Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
діяльність-митн-орг.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
452.1 Кб
Скачать

2. Аналіз діяльності митних органів України на сучасному етапі

2009 рік рік був одним з найскладніших для Митної служби, оскільки довелося працювати в умовах світової економічної кризи і характеризується піком світової фінансової та глобальної економічної кризи. Негативні тенденції імпорту, що були започатковані наприкінці 2008 року, поглибились.

Як наслідок - нестабільність та не прогнозованість імпорту, сплески та падіння активності зовнішньоекономічної діяльності, викликані, в тому числі змінами в законодавстві (запровадження та відміна протягом року спеціальної 13 % надбавки на імпорт), інфляційними процесами, та іншими негативними очікуваннями, пов’язаними зі станом світових ринків (наприклад, падіння цін на нафту сиру відбулось на 40 %, на нафтопродукти також на 40 %) [9].

Практично припинено програми кредитування, які у 2008 році саме й були основним стимулюючим фактором росту купівельної спроможності та спричинили бум на споживчому ринку товарів та інвестиційного імпорту, що призвело до його не прогнозованого зростання саме в сегменті дорогих та високоліквідних товарів. Це автомобілі, побутова техніка, брендовий одяг, будівельні матеріали, харчові делікатеси, тощо. В інвестиційному імпорті, передусім, це промислове обладнання та засоби для виробництва, наприклад стани прокатні, плавучі платформи, котли, а також приладдя та устаткування для розвитку виробництва

У 2009 році зросла частка надходжень податків та зборів на користь митних платежів від імпорту споживчих товарів з 15% у 2008 році до 17%, при цьому питома вага надходжень з імпорту виробів для промисловості та устаткування зменшилась з 32% у 2008 році до 27%, а з імпорту засобів виробництва — з 15% у 2008 році до 10% [9].

На сьогоднішній день Державна митна служба закінчила формувати структурний підрозділ, що здійснюватиме пост-аудит контроль – Департамент аналітичної роботи, управління ризиками та аудиту, а також закінчила формувати його кадровий склад. Проте аналогічна робота митними органами ведеться не в повному обсязі. На це Колегія звернула особливу увагу, визнавши це серйозним недоліком, який суттєво впливає на результативність роботи загалом. Окрім цього, резервами тут повинно стати посилення аналітично-пошукової роботи, покращення якості перевірочної роботи, а також більш ефективне проведення роботи по стягненню до держбюджету податкового боргу.

Серед досягнень у цьому напрямку Колегія визнала високу результативність контролю за декларування роялті та інших ліцензійних платежів, яка була досягнута 2009 року: 267 млн. грн. – саме стільки самостійно задекларували підприємці цих платежів. Якщо порівняти з показником 2008 року – 250 тис грн. – стане зрозумілим, що це серйозний крок до приведення вітчизняної митної практики до європейських стандартів. Більше того, під час митного оформлення художньої стрічки «Аватар» для демонстрації її в Україні було сплачено 400 тис. грн., після закінчення його прокату додатково буде сплачено ще близько 1,5 млн.грн. роялті.

Колегія констатувала також збільшення у 2009 році обсягів неторгового імпорту. Така тенденція не є характерною для української зовнішньої торгівлі, тому, ймовірно, це вияв започаткування нової схеми уникнення митного контролю в повному обсязі. Більше того, аналіз вказує на географічне «мігрування» цієї схеми від одного митного органу до іншого, напряму залежне від комплексу контрольних дій, які проводять митниці. «Ми виявили цю схему, і як би хто не хотів цей канал поновити, – ми не дозволимо», – сказав Анатолій Макаренко.

Протягом 2009 року митними органами порушено 318 кримінальних справ на загальну суму 445,9 млн.грн. а також зафіксовано 22 005 порушень митних правил на суму майже 14,6 млрд. грн.

Структуру предметів цих справ можна побачити на діаграмі (рис. 1).

Рис. 1. Результати боротьби з контрабандою.

Загальна частка справ, які були порушені у зв’язку контрабандою товарів у 2009 році склала 53 % від загальної кількості кримінальних справ. Предметами контрабанди були: наркотичні засоби (35 %), історичні та культурні цінності (6 %), зброя (5 %), отруйні та сильнодіючі речовини (1 %).

За результатами розгляду справ про порушення митних правил судовими органами у 2009 році було конфісковано предмети правопорушення у 10 175 справах на суму 318 млн. грн.

