Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ЦО СРС.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
603.65 Кб
Скачать
  1. Оцінка хімічної обстановки під час аварії на підприємстві, що має сильно діючі отруйні речовини (сдор)

При руйнуванні або аваріях на об’єктах, що мають сильнодіючі отруйні речовини (СДОР), або при використанні отруйних речовин утворюються зони хімічного зараження. Всередині цих зон можуть виникнути осередки хімічного ураження. Для надійного захисту робітників і службовців та сталої роботи об’єкта господарської діяльності (ОГД) в цих умовах необхідно виявити та оцінити хімічну обстановку, визначити і довести до особового складу об’єкта і населення заходи захисту, організації хімічного контролю. До виконання цих завдань об’єкти та їх формування повинні бути підготовлені заздалегідь. Для цього майбутні спеціалісти повинні оволодіти прийомами роботи із приладами хімічної розвідки і знати методику оцінки хімічної обстановки.

Під хімічною обстановкою розуміють сукупність наслідків хімічного зараження місцевості СДОР (або отруйними речовинами - ОР), що впливають на діяльність ОГД, сил ЦО і населення.

Зоною хімічного зараження СДОР називають територію, над якою розповсюджується хмара зараженого СДОР повітря із вражаючими концентраціями, включаючи і місце розливу отруйних речовин (місце аварії).

В залежності від кількості розлитих СДОР в зоні хімічного ураження може виникнути один або декілька осередків хімічного ураження СДОР.

Осередком хімічного ураження СДОР (ОХУ СДОР) називають територію, в межах якої в результаті впливу СДОР відбулися масові ураження людей і сільськогосподарських тварин, рослин.

Розміри ЗХЗ характеризуються глибиною розповсюдження хмари повітря, яка заражена отруйними речовинами з вражаючими концентраціями Г, шириною Ш і площиною S (рис. 3).

Рис. 3 – Схема зони хімічного зараження

Оцінка хімічної обстановки на ОГД, що містить СДОР, проводиться для організації захисту людей, які можуть опинитись в ЗХЗ, методом прогнозування. А у випадку аварії – на підставі фактичних даних.

При оцінюванні методом прогнозування за основу беруть дані щодо одночасного викиду в атмосферу всього запасу СДОР, що міститься на об’єкті, при сприятливих для розповсюдження зараженого повітря метеоумовах (інверсія, швидкість повітря 1 м/с).

Під час аварії (руйнуванні ємності із СДОР) оцінка здійснюється за обставинами, що конкретно склалися, тобто враховується реальна кількість СДОР і реальні умови.

Вихідні дані для оцінки хімічної обстановки:

  • тип і кількість СДОР;

  • метеоумови;

  • топографічні умови місцевості;

  • характер забудови на шляху розповсюдження отруйного повітря;

  • умови зберігання і характер викиду (розливу) отруйних речовин;

  • ступінь захисту робітників і службовців об’єкта, населення.

Оцінка хімічної обстановки на об’єктах, що містять СДОР, полягає в рішенні 5 основних завдань.

Для цього необхідно установити:

  1. Розміри і площу ЗХЗ.

  2. Час підходу зараженого повітря до конкретного об’єкта.

  3. Час вражаючої дії СДОР.

  4. Межі можливих осередків хімічного ураження.

  5. Можливі втрати людей в ОХУ.

На підставі результатів рішення цих завдань установити заходи щодо захисту і рятування робітників і службовців та населення.