Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostijna robota 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 3.1

Заміна площин проекцій не змінює положення геометричної об’єкту у просторі. Нову систему взаємно перпендикулярних площин вибирають так, щоб геометрична фігура займала особливе положення по відношенню до нової площини проекцій.

Якщо відбувається заміна однієї площини проекцій на нову, відстань від нової осі проекцій до нової проекції точки завжди дорівнює відстані від замінюваної осі проекцій до замінюваної проекції точки.

Якщо для розв’язання задачі потрібна друга заміна (послідовна), відстань від нової осі проекцій до нової проекції точки також дорівнює відстані від попередньої (проміжної) осі проекцій до замінюваної проекції точки.

Найкоротшу відстань між прямими визначаємо двома перетвореннями:

а) зробимо відрізок прямої АВ(А1В1; А2В2) загального положення у новій системі площин проекцій П1 та П4 (див. вісь x14 на рис. 5) лінією рівня: x14||А1В1 (вісь x14 проводять на будь-якій відстані від А1В1). Нові фронтальні проекції точок А4 , В4, С4 та D4 визначаємо на відповідних лініях зв’язку (наприклад, A4A14=A2A12).

б) зробимо пряму рівня у новій системі площин проекцій П4 та П5 (див. вісь x45) проекціюючою прямою: x45А4В4. Нові горизонтальні проекції точок А5 , В5 , С5 та D5 визначаємо на відповідних лініях зв’язку (наприклад, A5A45=A1A14).

Шукана найкоротша відстань між прямими AB та CD дорівнює перпендикуляру з точок A5B5 до C5D5.

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 3.2

Відстань від точки до площини може бути визначена одним перетворенням :

зробимо площину загального положення, яка задана трикутником BCD, у новій системі площин проекцій проекціюючою площиною  (нова площина проекцій має бути перпендикулярна до лінії рівня заданої площини).

Після побудови проекцій горизонталі h(h2; h1) (або проекцій фронталі f(f1; f2)) нову площину проекцій П4 (див. вісь x14 на рис. 6) розташуємо перпендикулярно до горизонталі: x14h1. Тоді горизонталь та трикутник BCD стануть проекціюючими відносно площини П4. Побудова нових фронтальних проекцій точок А4 , В4, С4 та D4 описана вище.

Шукана відстань від точки A до площини, яку задано трикутником BCD, дорівнює перпендикуляру від точки A4 до В4C4D4.

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 3.3

Кут між прямими, що перетинаються, визначають двома перетвореннями:

а) після побудови проекцій горизонталі h (або проекцій фронталі f) нову площину проекцій П4 (див. вісь x14 на рис. 7) розташуємо перпендикулярно до горизонталі: x14h1, зробимо площину загального положення , яку задано прямими AC і CB, у новій системі площин проекцій проекціюючою площиною (x14h1).

Рис. 5

Рис. 6

Рис. 7

Тоді горизонталь та трикутник BCD стануть проекціюючими відносно площини П4. Побудова нових фронтальних проекцій точок А4 , В4, С4 та D4 описана вище.

Отримаємо нову фронтальну проекцію A4B4C4.

б) зробимо площину  у новій системі площин проекцій П4 та П5 (див. вісь x45) площиною рівня : x45||А4В4С4. Нові горизонтальні проекції точок А5, В5 та С5 визначаємо на відповідних лініях зв’язку (див. вказівки до задачі 3.1б).

Шукана натуральна величина кута між прямими AC і CB позначена подвійною дугою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]