Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до виконання рефератів.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
197.12 Кб
Скачать

2. Мета та завдання реферування

Для кращого розуміння й аналізу матеріалу, що вивчається, можливості оперувати ним протягом

тривалого часу, чіткості та системності в роботі, ефективності розумового навантаження, велике значення має здобуття студентами навичок правильно добирати, вивчати та реферувати додатковий матеріал.

Слово «реферат» походить від латинського «referre» - «повідомляти», «доповідати»…

Згідно з сучасним тлумаченням, реферат - це:

- короткий усний або письмовий виклад наукової праці, результат наукового дослідження, змісту книги;

- доповідь на будь-яку тему, написана на основі критичного огляду літературних та інших джерел. 81

Реферат готується за одним або кількома джерелами. У ньому автор подає чужі та власні думки. У рефераті потрібно не тільки викласти все найголовніше з обраної теми, а й дати власну оцінку, зробити висновки.

Вважається, що реферат не є цілковитим переписуванням окремих фрагментів праць різних авторів. Він вимагає певної обробки, має особливості стилю викладання, свої характерні план та мову.

Увесь текст реферату повинен бути ретельно вивірений автором.

Головною метою реферування є підвищення рівня теоретичних знань і практичних навичок студентів у галузі екології та охорони природи із урахуванням сучасних вимог.

Засобом досягнення цієї мети є вирішення наступних завдань:

- поглиблене проникнення студентів у одну з важливих проблем природокористування;

- ознайомлення із новітньою літературою, а в окремих випадках з відомчими матеріалами з обраної теми;

- набуття навичок критичного аналізу матеріалів, що використовуються, та власних узагальнень;

- розвиток здібностей до самостійного осмислення та логічного викладання проблеми;

- отримання можливості практично засвоїти правила оформлення наукових звітів згідно ДСТУ та підготуватися до подальшого оформлення курсових та дипломної роботи;

- надання можливості виступити із доповіддю, лекцією або провести природоохоронний захід на базі

складеного реферату;

- практичне використання кращих рефератів студентами у педагогічній практиці.

ІІ. ЕТАПИ ПІДГОТОВКИ РЕФЕРАТУ

Вибір теми

Тему реферату студент обирає самостійно на одному з перших занять, користуючись списком, що пропонує кафедра, після чого інформує про це керівника. В окремих випадках тему може запропонувати сам студент за проблемою, що його цікавить. При цьому запропонована назва роботи повинна у достатній мірі розкривати її зміст. Іноді кінцевий варіант назви слід обирати лише після ознайомлення зі змістом літературних джерел.

Передбачається три типи організації роботи над рефератом. Здебільшого кожен референт обирає окрему тему та опрацьовує її самостійно. Іноді 2-3 студенти отримують одну тему. Але кожен самостійно пише свій реферат. Завдяки цьому з’являється можливість після закінчення роботи організувати творчу дискусію з елементами змагання. Зрештою, час від часу використовується такий тип організації роботи, при якому декільком студентами дозволяється сумісно підготувати один великий реферат з оригінального питання, якщо його розробка потребує особливо значного творчого виходу.

Розробка реферату

На початкових етапах роботи цілком виправдовує себе традиційно пасивна форма реферування, при цьому студенти набувають певного досвіду, опрацьовують фонд літературних джерел, накопичують інформацію з різних джерел за різноманітною тематикою.

Розробка бажаного типу реферату - реферату-твору – передбачає використання за основу літературних джерел, але разом із цим потребує від автора особистого творчого внеску.

Як реферат за означеною темою студент може підготувати сценарій масового заходу (природоохоронного вечора, усного журналу, натуралістичної екскурсії тощо), скласти матеріал для вікторини, написати текст лекції для масової слухацької аудиторії. Наприклад, з питання про використання та охорону лікарських рослин Донбасу складаються розробки текстів лекцій, вікторин, спеціальних зборів та вечорів. Частина студентів з певною зацікавленістю збирає й систематизує у рефераті вірші про природу, прислів’я та приказки, народні прикмети та ін.

Окремим референтам доручається виконати документальний аналіз природоохоронної діяльності певного закладу, підприємства або організації. Після затвердження теми викладач надає студентові усні додаткові поради та вказівки щодо побудови тексту реферату, використання літературних джерел тощо.

Для виконання реферату студентові надається один місяць з моменту остаточного визначення теми. Протягом вказаного терміну студент має підготувати реферат та надати його викладачеві, який перевіряє та оцінює роботу. Реферати, які оцінено як незадовільні, повертаються студентам для доопрацювання.

Обговорення рефератів

На одному з аудиторних занять викладач здійснює критичний аналіз рефератів. Крім того, автори кращих робіт роблять доповіді на занятті або засіданні СНО кафедри (факультету).

За матеріалами своїх рефератів студенти-лектори можуть виступати з лекціями, якщо є позитивний відгук та рекомендації керівника.

Використання рефератів

Створений на циклової комісії фонд рефератів є одночасно інформаційною базою для студентів у період практики та інших заходів.

Оскільки екологія є фундаментальним підрозділом біології та будь-якої спеціалізації на біологічному факультеті університету, то робота над рефератом розглядається як участь у заочному факультетському турі студентської наукової олімпіади з конкурсним відбором та цілою системою заохочень для переможців. Обговорення найкращих робіт планується у часи, відведені для самостійної роботи студентів під контролем викладача.