Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
діяльність-митн-орг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

0

Зміст

Вступ 3

1.Сутність і структура митних органів 3

2. Аналіз діяльності митних органів України на сучасному етапі 6

Висновки 13

Список використаної літератури 14

Вступ

Митними органами є спеціально уповнова­жений центральний орган виконавчої влади в галузі митної справи, регіональні митниці, митниці. Єдина загальнодержавна система, що складається з митних органів та спеціалізованих митних установ та організацій, становить Митну службу України.

Митні органи зобов'язані інформувати зацікавлених осіб про митні правила, норми та умови переміщення товарів і транспорт­них засобів через митний кордон України. Інформація про норма­тивно-правові акти з питань митної справи безоплатно надається митними органами всім заінтересованим особам. Митні органи про­водять консультації з питань роз'яснення вимог цих нормативно-правових актів, а також надають тексти цих актів. Порядок надан­ня консультацій та текстів нормативно-правових актів встановлюєть­ся КМУ.

1.Сутність і структура митних органів

Покладення обов'язку на митні органи України безпосередньо здійснювати митну справу відповідає закріпленому в п. 2 ст. 4 Мит­ного кодексу України принципу митного регулюван­ня, відповідно до якого здійснення митної справи є виключною ком­петенцією митних органів України.

Для здійснення митної справи митні органи мають відповідну структуру (управління, відділи, відділення, служби, сектори тощо), кадрове, матеріально-технічне забезпечення, бюджетне фінансуван­ня (ч. 2 ст. 24 МКУ). Комплекс завдань, поставлених перед митними органами Украї­ни, зумовлений цілями та конкретним змістом митної політики, її принципами, а також напрямами державної діяльності у сфері зов­нішньої та внутрішньої політики.

Митні органи виконують поставлені перед ними завдання, які є необхідним й обов'язковим елементом державно-правового механі­зму митної політики, під яким розуміють "сукупність державних інституцій, задіяних у процесі формування і впровадження (реалі­зації. - Лет.) митної політики, їхню роль та відносини, що підпо­рядковані чіткій ієрархії правових норм та принципів" [5, с.12].

Таким чином, митні органи не є єдиним суб'єктом митної діяль­ності, будучи водночас невід'ємною частиною центральної виконав­чої влади, на яку покладена реалізація митної політики.

До складу органів державної влади та управління, що беруть учать у реалізації митної політики, крім Держмитслужби, входять Кабінет Міністрів України, Міністерство економіки та з питань євро­пейської інтеграції України, Міністерство фінансів України, Дер­жавна служба експортного контролю, Державна служба контролю за переміщенням культурних цінностей, Митно-тарифна рада, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі тощо.

Проте лише Держмитслужба України спеціально утворена з ме­тою втілювати в життя митну політику як складову державної полі­тики, застосовуючи у тому числі передбачені законодавством захо­ди тарифного та нетарифного регулювання. Відповідно до Положен­ня про Держмитслужбу України, затвердженого Указом Президен­та України, Державна митна служба України є центральним орга­ном виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує ре­алізацію державної політики у сфері митної справи.

Контроль за додержанням законодавства України з питань мит­ної справи є митним контролем у широкому розумінні цього понят­тя і включає всю сукупність контрольних заходів Держмитслужби, спрямованих на забезпечення законності у сфері переміщення то­варів, предметів, транспортних засобів через митний кордон.

Захист економічних інтересів держави є пріоритетним напря­мом у роботі тим державних органів, які є суб'єктами забезпечення економічної безпеки, яка є складовою цілісної системи національ­ної безпеки України. Серед них Рада національної безпеки та оборо­ни України, Служба безпеки України, Державна податкова адміні­страція України, Міністерство транспорту України, Міністерство за­кордонних справ України, інші міністерства та відомства.

Митні органи зобов'язані інформувати зацікавлених осіб про митні правила, норми та умови переміщення товарів і транспорт­них засобів через митний кордон України. Інформація про норма­тивно-правові акти з питань митної справи безоплатно надається митними органами всім заінтересованим особам. Митні органи про­водять консультації з питань роз'яснення вимог цих нормативно-правових актів, а також надають тексти цих актів. Порядок надан­ня консультацій та текстів нормативно-правових актів встановлюєть­ся КМУ.

Безпосереднє керівництво митною справою покладається на митні органи України. Єдина загальнодержавна система, що складається з митних органів та спеціалізованих митних установ та організацій, становить Митну службу України.

Спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи є Державна митна служба України. Державну митну службу України утворює, реорганізовує та ліквідує Президент України за поданням Прем'єр-міністра України [7, с.36].

Державна митна служба України є найвищою ланкою управлін­ня митною справою. Вона спрямовує, координує та контролює ді­яльність митних органів, спеціалізованих установ та організацій щодо виконання законодавства України з питань митної справи, в межах своїх повноважень видає накази, організовує та контролює їх виконання, узагальнює практику застосування законодавства з питань митної справи. Розробляє пропозиції щодо вдосконалення митного законодавства та вносить їх на розгляд до відповідних органів державної влади.

Регіональні митниці як складові митної системи України в ме­жах своєї компетенції безпосередньо здійснюють митну справу на території закріпленого за ними регіону та забезпечують комплекс­ний контроль за додержанням законодавства України з питань мит­ної справи, керівництво і координацію діяльності підпорядкованих їм митниць та спеціалізованих установ і організацій. ДМСУ ство­рює і реорганізовує та ліквідує регіональні митниці.

Ще одна ланка митної системи - це митниці, які є органами, що безпосередньо забезпечують виконання законодавства України з питань митної справи, справляння податків та зборів, виконання інших завдань, покладених на митну службу України. Положення про митницю затверджується наказом ДМСУ, керівник митниці призначається та звільняється з посади керівником ДМСУ.

До системи митних органів входять і спеціалізовані митні уста­нови та організації, які створюються за рахунок бюджетних коштів, передбачених на утримання митної служби України, виключно для виконання завдань, покладених на митні органи. Такими спеціалі­зованими установами та організаціями є митні лабораторії, експлуа­таційні, транспортні, інформаційно-аналітичні, кінологічні спеці­алізовані установи та освітні організації. Створення, реорганізація, ліквідація спеціалізованих митних установ та організацій, призна­чення та звільнення з посади їх керівників здійснюються виключно ДМСУ та його керівником.

Митниці прямого підпорядкування: Бориспільська; Севастопольська; Центральна енергетична; Оперативна.

Взаємодія між митними, правоохоронними органами та органа­ми охорони державного кордону здійснюється в інтересах реалізації державної політики у сфері боротьби зі злочинністю, профілактики злочинів та інших правопорушень, виявлення, припинення та роз­слідування злочинів, забезпечення громадського порядку та громад­ської безпеки, а також удосконалення правової бази боротьби зі зло­чинністю.