Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Razdel_4.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
105.13 Mб
Скачать

4.4 Методика і техніка визначення радію у воді

Відбір проб для вимірювання вмісту в них радію виконується виключно в скляному посуді. Весь посуд, за допомогою якого набирається вода, потрібно ретельно впродовж деякого часу промивати водою, яка досліджується. Перед тим як взяти пробу води в посуд доливають легкий розчин чистої соляної кислоти (2 мл на 1 л води), щоб запобігти адсорбції радію стінками посуду і випаданню в осад гідролізованих сполук заліза. Пляшка з водою герметично закривається кришкою. Відібрана вода переливається в барботер у кількості не більше половини його об’єму. Потім барботер з розчином на протязі 10-15 хв. продувають за допомогою повітродувача і запаюють для накопичення радону. Час накопичення повинен бути не менше 1 доби.

Якщо вміст у воді нижче порога чутливості еманометра, аналіз води на проводиться радіохімічним методом, який відрізняється від радіометричного попередньою хімічною обробкою проби води для аналізу.

4.5 Питання для самоперевірки

4.5.1 Принцип визначення у воді еманаційним способом.

4.5.2 Функціональна схема еманометра “Радон“.

4.5.3 В чому полягає перевірка і налагодження приладу “Радон“.

4.5.4 Порядок підготовки приладу до роботи.

4.5.5 Чим пояснюється зростання -активності з часом вводу радону в камеру?

4.5.6 Напишіть схему перетворення .

4.5.7 Які Ви знаєте радіоактивні еманації?

4.6 Порядок виконання роботи

4.6.1 Відібрати проби води з природних і штучних джерел навколо м. Івано-Франківська (5-10 проб) з вказівкою місць взяття. Підготувати проби для визначення у воді еманаційним способом (радіометричний метод). На барботерах вказати номер проби і час запайки барботера.

4.6.2 Підготовити прилад “Радон“ до роботи, виконати налагодження і еталонування його.

4.6.3 Проаналізувати підготовлені проби води на предмет вмісту в них по .

4.7 Оформлення звіту

4.7.1 Скласти схему відбору проб води з коротким описом джерел і методикою відбору проб. В журналі вказати час запайки барботера.

4.7.2 Звести в таблицю результати перевірки приладу “Радон“ за допомогою робочого еталону, зробити висновок про справність приладу.

4.7.3 Занести в журнал результати виміру активності еталону в залежності від часу реєстрації, побудувати графік , визначити ціну поділки приладу .

4.7.4 Записати в журналі результати вимірювань активності проб води.

4.7.5 Розрахувати вміст в пробах води. Зробити висновок про характер радіоактивності води навколо м. Івано-Франківська.

4.8 Література

1. Техническое описание и инструкция по эксплуатации эманометра “Радон“.

2. Заяц А.П., Нагля В.В. Радиометрическая аппаратура и оборудование. М.: Недра, 1983.

3. Разведочная ядерная геофизика. Справочник геофизика. М.: Недра, 1977.

Лабораторна робота №5 Визначення природи радіоактивності породи за енергетичним спектром гама-випромінювання

5.1 Мета і завдання роботи

Метою роботи є ознайомлення з одноплатним спектрометром SBS-30 на базі ПЕОМ, методикою роботи на ньому, запис енергетичного спектра гама-випромінювання еталонів і дослідних взірців, визначення природи радіоактивності.

Завданням роботи є: вивчення енергетичного спектру еталонних і дослідних взірців; визначення радіоізотопів, які знаходяться в дослідних взірцях за їх енергетичним спектром гама-квантів; визначення активності кожного ізотопу і його відсотковий вміст в пробі.

У результаті виконання роботи студент повинен: отримати знання про енергетичний спектр гама-випромінювання природних і штучних радіонуклідів; вміти аналізувати метрологічні параметри гама-спектрометра і вибирати режим роботи спектрометра; опанувати методикою аналізу порід на гама-спектрометрі, визначення природи радіоактивності і розрахунку відсоткового вмісту радіонукліда.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]