Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_8.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Тема: Загальні відомості про дизайн

План

1. Історія дизайну. Види дизайну.

2. Професія дизайнера

3. Поняття про композицію і колір.

1. Історія дизайну. Види дизайну.

Уже з перших кроків становлення дизайн претендував на щонайширший спектр об'єктів проектування. «Від софи до місь­кого середовища»,— так окреслювали коло своєї професійної діяльності дизайнери на початку ХХ століття, «від голки до лі­така»,— у 60-х роках ХХ століття. Від самого початку класифі­каційною ознакою, за якою поділяли дизайнерську діяльність, були матеріали, що з ними працював дизайнер. Кожний із цих матеріалів мав свою специфіку, вимагав особливих знань у галу­зі конструювання й технології виробництва. У перших школах дизайну 20-х років ХХ століття поділ студентів проводили за та­кими напрямками: столярна справа, гончарне ремесло, метало­обробка, ткацтво, графіка (поліграфія).

Дизайн як професія існує близько 100 років. Відлік історії дизайну найчастіше ведуть із відомого руху «За зв'язок мистецтв і ремесел» в Англії кінця ХІХ століття, лідером якого був худож­ник і теоретик у галузі предметної творчості Вільям Морріс. Саме тоді були сформульовані основні положення теорії й творчі принци­пи дизайну, що надалі вплинули на школи та напрямки дизайну.

Існує також точка зору, згідно з якою виникнення дизайну від­носять до періоду всесвітньої кризи 1929 року. Його описують, насамперед, як американський феномен. Справді, аж до кризи 1929 року дизайн залишався суто локальним явищем, не справ­ляючи помітного впливу на промислове виробництво. І тільки з початком кризи американський дизайн стає реальною комер­ційною силою, набуваючи поступово в повному сенсі цього слова масового характеру, виникає професійна «індустрія дизайну». Сьо­годні важко уявити яку-небудь сферу людської діяльності, де б не працював дизайнер. Сформувавшись у професійному середовищі архітекторів і художників, дизайн у процесі розвитку не тільки перетворився на самостійний вид проектно-художньої діяльності, а й сам почав активно впливати на художню форму, усе більше й більше розширюючи свої професійні сфери.

Для нас уже стали звичними такі поняття, як індустріаль­ний дизайн (дизайн знарядь праці та механізмів, предметів по­буту — посуду, побутової, ауді- й телетехніки, меблів, іграшок тощо), дизайн одягу й зачіски, дизайн інтер'єрів, графічний дизайн (оформлення книг, рекламно-інформаційних проспектів, буклетів, плакатів, упаковок, етикеток, торговельних марок, фірмових зна­ків, заставок і рекламних роликів на телебаченні), ландшафтний дизайн, фотодизайн і фітодизайн, веб-дизайн.

Графічний дизайн

Однією з найстаріших та найпоширеніших на сьогоднішній день ділянок дизайнерської діяльності є графічний дизайн. До нього належать:

• оформлення книг, рекламно-інформаційних проспектів, буклетів, плакатів;

• промислова графіка (оформлення упаковок, етикеток, торговельних марок, фірмових знаків, шрифтових гар­нітур);

• рекламна продукція на щитах і фасадах будинків, заставки й рекламні ролики на телебаченні тощо.

Сьогодні роботу дизайнера неможливо уявити без комп'ютера, він став його супутником і незамінним помічником, що полегшує рутинну працю графічного оформлення, звільняє час для творчого пошуку. Сучасні комп'ютерні програми не тільки скорочують час роботи над проектом, а й значно роз­ширюють палітру графічних і технічних засобів дизайнера. Для цього сьогодні створені спеціальні пакети художньо-графічних і конструкторських програм, інженерних, настільних видавни­чих систем. Спеціалізовані дизайнерські програми іноді здатні замінити цілу армію суміжних фахівців. Вони не тільки прово­дять точні розрахунки, визначаючи оптимальну форму виробу, підказуючи вибір тих чи інших конструкцій і матеріалів, але й дозволяють у тривимірному зображенні моделювати майбутній об'єкт у різних ситуаціях, тобто перевіряти його функціонуван­ня в екстремальних умовах. Однак такі інтелектуальні вузько-спеціалізовані програми дуже дорогі, їх можуть придбати тільки великі промислові фірми, що займаються випуском, наприклад, автомобільної, авіаційної та іншої складної техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]