Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая ЭП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
59.9 Кб
Скачать

2. Методичні вказівки до виконання курсової роботи

2.1. Мета та завдання курсової роботи

Мета курсової роботи - це систематизація, узагальнення, закріплення та розширення теоретичних знань для поглибленого вивчення практичних питань щодо підвищення економічної ефективності діяльності підприємств в ринкових умовах господарювання.

Курсова робота має відображати рівень теоретичної та практичної підготовки студентів і вміння творчого використання матеріалу дисципліни. Завдання полягає в тому, щоб допомогти студентам оволодіти методами економічної теорії з метою підвищення ефективної роботи підприємств за ринкових відносин.

Під час виконання курсової роботи студент повинен користуватись статистичними та економіко-математичними методами для виявлення закономірностей зміни явища, що досліджується, уміти пояснити ці закономірності та на цій підставі розробити конкретні заходи для поліпшення показників роботи підприємств.

2.2. Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота має бути виконана творчо, на високому теоретичному рівні, містити елементи новизни, спрямовані на ефективне вирішення питання, що досліджується. Для цього необхідно використовувати результати науково-дослідної роботи студентів, праці зарубіжних та вітчизняних авторів. Курсова робота - це самостійне науково-практичне дослідження, яке має змогу оцінити набуті студентом знання, уміння їх застосовувати для розробки та економічного обгрунтування заходів, спрямованих на підвищення ефективності роботи підприємств за ринкових умов.

Виконуючи курсову роботу, студент повинен показати уміння використати спеціальну літературу з відповідного питання, самостійно її проаналізувати і зробити узагальнення. У курсовій роботі мають бути елементи наукового дослідження, розв'язання нових завдань, узагальнення фактів, що підкріплюють відомі положення, або їх нова інтерпретація. Результати дослідження оформлюються у вигляді стислого висновку та пропозицій. Якщо текст курсової роботи є звичайною компіляцією текстів з підручників, навчальних посібників, монографій або журнальних статей, робота до захисту не допускається.

Курсову роботу розробляють за матеріалами конкретного підприємства державної або приватної форми власності. Робота має бути комплексною та передбачати розв'язання як організаційних, так і техніко-економічних завдань. Тему курсової роботи студенти повинні вибирати самостійно (згідно з переліком на стор.16) та погодити її з керівником. Група студентів може виконувати комплексну роботу, здійснюючи поглиблену розробку окремих питань однієї проблеми.

2.3. Структура та зміст курсової роботи

Курсова робота складається з розрахунково-пояснювальної записки в обсязі 40-50 стор. Розрахунково-пояснювальна записка містить такі розділи: зміст, вступ, аналітичний розділ, проектний розділ, економічний розділ, висновки та пропозиції, список використаних джерел, додатки.

Зміст містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів, зокрема вступу, висновків, списку використаних джерел.

Вступ складається з 2-3 стор. рукописного тексту, в якому обґрунтовується актуальність обраної теми, пояснюються мета та завдання дослідження.

Аналітичний розділ складається з двох частин. У першій (12-15 стор.) подається теоретичний огляд літератури з досліджуваного питання вітчизняних та зарубіжних авторів, теоретичне обгрунтування актуальності обраної теми. В другій (15-20 стор.) проводиться ретельний аналіз статистичних даних показника, що досліджується, його динаміки та структури, факторів, які суттєво впливають на процес формування його рівня.

Динаміка показника досліджується за 1-2 роки по кварталах у взаємозв'язку з динамікою основних показників виробничо-господарської діяльності підприємства. Обчислюють темпи зростання та приросту показників щодо базового періоду, креслять графіки, які відображають ці закономірності.

Досліджуючи фактори, які впливають на процес формування рівня показника, що вивчається, необхідно обґрунтувати доцільність застосованого методу аналізу. Аналіз впливу факторів на конкретний показник необхідно проводити з використанням економіко-математичних методів (факторного, кореляційного аналізу тощо) та засобів обчислювальної техніки. Вибір методу дослідження впливу тих чи інших факторів на зміну показників роботи підприємства зумовлюється метою та завданням курсової роботи і погоджується з керівником.

Проектний розділ (15-20 стор.) містить теоретичні викладки з основних напрямків поліпшення показника, що досліджується (шляхи підвищення ефективного використання основних виробничих фондів підприємства, оцінка доцільності інвестицій в підприємство, ризикованість інвестицій тощо), а також конкретні заходи, спрямовані на підвищення ефективності роботи підприємства. Треба подати докладний опис сутності запропонованих заходів та етапи їх впровадження на підприємстві.

Розробка заходів ведеться на основі досліджень з НДРО, наукових розробок вітчизняних та зарубіжних авторів щодо етапів переходу до ринкових відносин, а також науково-технічної інформації Департаменту транспорту, де подаються відомості з досвіду підприємств, які запровадили елементи ринкових відносин, тобто використовують прогресивні форми та методи організації праці і виробництва, нові форми організації роботи підприємства, фінансовий менеджмент тощо.

В економічному розділі (10- стор.) наводиться розрахунок ефективності запропонованих заходів з докладним описом та розшифруванням за рахунок чого на підприємстві збільшиться прибуток, поліпшаться умови праці, зменшаться експлуатаційні витрати тощо.

У висновках та пропозиціях (2-3 стор.) потрібно сформулювати результати виконаної роботи та назвати основні заходи щодо ефективного вирішення питань, які розглядалися в роботі та вказати економічний ефект від їх запровадження.

Висновки та пропозиції мають бути стислими, добре обгрунтованими та чітко сформульованими.

Список використаних джерел повинен містити літературу, що була використана під час виконання курсової роботи. Джерела можна розміщувати одним із таких способів: в порядку появи посилань у тексті, в алфавітному порядку прізвищ авторів або заголовків.

У додатках наводяться вихідні статистичні матеріали підприємства та розрахунки, які проводилися за допомогою обчислювальної техніки.

Структуру курсової роботи погоджують з керівником.