Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая Я.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
143.24 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра «Технічна експлуатація автомобілів та автосервіс»

РОЗРАХУНКОВО-ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

ДО КУРСОВОЇ РОБОТИ З ДИСЦИПЛІНИ

«Технічна підготовка транспортних засобів до експлуатації»

Тема роботи: Організація технічного сервісу автомобілів

КрАЗ 6322-02

Виконав: ст. гр. ТМ-1-1

Куценко Є. О.

Перевірив: Лудченко О.А.

Київ НТУ 2012

ОРІЄНТОВНИЙ ЗМІСТ РОЗРАХУНКОВО-ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

Вступ

  1. Основні чинники, що визначають організацію технічного обслуговування і ремонту автомобілів.

    1. Економіко-географічна характеристика міста (району)

    2. Режим роботи виробничих підрозділів підприємства.

    3. Загальне проектне рішення.

    4. Вибір нормативів технічного обслуговування і ремонту автомобілів

  2. Розрахунок виробничої програми РОВ підприємства

    1. Розрахунок виробничої програми РОВ за кількістю технічних діянь

    2. Розрахунок виробничої програми РОВ у одиницях праці

    3. Розрахунок виробничої програми РОВ у грошовому виразі

    4. Розрахунок виробничої програми допоміжних робіт

    5. Розрахунок програми виробничих підрозділів РОВ

  3. Розрахунок чисельності виконавців робіт

    1. Розрахунок чисельності ремонтно-обслуговуючого персоналу

    2. Організація праці у виробничих підрозділах РОВ АТП

  4. Організація і планування технологічного процесу технічного обслуговування і поточного ремонту автомобілів

    1. Обґрунтування і вибір методу технічного обслуговування

автомобілів

    1. Розрахунок параметрів потокових ліній для технічного

обслуговування автомобілів

    1. Розрахунок необхідної кількості робочих постів для технічного

обслуговування і поточного ремонту автомобілів

    1. Обґрунтування і вибір методу поточного ремонту автомобілів

    2. Обґрунтування організаційних форм побудови технологічного

процесу обслуговування і поточного ремонту автомобілів

    1. Визначення площ виробничих приміщень підприємств

4.7 Організація зберігання автомобілів

4.8 Організація зберігання технічного майна

    1. Організація заправлення автомобілів

4.10 Планування робіт з технічного обслуговування і ремонту

Автомобілів

5. Спецзавдання

6.Техніко-економічне оцінювання прийнятих рішень

7.Висновки 8. Список використаної літератури

Вступ

Транспорт є найважливішим чинником ефективного розвитку економіки. Становлення ринкових економічних відносин підсилює цю роль транспорту, тому що при його особистій участі формуються регіональні товарні ринки. Стає більш актуальної головна задача транспорту - прискорення обороту матеріальних цінностей, доставки готової продукції, перевезення людей. Тому що це прямо торкається економічних інтересів як виробників, так і споживачів.

Автомобільний транспорт займає значне місце в пасажирських і вантажних перевезеннях. Так, по обсязі перевезень вантажів він стабільно перевершує залізничний транспорт у 4,5-5 разів, а по обсязі перевезень пасажирів - у 5-6 разів. Загальна довжина доріг і вулиць із твердим покриттям, включаючи довжину вулиць-набережних у містах і селищах міського типу, перевищує чверть мільйона кілометрів. Автомобільний транспорт домінує у вантажних перевезеннях на короткі відстані (середня відстань перевезення 1 т вантажів близько 20 км), від дверей - до дверей, забезпечуючи при цьому практично повну гарантію схоронності вантажу, терміновість і надійність перевезень. Численні автотранспортні підприємства мають досить повно укомплектовану виробничу базу і розгалужену мережу інфраструктурних об'єктів: автовокзалів, автостанцій, транспортно-експедиційних підприємств, терміналів і т.п..

Разом з тим, автомобільні дороги України не відповідають європейським стандартам за багатьма показниками, зокрема таким як: швидкість пересування, навантаження на вісь, забезпеченість сучасними дорожніми знаками і разом-міткою, необхідною кількістю пунктів технічної і медичної допомоги, харчування і відпочинку, заправлення паливом і мастилом , телефонного зв'язку й ін. Практично відсутні дороги 1 категорії з багаторядним рухом на високих швидкостях. Значного поліпшення вимагає матеріально-технічна база організацій, що здійснюють розвиток і обслуговування автомобільної транспортної мережі.

Якщо стара економіка мирилася з недосконалістю транспортної галузі, те нову економіку такий її стан задовольнити не може. Нові економічні структури не довіряють існуючої транспортної галузі, оскільки державний транспорт об'єктивно не може працювати так, як це потрібно новим клієнтам.

