Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_8.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Індустріальний дизайн

Індустріальний дизайн є основною групою у сфері приклад­ного дизайну, саме звідси бере початок дизайн як «промислове мистецтво».

Основні об'єкти індустріального дизайну — знаряддя праці й механізми. Сюди можна віднести й продукцію верстато- та ма­шинобудування, транспортні засоби, зброю. Така продукція є ви­значальною в економічному розвитку країни в цілому, тому тут зосереджуються основні наукові дослідження, експериментальні розробки, впровадження новітніх матеріалів і технологій. Дизай­нерові доводиться створювати принципово нові вироби згідно з по­стійно змінюваними вимогами виробництва. Зручність і безпека експлуатації, економічність, привабливий зовнішній вигляд — такі основні вимоги до виробів індустріального дизайну.

Найпоширенішу на сьогодні ділянку дизайнерської діяльнос­ті становить проектування предметів побуту, так званих «товарів масового споживання». Серед них: посуд, побутові прилади, ау-діо- і відеоапаратура, електроприлади й механізми, меблі тощо. Мінливість моди й кон'юнктури ринку, постійне зростання ви­мог до рівня комфорту зумовлюють безперервну роботу дизайнера над формою таких виробів, над їхньою постійною модифікацією та адаптацією до мінливих умов.

Улюбленим об'єктом творчості дизайнерів є меблі. Лише дея­кі з майстрів дизайну не піддалися на спокусу створити свій влас­ний стілець чи крісло. Меблі є своєрідною квінтесенцією дизайну, де повною мірою проявляється цілий комплекс питань ергономіки, конструктивних рішень, технологій виробництва, взаємозв'язку матеріалів і форми, вплив сучасної моди. За формою меблів мож­на вивчати історію дизайну від «віденського стільця» М. Тонета ХІХ століття й до сучасної софи «Мерлін» Ганса Голляйна.

Сьогодні дизайнери приділяють велику увагу виробництву меблів та устаткування для інвалідів, людей похилого віку й людей з вадами опорно-рухового апарату. В арсеналі дизайну накопичено чимало ідей і винаходів, покликаних полегшити життя таких лю­дей. Це спеціальні меблі, обладнання для житлових і лікувальних приміщень, автомобілі, коляски тощо.

Поряд із проектуванням меблів особливою популярністю у творчості дизайнерів користується проектування дитячої іграш­ки. Сьогодні вона є однією з найпоширеніших тем курсового й ди­пломного проектування в багатьох школах дизайну. Проектування іграшки, як і меблів, включає комплекс дизайнерських завдань. З іграшкою дитині повинно бути зручно й безпечно гратися, вона повинна відповідати суворим гігієнічним вимогам, повинна бути індустріально виготовлена, тобто бути недорогою, не викликати не­гативні реакції в дитини тощо.

Комп'ютерний дизайн

Комп'ютерний дизайн стрімко розвивається, перетворюю­чись із прикладного й обслуговчого на самостійний вид дизай­нерської діяльності. Комп'ютерний дизайн — це проектування й конструювання різноманітних художніх елементів та об'єктів за допомогою програмного забезпечення. Володіння комп'ютерним дизайном необхідне багатьом веб-фахівцям, які займаються розробкою й упровадженням сайтів. Якісний дизайн здатний привабити споживачів і спонукати їх повернутися на цей сайт іще раз.

Однією з форм комп'ютерного дизайну став комп'ютерний телевізійний дизайн, що полягає в проектуванні різних заставок у передачах, рекламних роликів і музичних відеокліпів.

Ще одним напрямком у комп'ютерному дизайні, що наби­рає силу, став так званий веб-дизайн.

Веб-дизайн

Подорожуючи Інтернетом, ми маємо справу з тисячами веб-сайтів — візитними картками організацій, фірм або приватних осіб. Саме електронна взаємодія є запорукою успішної діяльності багатьох фірм.

Дизайн для відео, веб-сторінки або поліграфії можна порів­няти з дизайном автомобіля, який має не тільки радувати око, але й забезпечувати стійкість на дорозі, безпеку у використанні, комфорт водія й пасажирів, а також ураховувати виробничі та інші економічні можливості.

Основне завдання веб-дизайну — створити продукт, що буде максимально зрозумілий при відображенні Інтернет-браузером та іншими графічними інтерфейсами, які базуються на веб-програмуванні.

Безпосередньо розробкою дизайну сайту (відрисовуванням), використовуючи при цьому знання деяких мов програмування й розмітки, займається веб-дизайнер.

Основним завданням веб-дизайнера є відрисовування пре­зентабельного графічного вигляду сайта, що зможе зацікавити потенційних користувачів. Більш широке визначення фахівців, які займаються версткою й розробкою сайтів — веб-майстер. Веб-дизайнер повинен мати досвід роботи з такими комп'ютерними програмами, як AutoCAD, ArchiCAD, CorelDRAW, Illustrator, Photoshop, Photo-Paint або подібними до них.

Photoshop — найпопулярніша на сьогоднішній день про­грама обробки растрових зображень: фотографій, колажів, ма­люнків тощо. Програмою користуються графічні дизайнери, eD-дизайнери, веб-дизайнери, професійні фотографи й фотографи-аматори, професіонали кіно-, відео-, мультимедіаіндустрії, архі­тектори, інженери тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]