Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая ФДСГ_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
863.74 Кб
Скачать

Аналіз структури оборотних коштів підприємства

У загальній сумі засобів, які розміщені на підприємство, як правило, велику питому вагу займають оборотні кошти. Від раціональності їх розміщення й ефективності використання у великій мірі залежить успішний результат господарської діяльності підприємства. Для того, щоб зробити висновок про зміну оборотних активів, що впливають на фінансовий стан підприємства, а також з'ясувати причини цих змін, потрібно скористатися таблицею 1.3

Структура оборотних активів з високою часткою заборгованості і низькою часткою коштів може свідчити про проблеми, зв'язані з маркетинговою політикою підприємства, а також про переважно не грошовий характер розрахунків. І навпаки, структура з низкою часткою заборгованості і високою часткою коштів може свідчити про благополучний стан розрахунків підприємства з покупцями й іншими дебіторами.

Що стосується аналізу рівня дебіторської заборгованості, то тут потрібно відзначити наступне. Якщо підприємство розширює свою діяльність, то росте і число покупців, а відповідно і дебіторська заборгованість. З іншого боку, підприємство може припинити відвантаження продукції, тоді рахунки дебіторів зменшаться. Отже, ріст дебіторської заборгованості не завжди оцінюється негативно. У цьому зв'язку необхідно розрізняти нормальну і прострочену заборгованості. Наявність простроченої заборгованості створює утруднення, тому що підприємство буде почувати недолік фінансових ресурсів для придбання виробничих запасів, виплати заробітної плати й ін. Крім того, заморожування засобів приводить до уповільнення оборотності капіталу. Великий вплив на фінансовий стан підприємства робить стан виробничих запасів. З метою нормального ходу виробництва і збуту продукції запаси повинні бути оптимальними. Нагромадження великих запасів свідчить про спад активності підприємства, уповільнення оборотності оборотного капіталу. У той же час, недолік запасів також негативно впливає на фінансовий стан підприємства, тому що скорочується виробництво продукції і зменшується сума прибутку. Іншими словами, будь-який ріст вартості запасів повиннен супроводжуватися таким же (чи більшим) ростом оборотності оборотного капіталу.

Таблиця 2.2 - Аналіз структури оборотних коштів підприємства

Наймену-вання статті

Код

рядка

На початок періоду (база)

На кінець періоду (база)

На кінець

періоду (звіт)

Відхилення

Абс. вели- чини

Відн. вели-чини (частка в обо-ротних

акти-

вах)

Абс. вели- чини

Відн.

вели-

чини (частка в обо-ротних

акти-вах)

Абс. вели-чини

Відн.

вели-

чини

(частка в обо-ротних

акти-вах)

Абс.

вели-

чини

В

струк-

турі

Тем-пи

рос-ту,

%

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Оборотні активи (розділ II активу балансу)

Запаси

Дебіторсь-ка забор-гованість

Грошові кошти і їх еквіваленти

Усього (за розділомII)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]