Фахівці вважають, що на даному етапі державного будівництва нової України будь-які удосконалення в сфері виробництва, розподілу, реалізації, споживання, у фінансово - кредитній системі й ін. До реальних успіхів нічого не призведе, якщо з випередженням не буде удосконалена транспортна галузь економіки. Підвищення ефективності автомобільних перевезень вантажів зв'язано з технічним удосконаленням рухливого складу автомобільного транспорту і вантажно-розвантажувальних засобів, упровадження прогресивної технології, удосконалення організації перевезення вантажів. Технічні удосконалення дозволяють збільшити швидкість рухомого складу, скоротити простої під погрузочно-розвантажувальними операціями, збільшити обсяг партії вантажу і тощо.

Метою курсової роботи є закріплення знань і розвиток навичок самостійного прийняття рішень при організації технічної підготовки транспортних засобів до експлуатації на прикладі підприємства автомобільного транспорту.

Завдання курсової роботи є виконання необхідних технологічних розрахунків на основі офіційних нормативів, стандартів, інструкцій, положень, враховуючи досягнення в розробці нової техніки, технології, наукової організації праці.

1.Основні чинники, що визначають організацію технічного обслуговування автомобілів.

1.1Економічно-географічна характеристика міста(району)

АТП знаходиться в м. Херсон. Херсон розташований в басейні нижньої течії р.Дніпро в межах Причорноморської низовини. Клімат Херсона обумовлений близькістю міста до степової зони помірного поясу та розташуванням на березі Кременчуцького водосховища. Загалом клімат Херсона помірно-континентальний із порівняно м'якою зимою (середні температури зимових місяців –1о –3оС) та жарким і довгим літом (середні температури +22о +23оС, максимальні – більше 40о С). Середньорічна температура дорівнює 9,3о – 9,8о і має стійку тенденцію до підвищення. Середня багаторічна кількість опадів по області близько 400 мм, але в останнє десятиріччя кількість опадів збільшується. Клімату Херсонщини притаманні літні суховії – потужні вітри (більше 5 м/с) при низькій вологості (менше 30%), та високих температурах (вище 25о).

1.2 Режим роботи виробничих підрозділів підприємства

Режим роботи рухомого складу встановлюємо виходячи з призначення автомобілів та місця розміщення підприємства, враховуючи законодавство та фактичне використання рухомого складу загального користування.

Режим зон ТО і ПР визначається:

- режимом роботи рухомого складу на лінії;

- оснащенням матеріально-технічної бази (виробничих можливостей) підприємства;

Якщо автомобілі працюють на лінії вдень (1,5—2 зміни), то зона ТО має працювати в 1,5—2 зміни, починаючи з моменту повернення рухомого складу в парк. ТО-1 організовують на підприємстві у між змінний час, у 1—1,5—2 вечірні зміни, залежно від пропускної здатності зони ТО-1. Проведення ТО-1 потребує затрат часу в середньому не менш як 2—3 год. У зоні ТО-2 і ПР звичайно організовують роботу в 2—3 зміни, причому в денну, а іноді й у вечірню зміни виконуються роботи, передбачені ТО-2. ПР виконують у денну, вечірню та нічну зміни.

У нічний час виконують роботи з ПР автомобілів тільки малої трудомісткості — заміну несправних деталей, механізмів, систем і агрегатів з метою підготовки рухомого складу до своєчасного виходу на лінію.

Допоміжні відділення, дільниці, цехи працюють удень і ввечері (у денну і вечірню зміни можуть працювати електротехнічні, карбюраторні, шиномонтажні, мідницькі, бляхарські, зварювальні та інші відділення, а в денну — агрегатні, акумуляторні, вулканізаційні, ковальсько-ресорні, слюсарно-механічні, столярні, арматурно-кузовні, обойні та малярні).

Нормальне функціонування зон ТО і ПР залежить від роботи складів. Тому основою для вибору режиму роботи складів є режим роботи зони ТО і ПР. Наприклад, якщо зони ТО і ПР працюють у 2 зміни (вдень і ввечері), то й склади працюють теж у дві зміни. Для ефективної організації ПР у нічну зміну створюють проміжний склад, який працює в той самий час. Його комплектують удень потрібною кількістю найчастіше змінюваних елементів автомобіля. Відділ головного механіка, відділ постачання, виробничо-технічний відділ працюють у денну зміну.

Таким чином, технічна служба організовує свою роботу в 1—2 денні зміни і тільки деякі її підрозділи — у нічну. Це пояснюється тим, що в нічний час значно знижуються якість технічних дій і продуктивність праці ремонтно-обслуговуючих робітників, виникають додаткові затрати на оплату праці. Режим роботи зон ТО і ПР має бути узгоджений із графіком випуску автомобілів на лінію. У разі багатозмінної роботи автомобілів на лінії з випуском її у різний час доби або за розкладом (автобуси, таксі) доцільно будувати графік випуску і повернення автомобілів з лінії, суміщений із графіком ТО.

Виходячи з вище наведених даних можна скласти такий режим роботи даного АТП: (таблиця 1)