Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04.06.2009-История судостроения.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
224.77 Кб
Скачать

4.1. Короткий зміст тем лекцій змістових модулів курсу та посилення на джерела інформації

Модуль № 1. – Суднобудування в стародавні та античні часи.

Тема 1.1. Вступ. Суднобудування з стародавніх до наших часів - 2 години.

Мореплавство, вивчення та використання океану, їх зв'язок з суднобудуванням. Суднобудівна промисловість та суднобудівна наука. Центри суднобудування в світі. Перспективи розвитку суднобудування.

Література: [1], ч.1, вступ; [3], гл.1.

Тема 1.2. Виникнення судноплавства та суднобудування в стародавні часи - 2 години.

Виникнення судноплавства по рікам в районах стародавніх цивілізацій: Єгипет, Месопотамія, Китай та інш. Будівництво плотів, весельних суден (6-4 тис. років до н.е.). Винахід паруса. Перші морські каботажні плавання єгиптян, фінікійців (5 - 4 тис. років до н.е.). Морські сполучення у древньому Китаю (2,2 - 1,5 тис. років до н.е.). Виникнення судноплавства на території України та країн СНД. Конструкції перших суден Єгипту, Фінікії, Китаю.

Література: [1], ч.1, гл.1, гл.2; [3], гл.1.

Тема 1.3. Суднобудування в античні часи - 2 години.

Розвиток морської торгівлі в часи античності, поява грецьких колоній на узбережжі Середземного моря, Північночорноморського узбережжя та в Криму (VІІ ст. до н.е.).

Розвиток військового морського суднобудування. Винахід залізного якоря. Судна Стародавньої Греції. "Секційний" метод монтажу суден, що запропонував полководець Неарх в часи походу Олександра Македонського до Індії. Суднобудування у стародавньому Римі. Римські судна. Винахід вантажного стрілового пристрою. Поява трикутного "латинського" вітрила.

Література: [1], ч.1, гл.3; [3], гл.1.

Модуль № 2. – Суднобудування Середньовіччя та Київської Русі.

Тема 2.1. Суднобудування Середньовіччя (VIII-хiii ст. Н.Е.) - 2 години.

Візантійські судна. Вдосконалення рангоуту та біжучого такелажу (косий рей, гафель). Закінчення формування середземноморської галери. Суднобудування народів Північної Європи. Судна вікінгів.

Розквіт суднобудування в Полінезії та Океанії (Х-ХП ст.). Винахід катамаранів. Суднобудування в Китаї.

Розширення морської торгівлі. Мандрівки Марко Поло (1271 р.). Потреба в більш досконалих суднах (нефи, коги). Винахід ахтерштевня та руля, встановлення носової щогли з вітрилом (ХП ст.). Використання шпилів для підіймання якорів. Перші правила по будуванню та безпеці мореплавства "Збірка морських правил" (Венеція, 1271 р.).

Література: [1], ч.1, гл.4; [3], гл.2.

Тема 2.2. Суднобудування у Київській Русі - 2 години.

Морські походи східних слов'ян. Шлях "з варяг до греків". Суднобудування в Київський Русі. Челни (моноксили), лодьї (набійні, палубні), учани (торговельні судна). Інструменти та технологія побудови суден. Новгородське суднобудування: шитики, ушкуї (промислові судна, судна балтійського типу). Поширення новгородців на Північ.

Поморські судна: карбас, раньшина та інші.

Література: [1], ч.1, гл.5; [3], гл.4.

Тема 2.3. Історія якоря - 2 години.

Стародавні пристосування для фіксації суден в заданому місці акваторії - якірні каміння (3 тис. років до н.е.). Вдосконалення якірних каменів. Шлях до конструкції якоря: дерев'яні жердини, що просунуті через отвори в якірних каміннях, дерев'яні крюки. Дерев'яні якоря у різних народів. Формування конструкції якоря зі штоком. Залізні якоря Стародавньої Греції та Риму. Поширення штокових якорів до кінця ХVІІІ ст. Спеціальні іспити якорів в Англії 1852 р. Адміралтейський якір, безштокові якоря, якір Хола. (1885 р.). Якоря підвищеної тримаючої сили другої половини XX ст.

Література: [1], ч.1, гл.6.

Модуль № 3. – Вітрильне суднобудування ХV-XIX сторіч.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]