Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дати козаки.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

1663-1675 Рр. - Київським митрополитом був Йосип Нелюбович-Тукальський

30 січня 1667 р. – Між Річчю Посполитою і Московською державою підписано Андрусівське перемир’я. Ігноруючи інтереси України, її поділили на дві частини. Під владою Москви залишилася Лівобережна Україна, Сіверщина з Черніговом і Стародубом. Правобережна Україна залишилася у складі Речі Посполитої. Київ на два роки передавався Московській державі. Запорізька Січ передавалася під спільне керування Польщі і Москви. Умови Андрусівського перемир’я викликали велике невдоволення серед українського населення.

Лівобережна Гетьманщина (Україна) — територія української козацької держави, що після Андрусівського перемир’я 1667 р. відійшла до Московської держави. Те саме, що й Гетьманщина. Сучасні Чернігівська, Полтавська, частина Київської областей.

Правобережна Гетьманщина (Україна) — територія української козацької держави, що після Андрусівської угоди 1667 р. відійшла до Речі Посполитої. У результаті подій, що увійшли в історію під назвою Руїна, тут було знищено козацький устрій, значні частина території знелюдніла, сама територія була поділена між Польщею, Османською імперією. Охоплювала територію сучасних Київської, Черкаської, Кіровоградської, Житомирської, Вінницької, Хмельницької, Рівненської, Волинської областей.

1665-1676 рр. – Гетьманство Петра Дорошенка на Правобережній Україні. Вів боротьбу за об’єднання всіх українських земель в єдиній козацькій державі. Провів реформи: створив постійне 20 тисячне військо, почав карбувати гроші, створив на кордоні новий Торговицький полк, часто скликав козацькі ради, спирався на підтримку Османської імперії і Кримського ханства.

Січень 1668 р. - На козацькій старшинській раді в Гадячі, очолюваній І.Брюховецьким, прийнято рішення розірвати союз з Московською державою і шукати протекторату у турецького султана.

Червень 1668 р. – Похід козаків П. Дорошенка на Лівобережну Україну, проголошений гетьманом всієї України.

17 Грудня 1668 р. - На козацькій раді у Новгород-Сіверському лівобережним гетьманом обрано Дем’яна Многогрішного (гетьманував до 1672 р.)

6 березня 1669 р. - Затверджені Глухівські статті – договір між новообраним лівобережним гетьманом Д.Многогрішним та представниками московського царя. 27 статей договору обмежували українську автономію. Зменшилася кількість воєвод. Вони залишилися лише у Києві, Чернігові, Ніжині, Острі, Переяславі. Їхні функції обмежувалися командуванням гарнізонами. Передбачалася обов’язкова участь українських делегатів у дипломатичних переговорах Мокви, пов’язаних з україгськими справами. Самостійна зовнішня політика Гетьманщини заборонялася. Встановлено 30-тисячний козацький реєстр. Заборонено перехід селян у козацький стан.

Березень 1669 р. – На старшинській раді в Корсуні прийнято рішення визнати протекторат Туреччини над Правобережною Україною.

1669-1674 Рр. - у Речі Посполитій правив король Міхал-Корибут Вишневецький.

1670 р. - В Острозі укладено угоду між Річчю Посполитою і Правобережним Військом Запорізьким на чолі з М.Ханенком. Визнавалася козацька юрисдикція, право вільного обрання гетьмана, передбачався рівний статус православної та католицької церков. Гарантовано збереження “вольностей і прав Війська Запорозького”.

1671-1672 рр. – Війна П. Дорошенка і султанської Туреччини проти Польщі за Правобережну Україну.

Жовтень 1672 р. – Бучацький мирний договір між Польщею і Туреччиною. Подолія відійшла до Туреччини. На Брацлавщині і Київщині зберігалася влада гетьмана П. Дорошенка під протекторатом Туреччини.