тому аналіз впливу таких чинників на співвідношення вигод і витрат є ще однією сферою уваги СВА. Це про методи оцінки конкретного випадку.

Якщо ж говорити про статистичні дані, що характеризують ефективність впровадження КІС, можна привести наступні цифри:

- Зниження транспортно-заготівельних витрат на 60%;

- Скорочення виробничого циклу по замовлених виробах на 50%;

- Скорочення кількості затримок з відвантаженням готової продукції на 45%;

- Зменшення рівня незнижуваних залишків на складах на 40%;

- Зниження виробничого браку на 35%;

- Зменшення адміністративно-управлінських витрат на 30%;

- Скорочення виробничого циклу по базових виробах на 30%;

- Зменшення складських площ на 25%;

- Збільшення оборотності засобів в розрахунках на 30%;

- Збільшення оборотності ТМЗ на 65%;

- Збільшення кількості постачань точне в строк на 80%.

Ця статистика зібрана на прикладі західних компаній, де якість управління і так досить високе.

Як Ви вважаєте, на українському ринку ефект буде більшим чи меншим?