Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Samostijna robota 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
5.56 Mб
Скачать

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 1.4б

Задаємо горизонтальну площину Δ, що належить до проекціюючих площин, її фронтальним слідом Δ2, паралельним осі х12 (рис. 2). Будуємо фронтальні проекції двох точок 22 і 32 перетину площини Δ з будь-якими двома сторонами (або їхніми подовженнями) трикутника АВС. Горизонтальні проекції цих точок 21 та 31 визначаємо за спорідненою відповідністю.

Рис. 2

Графічна робота № 2

(Формат А4. Координати точок наведені в табл.1 завдань для виконання РГР).

1. Визначити відстань від точки A до площини, яку задано трикутником BCD.

2. Через точку D провести площину Σ(hf), паралельну площині трикутника ABC.

3. Визначити відстань від точки D до прямої BC.

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 2.1

З відомої теореми пряма перпендикулярна до площини, якщо вона перпендикулярна до двох прямих, що перетинаються та належать даній площині. У якості цих прямих доцільно обрати лінії рівня.

Відстань від точки А до площини визначає перпендикуляр до вищезгаданих ліній h та f. Для цього в заданому трикутнику ВСD (рис. 3) будуємо горизонталь h (h2h1) і фронталь f (f1f2). Горизонтальну проекцію перпендикуляра n1 проводимо через точку А1 перпендикулярно до h1, а фронтальну проекцію n2 через А2 перпендикулярно до f2. Точку перетину К перпендикуляра n з заданою площиною визначаємо, використавши допоміжну горизонтально-проекціюючу (або фронтально-проекціюючу) площину. Вона перетинає площину, задану трикутним

Рис. 3

відсіком ВСD по прямій 34 (3141; 3242). У перетині фронтальної проекції 3242 з фронтальною проекцією n2 перпендикуляра визначаємо фронтальну проекцію К2 шуканої точки К. Горизонтальну проекцію К1 визначаємо за допомогою лінії зв’язку.

Способом прямокутного трикутника знаходимо натуральну величину відстані (А2К0).

Розв´язання задач, що стосуються графічної роботи № 2.3

Відстань від точки до прямої визначаємо використовуючи допоміжну площину, яка перпендикуляра до заданої прямої. Точка К перетину цієї прямої з площиною і визначить положення перпендикуляра, тобто відстань від точки до прямої.

Проводимо (рис. 4) через точку D(D1; D2) проекції горизонталі (h1B1С1) і фронталі (f2B2С2). Будуємо фронтальну проекцію h2 і горизонтальну проекцію f1 паралельно х12, визначаючи тим самим площину, перпендикулярну до заданої прямої ВС. Проводимо допоміжну горизонтально-проекціюючу (або фронтально-проекціюючу) площину Σ через заданий відрізок ВС (див. Σ1). Визначаємо точки 11 та 21 перетину Σ1 відповідно з f1 та h1. Фронтальні проекції точок 12 та 22 визначаємо за допомогою лінії зв’язку. Знаходимо точку К2 перетину прямої 1222 з В2С2 (або з її подовженням) та відповідно К1. Відрізок прямої КD (К1D1; К2D2) – шукана відстань.

Рис. 4

Способом прямокутного трикутника знаходимо натуральну величину відстані (К1D0) від точки D до ВС.

Графічна робота № 3

(Формат А4. Координати точок наведені в табл.1 завдань для виконання РГР). Завдання виконати, використовуючи спосіб заміни площин проекцій).

1. Визначити найкоротшу відстань між прямими AB і CD.

2. Визначити відстань від точки A до площини, яку задано трикутником BCD.

3. Визначити величину кута між прямими AC і CB.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]