Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_курс_видано.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
303.62 Кб
Скачать

5 Вимоги до оформлення курсовї роботи

Зміст пояснювальної записки повинен відповідати завданню. Вимоги до оформлення згідно до стандарту підприємства СТП 02070855-03-99 Курсовий і дипломні проекти.

У тексті ПЗ не припустимі:

  • об’ємні описи;

  • повторення відомих доказів;

  • взяття помилкового тексту в дужки;

  • застосування до одного і того ж поняття різних науково-технічних термінів, близьких за змістом, а також іноземних термінів і слів при наявності рівнозначних в українській мові;

  • застосування скорочених слів, крім встановлених правилами української орфографії, пунктуації, а також відповідними стандартами;

  • скорочення одиниць фізичних величин, якщо вони застосовуються без цифр, за виключенням одиниць фізичних величин в головках і боковиках таблиць і в розшифровках буквенних позначень, що входять до формул;

  • використання в тексті математичного знака мінус (-) перед від’ємними значеннями величин; замість математичного знаку (-) необхідно писати слово “мінус”, наприклад, мінус 17С.

  • застосовувати математичні знаки без цифр, наприклад, (менше або дорівнює), (більше або дорівнює), (не дорівнює), а також знаки (номер), % (відсоток).

Умовні буквенні позначення величин у тексті, а також умовні графічні позначення повинні відповідати встановленим державним стандартам. У тексті ПЗ перед позначенням параметра дають його пояснення, наприклад: „струм спокою колектора ІК0”.

Значення фізичних величин у ПЗ повинні наводитись у міжнародній системі одиниць (СІ).

Рубрикація: текст ПЗ ділиться на розділи, підрозділи, пункти, підпункти. Кожний розділ необхідно починати з нового листа. Розділи повинні мати порядковий номер у межах всієї ПЗ і позначатись арабськими цифрами з крапкою. Вступ не нумерується.

Нумерація листів ПЗ і додатків, що входять до її складу, повинна бути наскрізною (без пропусків, повторень та літерних додатків).

Таблиці та ілюстрації, розміщені на окремих листах, включаються в загальну нумерацію листів ПЗ.

Кількість ілюстрацій (графіків, ескізів, схем, діаграм і т.п.) в ПЗ повинна бути достатньою для пояснення викладеного тексту.

Ілюстрації повинні бути розміщені або по тексту ПЗ, або в кінці його.

Всі ілюстрації, якщо їх в ПЗ більше однієї, нумеруються в межах розділу арабськими цифрами. Номер ілюстрації складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділеного крапкою, наприклад: „Рисунок 1.1.”.

Ілюстрації при необхідності можуть мати назву та пояснювальні дані.

На всі ілюстрації повинні бути посилання в тексті ПЗ.

Цифровий матеріал необхідно оформляти у вигляді таблиць.

Таблиця повинна мати заголовок, який необхідно виконати малими літерами (крім першої великої) і розміщуватися над таблицею посередині. Заголовок повинен бути коротким і повністю відображати зміст таблиці. При перенесенні таблиці на інший лист заголовок розміщують тільки над першою частиною.

Слово „Таблиця”, заголовок і порядковий номер таблиці вказують один раз над першою частиною таблиці, над наступними частинами пишуть, наприклад, „Продовження таблиці 2.1.”.

Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою.

Розрахунок, який проводиться при виконанні ПЗ, в загальному випадку повинен містити:

  1. ІВК або схему приладу, що розраховується;

  2. задачу розрахунку (із вказівкою, що необхідно визначити при розрахунку);

  3. вихідні дані для розрахунку з найменуванням величин і їх символами;

  4. умови розрахунку;

  5. вибір розрахованих величин;

  6. розрахунок;

  7. висновок.

У формулах у якості символів необхідно застосовувати позначення, встановлені державними стандартами.

Розшифровку пояснень значень символів і числових коефіцієнтів, що входять у формулу, необхідно наводити безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони подані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта необхідно подавати з нового рядка. Перший рядок розшифровки необхідно починати зі слів „де” без двокрапки.

При використанні емпіричних формул, а також формул, що не є загальновідомими в даному курсі, необхідно робити посилання на джерело.

Всі формули, якщо їх у ПЗ більше однієї, нумеруються арабськими цифрами в межах розділу. Номер вказують з правої частини листа на рівні формули в круглих дужках. Номер для багаторядкової формули ставиться після останнього її рядка.

Посилання в тексті на формули дають у дужках, наприклад: „...у формулі (3.1)”.

Посилання на ілюстрації дають за типом: „рис.1.1”.

Перелік і кількість графічного матеріалу визначається кафедрою.

Специфікація в загальному випадку додається до ПЗ.

У випадку , коли необхідно вказати технічну характеристику виробу, її пишуть окремо від технічних вимог, із самостійною нумерацією пунктів, на вільному полі креслення під заголовком „Технічна характеристика”. При цьому над технічними вимогами розміщують заголовок „Технічні вимоги”.

Завдання на КР оформляють на бланку, виконаному друкарським способом у відповідності до вибраної теми.

Титульний аркуш повинен оформлятися на бланку (формат А4), виконаному друкарським способом і заповнюватись креслярським шрифтом (ГОСТ 2.304).

Перелік умовних позначень, символів, одиниць та термінів повинен розташовуватись стовпцем, в якому ліворуч в абетковому порядку наводяться скорочення, символи, одиниці і терміни, праворуч – їх детальне розшифрування.

Якщо в ПЗ спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і т.п. повторюються менше трьох разів, перелік не створюють, а їх розшифровку приводять в тексті при першій появі.

Анотація оформляється на окремому листі формату А4 без рамки, основного надпису і додаткових граф до нього. Об’єм не повинен перевищувати одного листа.

Текст і зміст анотації повинні відповідати вимогам ДСТУ 3008.

Зміст ПЗ повинен містити порядкові номери і назви розділів, при необхідності – підрозділів, а також додатків із поданням їх позначення та заголовків із зазначенням номерів сторінок, на яких вони приведені.

Зміст включають у загальну кількість аркушів ПЗ. Перший і наступні аркуші ПЗ повинні мати основні надписи.

Список використаних джерел включає всі види наукової і методичної літератури, якими скористався студент під час роботи над курсовим проектом. Джерела розміщуються у порядку посилання на них. Бібліографічний опис джерел складають відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи, а саме ГОСТ 7.1-84, ГОСТ 7.12-93 та ДСТУ 3582-97. У відповідності з ГОСТ 7.1-84 бібліографічний опис складають за такою схемою: прізвище та ініціали автора, назва видання, місце випуску, назва видавництва, рік випуску, кількість (або, якщо це стаття, номери) сторінок. Бібліографічні посилання необхідно давати на останнє видання даної книги.

Додатки включають допоміжні матеріали, що сприяють кращому сприйняттю КР, додатково ілюструючи основну частину пояснювальної записки. Це можуть бути розрахунки, алгоритми, специфікації, графічний матеріал тощо.

Графічна частина курсового проекту виконується на листі формату А4, де подається функціональна схема технологічного процесу, як об’єкта контролю і структурна схема метрологічного аналізу, створеного ІВК (або структурна схема метрологічного забезпечення технічних засобів вимірювання, що використовуються при створенні конкретного ІВК)