Протягом 2009 року в митних органах проведено 219 службових розслідувань і 1664 перевірок. За їх результатами до дисциплінарної відповідальності притягнуто 913 працівників митних органів. Митницями ініціативно надіслано до правоохоронних органів 230 інформації про можливі ознаки вчинення працівниками митної служби злочинів у сфері службової діяльності або корупційних діянь.

Правоохоронними органами, за ознаками вчинення посадовими особами митної служби злочинів у сфері службової діяльності, порушено 77 кримінальних справ, за якими пред’явлено обвинувачування 59 посадовим особам.

Також, протягом 2009 року уповноваженими правоохоронними органами стосовно посадових осіб митної служби складено 102 адміністративних протоколи про корупційні діяння або порушення спеціальних обмежень, встановлених Законом України «Про боротьбу з корупцією».

Державною митною службою упродовж 2009 року забезпечено надходження доходів до загального та спеціалізованого фондів державного бюджету в сумі 83 116,0 млн. грн., у тому числі за грудень мобілізовано митних платежів у сумі 10 160,3 млн. грн. [9]

Також, в результаті здійснення контролю правильності визначення митної вартості товарів, протягом звітного періоду митними органами додатково перераховано до Державного бюджету країни 1 млрд. 562 млн. грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2008 року до Держбюджету перераховано податків на 369 млн. грн. менше. Зменшення зазначених показників пояснюється значним зниженням (більш як на 33%) обсягів оподаткованого імпорту, що, в свою чергу, пов’язано із економічною кризою.

У результаті співпраці та обміну інформацією з митними органами зарубіжних країн, митними органами України у 2009 році заведено 451 справу про порушення митних правил на суму 135,7 млн. грн. та порушено 66 кримінальних справ на загальну суму більше 231,6 млн. грн.

Колегія, проаналізувавши стан правоохоронної роботи, звернула увагу керівників митних органів на необхідність якісно змінити підхід до формування кадрової складової цього напрямку.

Колегія також проаналізувала перспективи розширення повноважень ДМСУ, оскільки діюче законодавство не надає Митній службі права оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства. А це значно б підвищило результативність роботи по недопущенню переміщення через митний кордон України контрабандних товарів.

Протягом звітного періоду Держмитслужба України брала активну участь у діяльності Всесвітньої митної організації.

В рамках двостороннього співробітництва Держмитслужбою підтримуються постійні контакти з митними відомствами суміжних країн. Продовжується робота зі створення договірно-правової бази двостороннього співробітництва у митній сфері з іншими зарубіжними країнами, а саме аргентинською, афганською, боснійсько-герцеговинською, бразильською, в’єтнамською, єгипетською, китайською, сербською, та іншими сторонами.

В ході зустрічі Голови Держмитслужби України з Директором Митної адміністрації Чорногорії підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та Урядом Чорногорії про взаємну допомогу в митних справах.

Забезпечено розробку, погодження і підписання Протоколів про співробітництво у сфері обміну митною та статистичною інформацією з митними адміністраціями Чеської Республіки, Грузії, та Республіки Вірменія, Протоколу про організацію обміну попередньою інформацією про товари та транспортні засоби, що переміщуються через державний кордон України і Словацької Республіки, а також Протоколу про співробітництво в галузі проведення експертиз товарів при їх митному контролі та оформленні між Державною митною службою України і Федеральною митною службою Російської Федерації.

За січень 2010 року, у порівнянні з аналогічним періодом 2009 року, спостерігаються такі тенденції основних показників діяльності митних органів України. Загальна кількість учасників ЗЕД, що перебувають на обліку в митних органах України за станом на 1 лютого 2010 року становить 95,8 тис. осіб (збільшення на 5% або 4,9 тис. осіб). Кількість учасників ЗЕД, що здійснювали зовнішньоторговельні операції з початку звітного року становить 10,2 тис.осіб (збільшення на 11% або 1,0 тис. осіб).

Учасники зовнішньоекономічної діяльності

Виконання митних процедур

За січень 2010 року загальна кількість оформлених ВМД, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, збільшилась на 23 %.

Збільшення відбулося за рахунок ВМД:

- імпортних - на 22%;

- експортних - на 26%;

- транзитних - на 7%;

- інших - на 28%.

З метою оптимізації структури митних органів, розташованих на території Дніпропетровської, Закарпатської і Одеської областей, припиняють дію чотири митні органи – Криворізька митниця шляхом приєднання до Дніпропетровської, Виноградівська шляхом приєднання до Чопської митниці, а також Дністровська та Ізмаїльська шляхом приєднання до Південної митниці. Це передбачено наказом державної митної служби України від 14 жовтня 2010 року №1218.