Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OXOPOHA_PRACI_KHUGA_P_4.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
289.28 Кб
Скачать
  • 4.10.3. Вимоги безпеки до електронно-обчислювальних машин та устаткування

Відеотермінали, ЕОМ, ПЕОМ, спеціальні периферичні пристрої ЕОМ та устаткування для обслуговування, ремонту та налагодження по-винні відповідати вимогам чинних в України стандартів, нормативних ак-тів з охорони праці. Електрообчислювальна техніка та устаткування зако-рдонного виробництва додатково повинні відповідати вимогам національних стандартів держав-виробників і мати відповідну позначку на корпусі, в паспорті або іншій експлуатаційній документації.

ЕОМ, ПЕОМ вітчизняного та імпортного виробництва, призначені для використання в Україні, повинні мати експертний висновок щодо їх безпечності та нешкідливості для здоров’я людини, відповідності вимо-гам чинних в Україні стандартів, нормативно-правових актів про охорону праці в організаціях, що мають дозвіл органів державного нагляду за охо-роною праці на проведення такої роботи.

За способом захисту людини від ураження електричним струмом об-ладнання повинно відповідати першому класу захисту згідно з ГОСТ 12.2.007.0 «ССБТ. Изделия электротехнические. Общие требования безо-пасности» та ГОСТ 25861-83 «Машины вычислительные и системы обра-ботки данных. Требования электрической и механической безопасности и методы испытаний» або повинні бути заземлені відповідно до ДНАОП 0.00-1.21-98.

Напруженість ЕМП на відстані 50 см навкруги відеотермінала за електричною складовою не повинна перевищувати рівнів ДСан ПіН 3.3.2-007-98.

Поверхневий електростатичний потенціал не повинен перевищувати 500 В, а потужність дози рентгенівського випромінювання на відстані 5 см від екрана та інших поверхонь відеотермінала не повинна перевищу-вати 100 мкР/год.

  • 4.10.4. Організація робочих місць

та вимоги до розміщення ЕОМ

Організація робочого місця користувача відеотермінала повинна за-безпечувати відповідність усіх елементів робочого місця та їх розташу-вання ергономічним вимогам, характеру та особливостям трудової діяль-ності. Площа одного робочого місця повинна бути не менше 6 м2, а обсяг – не менше 20 м3. При розміщенні робочих місць необхідно дотримува-тись таких вимог:

- природне світло повинно падати збоку, переважно зліва;

- відстань від робочого місця до стін зі світловим прорізами пови-нна складати не менше 1 м;

- відстань між бічними поверхнями відеотерміналів має бути не ме-ншою за 1,2 м;

- відстань між тильною поверхнею одного відеотермінала та екрана іншого не повинна бути меншою 2,5 м, а прохід між рядами робочих місць – не меншим одного метра.

Висота робочої поверхні столу для відеотермінала має бути в межах 68-80 см, а ширина повинна забезпечувати можливість використання операцій у зоні досяжності моторного поля (рекомендовані розміри сто-лу: висота – 72,5 см, ширина – 60-140 см, глибина – 80-100 см).

Робоче сидіння (сидіння, стілець, крісло) працівника на обчислюва-льній техніці повинно бути підйомно-поворотним, плоским, спереду за-кругленим, а для усунення статичного напруження м’язів рук улаштоване стаціонарними або змінними підлокітниками.

Екран відеотермінала та клавіатура мають розташовуватися на опти-мальній відстані від очей працівника, але не ближче 60 см, з урахуванням розміру алфавітно-цифрових знаків та символів.

При потребі високої концентрації уваги під час виконання робіт з ви-соким рівнем напруженості суміщені робочі місця з відеотерміналами та персональними ЕОМ необхідно відділяти одне від одного перегородками висотою 1,5-2 м.

Організація робочого місця з ЕОМ для управління технологічними обладнаннями має передбачати:

а) достатній простір для людини-оператора;

вільну досяжність органів ручного управління в зоні моторного поля:

відстань по висоті – до 133 см, по глибині – 40-50 см;

в) розташування екрана відеотермінала в робочій зоні, яке забезпечувало б зручність зорового спостереження у вертикальній площині під

кутом плюс-мінус 30° від лінії зору оператора;

г) можливість повертання екрана відеотермінала навколо горизонтальної та вертикальної осі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]