Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ ДП 701(зерно).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
357.38 Кб
Скачать

25

Мі­ні­с­тер­с­т­во освіти і на­у­ки, молоді та спорту України

------------------------------

ОДЕС­Ь­КА НА­ЦІ­О­НА­ЛЬ­НА АКА­ДЕ­МІЯ ХАРЧОВИХ ТЕХ­НО­ЛО­ГІЙ

Ка­фе­д­ра безпеки

життєдіяльності

Методичні вказівки

до виконання розділу "ОХОРОНА ПРАЦІ" в дипломних проектах

для студентів спеціальності 7.05170101, 8.05170101

денної і заочної форм навчання

Затверджено радою спеціальності

7.05170101, 8.05170101

Протокол № 6 від 25.02. 2011 р.

ОДЕСА ОНАХТ 2011

Ме­то­ди­чні вказівки до виконання розділу «Охорона праці» в дипломному проекті для спеціалістів та магістрів 7.05170101, 8.05170101 денної і заочної форм навчання / Укл. О.А.Нетребський, О.О.Фесенко / ­Одеса: ОНАХТ, 2011. - 22 с.

Укладачі О. А. НетребсЬкий, д-р техн. наук, проф.

О. О. Фесенко, канд.техн. наук, доцент

Відповідальний за випуск завідувач кафедри безпеки життєдіяльності о.А. Нетребський, д-р техн. Наук, професор

Методичні вказівки до дипломного проектування містять рекомендації до виконання розділу "Охорона праці" та перелік питань, які необхідно розглянути студентам, котрі виконують дипломний проект за спеціальністю 7.05170101, 8.05170101.

Метою методичних вказівок є надання допомоги в розробці розділу "Охорона праці" у дипломному проекті.

Вступ

Закон України "Про охорону праці" від 21.11.2002 р. забезпечує основні конституційні права громадян на охорону їх життя та здоров’я в процесі трудової діяльності, встановлює єдиний порядок організації охорони праці в Україні,

відносини між роботодавцем і працівником з питань безпеки, гігієни праці та виробничої санітарії. Згідно Наказу Міністерства освіти України за № 420 від 02.12.98 р. дипломний проект повинен містити розділ "Охорона праці". В цьому розділі студент самостійно розробляє, обґрунтовує та вирішує комплекс заходів та засобів з охорони праці у вигляді технологічних, проектних та організаційно-технічних рішень, які спрямовані на створення умов праці у повній відповідності до нормативно-правових актів з охорони праці.

Методологічною основою створення безпечних та комфортних умов праці є всебічний аналіз небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які потенційно можуть виникнути при реалізації технології, яка розробляється, проектується або удосконалюється.

На основі такого аналізу визначаються ті характерні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які мають найбільший вплив на працюючих, і приймається комплекс заходів та засобів для їх усунення або приведення до нормативних значень.

1. Загальні вимоги

У вступі до розрахунково-пояснювальної записки дипломного проекту необхідно приділити увагу необхідності утворення здорових та безпечних умов праці, спрямованих на підтримку високої працездатності робітників, досягнення високої продуктивності праці, підвищення ефективності виробництва.

Розділ "Охорона праці" складається з текстової та розрахункової частин обсягом не більше 10-12 сторінок. Зміст розділу передбачає розробку і прийняття конкретних рішень з безпеки, гігієни праці та виробничої санітарії, пожежовибухонебезпеки.

Під час переддипломної практики на підприємстві студент повинен ознайомитись з оцінкою стану охорони праці і планами його покращення на підприємствах в цілому і в його структурних підрозділах, які безпосередньо відносяться до технологічної частини проекту; роботою служби охорони праці; з категоріями приміщень з пожежовибухонебезпеки, засобами колективного та індивідуального захисту. Ці матеріали студент повинен надати консультанту розділу “Охорона праці”.

При виконанні розділу необхідно керуватися чинною нормативно-технічною документацією [1-10].

Під час консультації студент пред’являє консультанту підрозділи згідно п.2. даних методичних вказівок.

На підпис консультанту студент представляє розділ повністю оформленим, чернетка додається.