Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Razdel_4.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
105.13 Mб
Скачать

5.3 Порядок виконання роботи

У В А Г А: Дотримуйтесь правил техніки безпеки при роботі з приладами, які живляться високою напругою.

Будьте обережні при роботі з сипкими радіоактивними речовинами.

5.3.1 У викладача отримати еталони. Відкрити свинцеву хатинку і поставити еталони на датчик. Закрити хатинку.

5.3.2 Ввімкнути блок високого живлення. Ввімкнути комп’ютер.

5.3.3 Після загрузки і перевірки пам’яті комп’ютера, курсором потрібно відмітити директорію “SBS“ і натиснути на “Enter“.

5.3.4 У переліку файлів знайти файл sbs.exe і натиснути на “Enter”.

5.3.5 На екрані з’являється головне меню програми. В головному меню вибрати вікно “Уставки“. Для одержання короткої інформації про цей пункт меню слід натиснути на “F1“. Вихід із підказки - кнопка “Esc“. Відмітивши вікно “Уставки“, натисніть на “Enter“.

5.3.6 У вікні, що з’явилось, курсором відмітити “Реальное время“ і натиснути на “Enter“. На екрані з’являється вікно

Перші дві цифри - години, другі дві цифри - хвилини і треті дві цифри - секунди. Курсор переміщається за допомогою кнопок “Стрілка вліво“, “Стрілка вправо“. Встановлюєте час, який Вам вкаже викладач, і натискаєте на “Enter“.

5.3.7 Повернувшись в головне меню, курсором відмічаєте вікно “Набор“ і натискаєте на “Enter“. На екрані з’являється вікно з пунктами:

Вибираєте пункт “Начать“ і натискаєте на “Enter“. В центрі екрана з’являється шапка, яку заповнювати не потрібно. Натискаючи на кнопку “Стрілка вниз“, переміщаєте курсор на вікно “начать набор“ і натискаєте на “Enter“. Набір спектра розпочався.

5.3.8 В правому вікні даних можна спостерігати за: вихідним завантаженням, установкою, набором і часом. Для перегляду за набором спектра на екрані потрібно в головному меню ввійти у вікно “Просмотр“, відмітивши його курсором, і натиснути на “Enter“.

5.3.9 При перегляді спектра слід користуватись описом пункта (Перегляд спектра).

5.3.10 Після закінчення набору спектра на екрані з’являється вікно з музичним супроводом і інформацією, що набір спектра закінчено і пропозиція натиснути на “Esc“. Натиснувши на дану кнопку, Ви повертаєтесь в головне меню програми.

5.3.11 В головному меню курсором відмічаєте вікно “Обработка“ і натискаєте на “Enter“. На екрані з’являється вікно з написом:

Ніяких змін робити не потрібно. Натисніть на “Enter“. Після цього на екрані з’являється “шапка“: “Введите параметры пробы“. Заповнюєте “шапку“ і натискаєте на “Esc“. У лівій верхній частині екрану з’являється спектр з аналізатора. В нижній лівій частині - “шапка“, яку Ви заповнили, і деякі параметри спектра, який виведено на екран. Справа у верхній частині екрана вказано функції обробки і кнопки, при натисканні яких виконується та чи інша функція:

C - калибровка;

O - обработка;

F - фон;

L – сглажен/не сглажен спектр.

Внизу екрана розміщена “строка подсказки“ з функціональними кнопками:

F1 - коротка довідка;

F6 - зміна каталогу;

F7 - з якого каталогу читати спектр;

F8 - в який каталог записати спектр;

F10 - при натисканні даної кнопки в нижній правій частині екрана з’являється додаткове вікно з частиною спектра і маркером.

Переміщати маркер можна за допомогою кнопок “стрілка вправо“, “стрілка вліво“. Виділену частину спектра можна згладити при натисканні на кнопку “L“, збільшити або зменшити масштаб можна за допомогою кнопок “стрілка вверх“ або “стрілка вниз“. При натисканні на “F10“ замість “шапки“ з’являються параметри:

М А Р К Е Р

Номер канала:

Ко-во отсчетов:

Энергия:

В даній “шапці“ відображається номер канала, на якому знаходиться маркер, кількість зареєстрованих імпульсів в даному каналі і значення енергії в відміченому каналі. Переміщаючи маркер, можна спостерігати за зміною енергіїї і кількості відліків по каналам.

5.3.12 Для проведення калібровки слід натиснути на кнопку “C“. На екрані з’являється напис “Подождите“, а потім “Калибровка“ .

