Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РУХЛИВІ Ігри КРЕДИТНО МОДУЛЬНА ЛЕКЦІЇ.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
434.18 Кб
Скачать

Характеристика рухливих ігор для учнів середнього шкільного віку

Учні 4 – 6 - х класів (10-12 років) захоплюються іграми більш складними, чим у попередніх класах. Пояснюється це певною мірою тим, що діти в цей період мають більшу стійкість у роботі серця, більшою ємність легенів, хоча дихальна система ще недостатньо розвинена.

М'язи поступово ростуть і зміцняються, але силові дані ще недостатньо розвинені, тому організм ще недостатньо підготовлений до тривалих силових напруг, однобічним навантаженням. Дихальна система значно більше розвинена, ніж у молодшому шкільному віці, але подих ще недостатньо глибокий. Нервова система вдосконалюється. Наростає функціональний потенціал сприймаючої системи мозку.

Діти 10-12 років більш чутливі й податливі до розвитку й удосконалення спритності, ніж діти 7-9 років. Збагачується їхня тактика поводження в іграх.

Широко використовуються навички, придбані на заняттях гімнастикою й іграми в 1- 3-х класах.

Гальмівні функції в підлітків значно краще розвинені, ніж у молодшому шкільному віці, сильніше розвинена вольова сфера. Ігри більше тривалі за часом і більше насичені складними рухами, що сприяє вихованню в підлітків витривалості.

Дітей у цьому віці дуже цікавлять ігри, у яких вони можуть удосконалювати свої дії. Їх захоплює сам процес гри, їм подобається проявляти свою швидкість, спритність, влучність, силу й кмітливість.

З'являються ігри з переважною спрямованістю впливу на окремі швидкісні й силові здібності, але не потребуючі граничної напруги, причому ці напруги носять циклічний характер («Скакуни» і ін.).

Молодші підлітки мислять більш критично й абстрактно, виходять за межі образів, воліють опиратися на почуттєві уявлення й сприйняття. Здатність до відверненого мислення, придбаний запас знань і руховий досвід дозволяють їм освоювати більш складні ігри із численними правилами й складними взаєминами, ніж в учнів молодшого шкільного віку («Перестрілка», «Боротьба за м'яч», «М'яч капітанові» і ін.).

Зауваження й пояснення викладача стають більш лаконічними, суддівство - більш строгим.

Основне місце в іграх підлітків займають командні ігри, тому що саме в цей період у них особливо розвинене почуття колективізму.

Молодші підлітки люблять ігри, в яких кожний може найкращим способом показати свої особисті можливості та використовувати їх у інтересах свого колективу («Виклик», «Вартові й розвідники»).

Діти починають розуміти, що все в іграх умовно. Сюжетність зберігається тільки в іграх на місцевості.

У зв'язку з акселерацією наступає більш раннє полове дозрівання. У дівчинок воно починається саме в цей період (10—12 років).

Учені вважають, що фізична акселерація йде паралельно із психічною. Сучасні діти більше розвинені, ніж 20 років тому.

Існує комплекс причин, які стимулюють акселерацію: велике багате харчування білками й вітамінами, зниження кишкових інфекційних захворювань, прискорений темп життя, урбанізація, вплив кіно, радіо, телебачення, посилення міграції населення, розширення географії шлюбу. Все це створює умови для зміни спадковості.

У зв'язку із прискоренням полового дозрівання спостерігається дисгармонія фізіологічних функцій нервової й серцево-судинної систем. Відзначаються порушення функцій вегетативної нервової системи (запаморочення, серцебиття, підвищена чутливість до звуків, запахам і ін.).

Все це відбивається на іграх дітей. Діти неврівноважені, бурхливо проявляють свої емоції в процесі гри. У зв'язку із цим необхідно підвищувати вимоги до дотримання правил гри, при надмірній збудливості робити перерви в грі.

У цей період є деякі особливості в іграх хлопчиків і дівчаток. Хлопчики мають деякі переваги перед дівчатками в іграх з бігом на швидкість, в іграх з елементами боротьби, опору, в іграх з метанням на дальність.

З огляду на ці розходження можливостей хлопчиків і дівчинок, необхідно стежити, щоб у командних іграх з бігом була рівна кількість хлопчиків і дівчинок. В іграх на витривалість з опором треба ділити команди на хлопчачі та дівчачі і в кожній команді проводити гру окремо («Тягни в коло», «Перетягування в парах» і ін.).

У парних іграх-опорах («Бій півнів», «Перетягування в парах» і ін.) у парах повинні бути граючі однієї статі (хлопчики або дівчата).

У цей період дівчат починають цікавити музичні ігри з елементами художньої гімнастики. Хлопчиків же цікавлять більше ігри силові, на витривалість, на швидкість та наввипередки. Якщо заняття по плаванню проводяться з підлітками, бажано включати й ігри на воді.

Молодші підлітки прагнуть бути схожими на дорослих. Це необхідно враховувати викладачеві, вожатому, вихователеві й бути завжди прикладом для дітей.

У молодших підлітків з'являється яскраво виражене прагнення до спілкування з товаришами. Поряд із цим з'являється тенденція до авторитетного осуду поганого вчинку товариша, показу своїх знань, сили, сміливості й навіть порушенню дисципліни з почуття протиріччя.

Щоб зміцнити своє «я», хлопчики часто вживають силу, що нерідко приводить до конфліктів.

У той же час і хлопчики, і дівчатка прагнуть спілкуватися з однолітками. Хлопчики й дівчатка починають дружити.

З'являються захоплення фізкультурними й спортивними заняттями. Цю любов необхідно використовувати педагогові й ціленаправляти. Багато хлопців в цей період починають займатися спортом у секціях, зокрема спортивними іграми (баскетбол, волейбол, гандбол, футбол, хокей).

У деякі рухливі ігри вводять строго регламентовані спортивні правила. По цих іграх проводяться змагання між класами на першість школи, між школами на першість району. Прикладами таких ігор можуть бути «Піонербол», «Боротьба за прапорці», «М'яч капітанові» і ін.

У цей час з'являються змагання з рухливих ігор ( «Веселі старти» і ін.) із залученням більш молодших дітей.

Рухливі ігри молодших підлітків повинні сприяти їх подальшому всебічному гармонійному розвитку й фізичній освіті.