Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Razdel_4.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
105.13 Mб
Скачать

3.7 Література

1 Нагля В.В., Овчинников Л.И. Радиометрические и ядернофизические методы разведки. –М.: Недра, 1982. Гл.VIII, с. 122-140.

Лабораторна робота №4 Визначення вмісту радію у воді еманаційним методом

4.1 Мета і завдання роботи

Метою даної роботи є ознайомлення студентів з еманометром, способом еталонування сцинтиляційних еманометрів і методикою визначення радію у воді еманаційним способом.

Виконання роботи планується в 4 етапи. Перший етап включає ознайомлення з блок-схемою сцинтиляційного еманометра “Радон“, його конструкторськими особливостями, системою вмикання і керування, підготовку приладу до роботи, перевірку його чутливості за допомогою робочого еталону.

На другому етапі проводиться градуювання або перевірка чутливості за допомогою взірцевих розчинів .

Дослідницька робота визначення концентрації радію в пробах води ділиться на дві самостійні частини:

- відбір проб води для визначення в ній радію;

- вимірювання кількості радію в воді.

У результаті виконання роботи студент повинен: отримати знання з основ еманаційного способу визначення радію в воді; вміти виконувати відбір проб і підготовку їх до вимірів, градуювання еманометра, визначення активності радію в воді і розрахунок його вмісту в одиницях системи СІ; отримати навики роботи з еманометром.

4.2 Загальні теоретичні відомості

Для вимірювання радону у повітрі, газах і розчинах використовуються різноманітні прилади, зокрема:

Радон-монітор Victoreen Mod 05-420 (рисунок 4.1) застосовується для вимірювання інтегральної об’ємної активності радону в повітрі на протязі тривалого часу.

Рисунок 4.1 - Радон-монітор Рисунок 4.2 - Радіометр радону

Victoreen Mod 05-420. РРА-01М-01.

Радіометр радону РРА-01М-01 (рисунок 4.2) портативний мікропроцесорний прилад, широко застосовується для експресного вимірювання питомої об’ємної активності радону в повітрі, воді і повітрі ґрунту, а також густини потоку радону із ґрунту.

Інтегральний радіометр радону «РГА-04» (рисунок 4.3) застосовується для моніторингу радону в приміщеннях, середньорічних вимірювань ОАР в повітрі, сигналізації про перевищення встановлених рівнів, аналізу добових та сезонних коливань ОАР протягом тривалого часу, оцінки ефективності захисних антирадонових заходів. Інтегральний радіометр використовується для прийняття будівель в експлуатацію.

Рисунок 4.3 - Інтегральний радіометр радону «РГА-04».

Радіометр газів РГА-01П (рисунок 4.4) призначений для вимірювання об’ємної активності -активних газів. Застосовується при проведенні геологорозвідувальних робіт, в лабораторіях науково-дослідних інститутів, медичних закладах і інших підприємствах, які здійснюють добування, переробку і застосування матеріалів, що містять і виділяють -активні гази.

Конструктивно радіометр складається із щупа, пристрою детектування і лічильного пристрою. Принцип дії оснований на реєстрації сцинтиляцій, які створюються потоком - частинок у герметичній сцинтиляційній камері.

Рисунок 4.4 - Радіометр газів РГА-01П

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]