Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовая ФДСГ_2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
863.74 Кб
Скачать

2.3.1 Зміст та види потреби в капіталі

Третій розділ курсової роботи спрямований на визначення потреби в капіталі.

Потреба в капіталі – це виражена в грошовому еквіваленті потреба підприємства в грошових коштах і матеріальних засобах, необхідних для виконання поставлених цілей та забезпечення фінансової рівноваги.

Потреба в капіталі розраховується на основі методології нуль-базис бюджетування (ZBB) і традиційного бюджетування (ТБ).

Нуль-базис бюджетування (zero-base-Buageting ZBB). Цей спосіб використовується у разі заснування нового підприємства, розширення діючих виробничих потужностей (для збільшення обсягів та асортименту продукції) чи в рамках контролінгу витрат з метою виявлення резервів їх зниження.

Базою для ZBB є так звана точка-нуль (інформація про результати діяльності попередніх періодів, зокрема витрати до розрахунків не беруться)).

Бюджетні показники за цим способом розраховуються на основі нового обрахунку потреби в капіталі для фінансування необоротних і оборотних активів з використанням широкого масиву інформації щодо технологічних процесів, норм і нормативів, калькулювання собівартості продукції, ціноутворення тощо.

Головною метою ZBB є визначення оптимального рівня витрат підприємства та пріоритетних напрямів використання обмежених фінансових ресурсів. У рамках ZBB аналізуються всі статті затрат і по кожній з них визначають можливості економії.

Традиційне бюджетування (ТБ). В основі традиційного бюджетування лежать показники діяльності, зокрема показники потреби в капіталі та рівня витрат попередніх періодів.

При цьому застосовується методика екстраполяції. Цей спосіб використовується за відносно стабільних тенденцій в сфері виробництва та реалізації продукції (асортимент та обсяги виробництва в плановому періоді суттєво не відрізняються від попередніх періодів або ж зміни відбуваються згідно з чітко вираженою тенденцією). У даному разі недоцільно наново здійснювати розрахунок всіх позицій затрат. Це можна зробити на основі коригування показників попередніх періодів на відповідні прогнозні величини.

У практиці фінансово-господарської діяльності підприємств у економічно розвинутих країнах прийнято вважати, що за інших рівних обставин стабільну матеріальну потребу в капіталі доцільно покривати за рахунок власного капіталу , а тимчасову різницю між максимальною і мінімальною потребою – за рахунок коштів інвесторів.

Види потреби в капіталі можна класифікувати за типом грошових виплат підприємств (дивись рисунок 2):

  • грошові видатки у результаті інвестиційної діяльності;

  • грошові видатки у результаті операційної діяльності;

  • грошові видатки у результаті фінансової діяльності.

Рисунок 2.2 – Види потреби в капіталі

2.3.2 Потреба в капіталі для фінансування основної діяльності підприємства

Потреба зумовлена незбігом в часі моменту здійснення грошових витрат (на придбання основних засобів, сировини, матеріалів тощо) та моменту надходження грошових коштів за продукцію на виробництво якої понесені витрати.

Загальна потреба в капіталі розраховується як сума:

  • капіталу, необхідного для фінансування основних засобів і нематеріальних активів (інвестиційна діяльність);

  • капіталу для фінансування оборотних активів (операційна діяльність).

Зауважимо, що грошові видатки для забезпечення основної діяльності можуть здійснюватись не лише в рамках операційної, а й в результаті інвестиційної діяльності.

У разі, якщо підприємство перебуває на стадії створення, то додатково створюється потреба в фінансових ресурсах, необхідних для покриття витрат на заснування, зокрема:

  • витрат на державну реєстрацію підприємства;

  • різного роду нотаріальні витрати;

  • комісійні винагороди, пов’язані із заснуванням підприємства і запуском його в дію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]