Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostijna robota 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 1.1

Натуральну величину відрізка загального положення АВ визначаємо способом прямокутного трикутника. Вона дорівнює гіпотенузі прямокутного трикутника, одним катетом якого є проекція відрізка на будь-яку площину проекцій, а другим – різниця координат кінців відрізка відносно тієї ж площини проекцій.

Кут нахилу відрізка прямої до площини проекцій дорівнює куту між катетом-проекцією відрізка та гіпотенузою.

Горизонтальну проекцію А1В1 приймаємо за один катет (рис. 1). Через точку А1 (або В1) проводимо на площині проекцій пряму перпендикулярну до А1В1. Відкладаємо на ній від точки А1 відрізок А1А0, який дорівнює zАzВ. З’єднавши точки В1 та А0 прямою, визначаємо натуральну величину відрізка AB = А0В1.

Кут нахилу α відрізка AB до Π1 буде дорівнювати куту А1В1А0.

Натуральні величини відрізка прямої позначаємо подвійною тонкою лінією, а кути нахилу – подвійною дугою .

Аналогічну побудову необхідно виконати, використовуючи фронтальну проекцію А2В2 у якості одного з катетів, для визначення натуральної величини відрізка AB та кута β нахилу відрізка AB до Π2.

Розв´язання задачі, що стосується графічної роботи № 1.2

Слід прямої – це точка перетину прямої (або подовження відрізка прямої) з площинами проекцій. Назва сліду – горизонтальний, фронтальний або профільний – визначається за його належністю відповідній площині проекцій. Сліди поділяють пряму на частини, які розташовані в різних квадрантах (або октантах).

Для побудови проекцій горизонтального сліду подовжимо фронтальну проекцію В2С2 до перетину з віссю x12 (рис.1). Точка перетину Н2 – фронтальна проекція горизонтального сліду. Горизонтальну проекцію Н1 будуємо за спорідненою відповідністю (за допомогою лінії зв’язку).

Для побудови проекцій фронтального сліду подовжимо горизонтальну проекцію В1С1 до перетину з віссю x12. Точка перетину F1 – горизонтальна проекція фронтального сліду. Фронтальну проекцію F2 за допомогою лінії зв’язку.

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 1.3

Проводимо пряму h2x2 (у даному зразку) через фронтальну проекцію точки А площини, задану трикутником ABD (рис. 1). Визначаємо точку 12 перетину прямої h2 зі стороною (або її продовженням), протилежною точці А2. За допомогою лінії зв’язку знаходимо точку 11 (горизонтальну проекцію точки 1). Пряма А111 – горизонтальна проекція h1 горизонталі h.

При побудові лінії найбільшого нахилу площини, заданою трикутником ABD, до горизонтальної площини проекцій П1 враховуємо те, що пряма, перпендикулярна до горизонталі, зберігає перпендикулярність у горизонтальній проекції. Тоді горизонтальна проекція d1 лінії найбільшого нахилу D121A111. Фронтальну проекцію d2 (D212) цієї лінії будуємо за спорідненою відповідністю. Далі визначаємо кут нахилу α лінії d до П1 способом прямокутного трикутника, що й відповідає куту нахилу площини до П1.

Рис.1

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 1.4а

Будуємо вертикальну пряму ι, що проходить через точку В (рис. 2). Ця пряма проекціюється на горизонтальну площину проекцій П1 у точку, яка збігається з горизонтальною проекцією точки В. Проводимо горизонтально-проекціюючу площину Σ через пряму l в межах горизонтальної проекції А1С1D1 та будь-яку точку (у даному зразку через точку А, тобто Σ1 збігається з l1 та А1). Визначаємо горизонтальну проекцію (11С1) лінії перетину заданої площини з площиною Σ. Будуємо за спорідненою відповідністю фронтальну проекцію (12С2). Фронтальна проекція К2 шуканої точки Кточка перетину прямих l2 та 12С2, а горизонтальна проекція К1 збігається з В1 та l1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]