Через деякий час на екрані з’являється таблиця:

№ канала

Площадь

Ош. Пл.

Гр. Л.

Гр. П.

ПШПВ

Е(а,b,c)

де вказано номера каналів з піками енергії, площа спектра в кожному каналі з піком, помилка площі (Ощ.Пл.), границя обчислення площі ліворуч (Гр.Л.), границя обчислення площі праворуч (Гр.П.), (ПШПВ)- половина ширини площі обчислення і значення енергії піка.

5.3.13 Для всіх радіоактивних елементів відома максимальна енергія піка спектра. В довідковій літературі можна знайти:

K - 1460 КеВ;

Co60 - 1173 КеВ;

Co60 - 1333 КеВ;

Cs137- 662 КеВ;

Zn65 - 1114 КеВ;

U234 - 4760 КеВ;

U235 - 4400 КеВ;

U238 - 4180 КеВ.

5.3.14 З таблиці знаходите значення енергії, яке близьке за значенням до енергії, що одержали після обробки. Підводите курсор до каналу, в якому будете записувати табличну енергію, і натискаєте на “Enter“. У віконечку, що з’явилось, набираєте табличне значення енергії і натискаєте на “Enter“. Переміщення курсора здійснюється за допомогою кнопок “стріла вниз“, “стрілка вверх“. Ввівши всі відомі значення, натискуєте на “Enter“. На екрані знову таблиця, в якій добавлені стовбці: {Е(osgi)} і {Откл.}. OSGI – образцовый спектрометрический гамма-источник.

Внизу екрана показано функції інтерполяції. Одержати коротку довідку про калібровку можна, натиснувши на “F1“. Вихід із довідки - “Esc“. Також внизу екрана є запитання: “Записать на диск (Y/N)? “ Відповідаєте “Y“ і натискаєте на “Enter“. На цьому калібровка закінчена. Програма автоматично повертається до спектра з аналізатора. Натиснувши одночасно на кнопки “Alt+X“, повертаєтесь в головне меню програми.

5.3.15 У викладача отримуєте пробу. Еталони з хатинки виймаєте, а пробу ставите на детектор. При тих же параметрах, що проводили калібровку, проводите набір спектра проби. Обробка спектра по програмі “bldnaj.exe“. Після того, як на екрані з’явиться спектр з аналізатора, натискуєте на кнопку “Oк“ і “Enter“. На екрані проходить ідентифікація найдених радіоактивних елементів в пробі з всіма відомими радіоактивними елементами.

5.3.16 Результат роботи програми: на екрані з’являється таблиця з вказаними елементами ізотопу. Натиснувщи на “Enter“, на екран виводиться ще одна таблиця, в якій вказано: назви ізотопів, їх активність, фон і відсотковий вміст в даній пробі. Для продовження таблиці - натисніть на “Enter“. В самому кінці таблиці з’являється запитання: “вивести на печать (Y/N)?“. Ввімкнувши друкуючий пристрій (принтер) і вставивши папір, відповідаєте “Y“ і “Enter“. Якщо не виводити результатів, то натискаєте “N“ і “Enter“.

5.3.17 Після цього на екрані знову з’являється спектр з аналізатора. Натиснувши на “Alt+X“, повертаєтесь в головне меню програми.

5.3.18 Для виходу із програми потрібно курсором відмітити “Диск“ і натиснути на “Enter“. У вікні, що з’явилось, відмітити курсором “Выход“ і знову “Enter“. На запитання: “Вы уверены, что хотите выйти из программы?“, відповідаєте “Y“ і “Enter“. На запитання: “Спектр не сохранен. Сохранить?“. Відповідаєте “Y“ і “Enter“. У вікні, що з’явилось, набираєте ім’я файлу, в якому буде збережено Ваш спектр і натискаєте на “Enter“.

5.3.19 На цьому роботу з спектрометром SBS-30 закінчено. Вимкнути живлення високовольтного блоку, пробу здати викладачеві.

5.4 Звіт

5.4.1 Навести основні метрологічні параметри гама-спектрометра SBS-30.

5.4.2 За результатами вимірів еталонів побудувати шкалу градуювання.

5.4.3 Через спектр Cs визначити роздільну здатність спектрометра.

5.4.4 За результатами вимірювання побудувати спектр гама-випромінювання проби і визначити всі радіонукліди, які знаходяться в породі (пробі).

5.4.5 Розрахувати відсотковий вміст заданого радіонукліда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]